Njena smrt je i danas misterija

Merilin Monro je bila najpoželjnija glumica pedesetih godina prošlog veka. Mitovi o njoj se i danas prepričavaju, a iako se najviše govori o eventualnoj aferi sa Džonom Kendeijem, njena najveća ljubav je bio jedan od najboljih bejzbol igrača svih vremena Džo Di Mađio.

  • Magazin
  • Zanimljivosti


Rođena je kao Norma Džin Mortenson u sirotištu u Los Anđelesu. Gledis Bejker, njena majka, rodila ju je sa dvadeset i šest godina. Prethodno se dva puta udavala i imala mnogo afera, pa je nepoznato ko je Merilin otac. Kada je imala godinu dana, njena baka Dela, koja je bila duševni bolesnik, pokušala je da je uguši jastukom. Do sedme godine o Merilin se brinula porodica Bolender, ali ona je želela da živi sa majkom. Ubrzo je uvidela da je i njenoj majci potrebno psihijatrijsko lečenje. Od tada stalno se seli po sirotištima i hraniteljskim porodicama.Zahvaljujući Redžinaldu Deniju, holivudskom glumcu, potpisuje ugovor za modnu agenciju The Blue Book. Ben Loun, lovac na talente, primećuje je 1946. godine i prijavljuje na audiciju za produkcijsku kuću 20th Century Fox. Potpisuje ugovor, menja boju kose i ime.

U filmovima "Sve o Evi" i "Džungla na asfaltu" dobija male uloge zbog kojih je bila zapažena. Prvu glavnu ulogu dobija u filmu Ne trudi se da kucaš. Ubrzo su usledili filmovi: Nijagara, Muškarci više vole plavuše, Kako se udati za milionera, Reka bez povratka, Neki to vole vruće, Autobuska stanica, Majmunska posla i drugi. Scena iz filma Sedam godina vernosti, kada vazduh iz podzemne železnice podiže njenu plišanu haljinu, ušla je u antologiju najboljih filmskih scena. Dobitnica je i tri Zlatna globusa.Udavala se tri puta. Prvi put udala se sa samo 16. godina za Džejmsa Doertija, ali brak je trajao kratko. Brak sa Džoom di Mađiom, čuvenim bejzbol igračem, trajao je svega osam meseci. Godinu dana nakon razvoda od Džoa, Merilin se udaje za pisca Artura Milera. Udajom za Milera prelazi u judaizam. Razveli su se 1961. godine. Nakon razvoda od Milera, život počinje da joj se raspada, pada u depresiju, kasni na snimanja, gubi uloge.Čitavog života tražila je malo sreće i ljubavi, a bila je nesrećna i neshvaćena. Pripisuje joj se mnogo afera, kao što su one sa braćom Kenedi. Pored afere sa Džonom Kenedijem, ostaće upamćena i po tome što mu je 1962. pevala rođendansku pesmu.

Kenedi ubio Merilin?

Pronađena je mrtva 5. avgusta na krevetu sa slušalicom u rukama, pored bočice pilula za spavanje. Njena smrt ostala je misterija. Sumnja se da je izvršila samoubistvo.

Iako je Merilin Monro preminula pre više od 50 godina, teorije o uzrocima njene smrti se svakodnevno pojavljuju, a pravi šok je izazvalo objavljivanje dokumenata koja su pripadala pokojnom privatnom detektivu Fredu Otašu u kojima on navodi da je Robert Kenedi, brat tadašnjeg američkog predsednika Džona Ficdžeralda Kenedija, nakon žestoke svađe, jastukom ugušio Merilin!

U Otaševim beleškama, koje je slučajno pronašla njegova ćerka Kolin, iznose se zapanjujući detalji koji bi mogli da bace sasvim novo svetlo na događaje od 5. avgusta 1962, kada je Monro pronađena mrtva u svojoj kući u Los Anđelesu.Fred Otaš, koji je preminuo 1992, tokom šezdesetih je bio jedan od najpoznatijih privatnih detektiva u Holivudu, i godinama je prisluškivao Merilin, u čiju je kuću postavio prislušne uređaje.

U svojim beleškama on navodi da se te kobne večeri Monro, koja je bila u isto vreme u vezi i sa Džonom i Robertom Kenedijem, posvađala sa braćom Kenedi, jer nije više želela da bude "parče mesa" koje njih dvojica dele međusobno! Dok je Merilin urlala, Džon i Robert su pokušali da je smire, međutim, glumica je otrčala u svoju spavaću sobu i nastavila da viče. Robert Kenedi se uplašio da će ih komšije čuti, i kada nije uspeo da je smiri rečima, oborio je Merilin na krevet i ugušio je jastukom! Kada je ona prestala da daje znake života, braća Kenedi su brže-bolje napustila kuću.

- Slušao sam kako Merilin Monro umire - napisao je Otaš u svojim beleškama.

Ostatak priče je poznat - glumica je nekoliko sati kasnije pronađena mrtva, a u zvaničnom izveštaju se kao najverovatniji uzrok smrti navodi prevelika doza barbiturata koja upućuje na "moguće samoubistvo".

Sahranu je organizovao Di Mađio, ali nije pozvao nikog iz Holivuda jer je smatrao da su oni krivi za njenu smrt. Trideset godina nakon smrti, proglašena je za najseksepilniju glumicu svih vremena. Poslednja holivudska diva ostaće upamćena i kao prva žena koja se slikala za naslovnicu magazina Plejboj.(Srbijadanas/Telegraf)

KOMENTARI1
POŠALJITE PORUKU

re

24.06.2019 10:28

nema tu misterije nikakve, zna se da je MM ubijena od strane CIA zbog svoje veze s braćom Kenedi, jednim i drugim,, i zato je je mnogo toga znala ,a ko mnogo zna zna mu se

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.