Odbojkaši i odbojkašice, hajde kao "delfini"!

Početkom avgusta igraće se Interkontinentalne kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Ostali sportovi 24.06.2019 | 19:07
Odbojkaši i odbojkašice, hajde kao "delfini"!
Srpski vaterpolisti oduševili su naciju osvajanjem Svetske lige, u nedelju protiv Hrvatske na Tašmajdanu (12:11). Time su prebrinuli sve brige oko nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju, gde im predstoji odbrana titule.

Odbojka je još jedan od kolektivnih sportova u koje polažemo velike nade, a da li ćemo od 24. jula do 9. avgusta 2020. na OI gledati obe nacionalne selekcije, možda će biti poznato već 11. avgusta, po završetku Internacionalnih kvalifikacija.

Odbojkaši, koji su propustili prethodne Igre u Rio de Žaneiru, imaće težak zadatak - da osvoje turnir u Bariju, na kome će odmeriti snage sa Australijom (u petak, 9. avgusta od 18 časova), Kamerunom (10. avgusta od 18 časova) i domaćinom Italijom (11. avgusta od 21 čas).

Italijani, kao treći na rang listi Svetske odbojkaške federacije, važe za favorita, ali "orlovi" su osvajanjem bronzane medalje na Evropskom prvenstvu 2017. i plasmanom u polufinale Svetskog prvenstva 2018. pokazali da imaju kvalitet za najveće domete.

Ako ne uspeju, popravni ispit i poslednju šansu da se plasiraju na OI imaće u evropskim kvalifikacijama, predviđenim za januar 2020. godine.

Potpuno isto važi za odbojkašice, osim što će izabranice Zorana Terzića, kao zvanično najbolje na svetu, biti favoriti turnira Interkontinentalnih kvalifikacija u Vroclavu.

Srpkinje će se na početku sastati sa Tajlandom (u petak, 2. avgusta), dan kasnije sa Portorikom i 4. avgusta sa domaćinom Poljskom, koja je "na papiru" najslabija od četiri selekcije.

I Nikola Grbić i Zoran Terzić ovog leta su sve podredili plasmanu u Tokio, tako da su prethodnih nedelja u Ligi nacija obe nacionalne selekcije nastupale u kombinovanim sastavima, bez nosilaca igre, koji treniraju i pripremaju se za pomenute turnire u avgustu.

Širom sveta, tada će biti odigrano po šest kvalifikacionih turnira u obe konkurencije, čiji pobednici će se priključiti Japanu, kao organizatoru OI. Potom će kontinentalne kvalifikacije dati preostalih pet učesnika OI.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar