Poslanici bi u salu, ali ne smiju

"Zanimljivo je da se blokada rada zajedničkih institucija odvija preko parlamenta a ne Predsjedništva", rekao je Bosić i podsjetio da je koalicija napravljena i da predstavnici te tri stranke sjede u foteljama oba doma PS BiH.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Delegat u Domu naroda PS BiH Mladen Bosić kaže da se blokada parlamenta nastavlja i da su za to najodgovorniji lideri tri stranke - SNSD-a, SDA i HDZ-a Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

"Zanimljivo je da se blokada rada zajedničkih institucija odvija preko parlamenta, a ne preko Predsjedništva", rekao je Bosić i podsjetio da je koalicija napravljena i da predstavnici te tri stranke sjede u foteljama oba doma PS BiH.

Prema njegovim riječima, poslanici parlamenta pomenute tri stranke su taoci svojih lidera.

"Imam osjećaj da poslanici nisu za blokadu, nego su primorani od svojih lidera", kazao je Bosić, navodeći da je "zakovan" rad PS BiH, a da bi poslanici, očito, pod pritiskom javnosti rado ušli u sale, ali ih u tome sprečavaju odluke njihovih lidera.

Govoreći o izboru delegata u PS SE, Bosić, koji je u prošlom mandatu bio član delegacije i bio potpredsjednik PSSE, kaže da se ovim šalje slika da BiH ne može funkcionisati.

"Kolegij oba doma Parlamenta BiH treba da usaglasi parlamentarnu delegaciju za PS SE koju treba da potvrde oba doma", kazao je Bosić i dodao da time BiH, koja ima malu delegaciju od pet delegata, ispada iz nečeg što se zove evropska diplomatija i to, svakako, nije dobro.

"SNSD ne odustaje od blokade funkcionisanja Parlamenta, tražeći da se formira Savjet ministara ministara. Danas je počelo zasjedanje u Strazburu koje traje pet dana. I da se delegacija izglasa - ona bi bila nevažeća dok je ne potvrdi Predstavnički dom. Ovo ljetno vrijeme je izgubljeno što se toga tiče", rekao je za N1 Mladen Bosić.

Prema njegovim riječima, ponovo je u BiH na djelu prebacivanje krivice s jednog na drugog, što već duže vrijeme rade lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA, koji koče te procese i vuku sve u blato.

Neodržavanje današnje sjednice Doma naroda Parlamenta BiH za Bosića je očekivana situacija i najveću odgovornost nose upravo lideri koji su napravili koaliciju na nivou BiH.

"Ovako nešto ne može još dugo trajati i sigurno će se nešto mijenjati", kazao je Bosić.

Odgovarajući na pitanje da li SDS namjerava da radi nešto u tom pravcu, Bosić je rekao da će to zavisiti od toga ko će biti na čelu stranke i u kom pravcu će se stranka kretati nakon izborne skupštine, koja će biti održana u nedjelju.

"Objektivno, ovo je teško održiva situacija na duži rok kada je u pitanju funkcionisanje Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH."

Bosić je još jednom upozorio na opasnost nefunkcionisanja zajedničkih institucija u BiH, navodeći da se time daje pravo zagovornicima da BiH ne može funkcionisati, što može imati za posljedicu raspakivanje Dejtonskog sporazuma.

"Ja sam protiv toga i mišljenja sam da bi svako raspakivanje Dejtonskog sporazuma donijelo posljedice za sve", kazao je Bosić, navodeći da se zbog neodgovorne politike šalje poruka da BiH ne može da funkcioniše.

On je ponovio da je o tome slušao i na nedavnom neformalnom sastanku sa poslanicima Bundestaga.

Bosić je i ovom prilikom rekao da je protiv autokratskih režima, koji funkcionišu i kod nas, ali i u nekim drugim zemljama...

"Nije doboro da se u rukama jednog čovjeka nalaze sve institucije", kazao je Bosić, naglašavajući da institucije treba da funkcionišu, a ne da budu podređene pojedincima.

"Svjedoci smo da se prave autokratski sistemi, ali to nije dobro i ja sam protiv toga", kazao je Bosić.

BN TV

KOMENTARI22
POŠALJITE PORUKU

Autokratija a ne demokratija

24.06.2019 18:11

Na djelu, gradjani su taoci.

Pravda za Davida!✊✊✊

JOJA

24.06.2019 18:49

Nisu taoci nego logoraši. Samo sada svaki gazda drži svoje u logoru.

Re

24.06.2019 21:13

Sta ce nam parlament pored nas ovako nadarenih

trojica velicanstvenih

24.06.2019 21:51

бих је пропала, тамница српског народа

Горан

24.06.2019 21:54

Da taoci onih koji su izbore izgubili ali sve zivo cine da ostanu u foteljama i ministarstvima.

Boki

25.06.2019 06:40

Kako oni koji su izgubili mogu da budu krivci ili zasluzni za bilo sta kada su u manjini?

Re Boki

25.06.2019 08:46

Ako ti se ne svidja idi gdje ce ti biti bolje,ne govori u ime svih Srba,takvim srbovanjem cemo izgubiti i ovo sto imamo.Sve nesto nam drugi krivi a idemo trbuhom za kruhom upravo onima koje krivimo za nasu propast.

Re Goran

25.06.2019 08:52

Pobjednici kradje, dva puta sigurno.

Jedino pobjednici

25.06.2019 09:40

Global zitizen

24.06.2019 18:37

Kad li ce Amerima i zapadu dodijati ova gnjavaza .Ova nasa boranija zaboravila kako je nastao ovaj ustav. Da nebude onda prosta vecina , ko dodje glasa koga nema bez njega se moze.

Ovo sve je njihov scenario, naši samo glume u toj predstavi...problem je što nam je karta nametnuta i preskupa!

Jaffa

24.06.2019 19:53

Hocemo u EU

24.06.2019 19:02

Za Vukotu.

Kapetan

24.06.2019 19:19

Rijetko učtiv i obrazovan političar. Daleko ispred svog vremena i podneblja, nažalost.

BAS TAKO, POKUSAVA NAMETNUTI NOVI SMJER, ALI STARI LISCI NEDAJU....

veteran

24.06.2019 19:39

Mile

24.06.2019 20:14

Ako si ti protiv autokratizma, onda je to dobro!

Bruno

24.06.2019 20:17

Pravda za Brunu!

JBG

24.06.2019 23:37

U nečemu je Bosić u pravu - mi smo svi taoci jedne grupice lidera, jer predstavnici u silnim parlamentima entiteta, države i kantona uopšte ne misle svojom glavom, već su to zombiji koji rade kako im gazda (predsjednik stranke) kaže. 'Ebem takvu demokratiju! To je tiranija trojice! Zato neka vas ne čudi ako na kraju u ovoj državi ostanu samo direktni potomci te trojice, i onda će Tarabići biti u pravu ne samo za Srbe i Srbiju, već i za BiH.

Pravda za Dzenana

pravda

25.06.2019 00:31

AJ CIAO

25.06.2019 01:33

MA ISTI STE VI SVI, SAMO NEK VI I VASA DJECA IMATE SVI DRUGI VAS NE DOTICU, ODVRATNO I JADNO ALI MOLIM BOGA DA VAM BUDE PO ZASLUZI, NISTA VISE.

Milan

25.06.2019 09:00

Boki, opozicija nije izgubila izbore nego su im izbori pokradeni. Ovi se zato grčevito bore da zauzmu fotelje da nebi opozicija formirala vlast bez snsd. Medjunarodna zajednica je prihvatila kradju pa neka im sada rešava problem, oni su ih i doveli na vlast. Dva poslanika ==prodaja jasenovacke građe =premijersko mjesto, e to je prodaja jas. građe, a ne predaja. Predaja nema naknade, a prodaja ima naknadu - rušenje RS konstantno po dogovoru. Ko to dosad nije shvatio ja ga iskreno zalim.

A je li to nasa opozicija mutava, pa ne zna da odgovori na kradju? Kako bi ti reagovao da znas da ti je neko nesto ukrao?

Rum plocica

25.06.2019 11:33

Skupstina R.S

25.06.2019 19:23

Ova Radulovicka poslanica SNSDa jes glupa...a i nije..dobro se ona obogatila kao direktorica banjaluckih vrtica...prica gluposti...gdje god dodje pije rakiju al sto se kaze iz vitrine..ona sto se ne placa..samo djabaleska..crnogorka..bolesnica...nakaradna nastavnica...fuj....

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.