Bajernu titula, Lučić zgromio Albu!

Lučić torpedovao Albu – Bajern preokrenuo -15 za titulu! Košarkaši minhenskog Bajerna osvojili su titulu šampiona Nemačke pobedom nad Albom sa maksimalnih 3-0 u finalnoj seriji.  Bajern opet šampion - BEZ PORAZA do titule! Ekipa Dejana Radonjića ponovo osvojila prvenstvo Nemačke. Sjajan nastup Vladimira Lučića u utakmici odluke.  

Košarka 24.06.2019 | 09:03
Bajernu titula, Lučić zgromio Albu!
Tim koji sa klupe predvodi Dejan Radonjić slavio je u odlučujućem meču 93:88 posle produžetka.

Gosti iz Berlina su vodili tokom većeg dela meča, imali i 15 poena prednosti tokom trećeg perioda, ali nisu uspeli da izbore četvrti meč.

Jedan od junaka Bajerna bio je srpski reprezentativac Vladimir Lučić sa 23 poena, 4 skoka i 2 asistencije, bez promašaja u šutu za tri (4/4).

Najbolje ga je pratio Nihad Đedović sa 18 uz 6 asistencija, 15 je dodao Danilo Bartel, dok je dvocifren učinak imao i Stefan Jović sa 12 poena uz 6 proigravanja i 5 izgubljenih lopti.

Treći srpski košarkaš iz redova Bajerna Nemanja Dangubić je meč završio sa 4 poena. Albu je predvodio Pejton Siva sa 18 poena i 5 asistencija, dok je 13 dodao Johanes Tieman.

Bajern je bolje otvorio meč i poveo 11:5, da bi Alba preokrenula krajem prve četvrtine i od tog trenutka konstantno vodila do same završnice.

Berlinski tim je održavao dvocifrenu razliku, sredinom trećeg perioda je imao i maksimalnih +15 (58:43), ali gosti neobjašljivo padaju u poslednjem periodu.

Bavarci serijom 11:0 smanjuju na koš zaostatka (64:62), da bi u samoj završnici i izjednačili. Alba vraća prednost na 76:73, ali Vladimir Lučić pogađa trojkom uz dodatno bacanje koje ne koristi.

U narednom napadu promašuje Sikma, Bajern dobija akciju za pobedu, Đedoviću ispada lopta, ona nekako stiže do Derika Vilijamsa koji šokira arenu promašivši zicer polaganje uz zvuk sirene.

Na otvaranju produžetka Lučić pogađa novu, četvrtu trojku, razigrao se i Bartel, a minut pre kraja Vilijams zakucava iz ofanzivnog skoka za nedostižnih 86:80.

Bajern u penal završnici stiže do konačnih 93:88 za petu titulu šampiona Nemačke, drugu uzastopnu.

Na kraju tragična završnica sezone za Albu, tim iz Berlina se borio za tri trofeja, a na kraju nije osvojio ni jedan. Prethodno je izgubio finala Kupa Nemačke od Bamberga i Evrokupa od Valensije.

Drugu godinu zaredom, košarkaški šampion Nemačke je isti - Bajern Minhen!

Trofejni stručnjak Dejan Radonjić i njegov tim odbranili su naslov prvaka u plej-ofu koji su odigrali bez greške. Najvećeg izazivača i glavnog rivala pobedili su kao i prethodne protivnike - 3:0 u seriji.

U trećoj utakmici finala, posle produžetka, rezultat je bio:

Bajern - Alba 93:88 (15:22, 17:24, 19:16, 25:14)

Bilo je drame u završnom meču sezone, ali je epilog bio isti kao i u serijama Bavaraca protiv Ulma u četvrtfinalu i Oldenburga u polufinalu. 

Iako su gosti iz Berlina sredinom treće četvrtine imali značajnu prednost (50:36 i 58:43), Bajern je u četvrtoj deonici "topio" zaostatak sve dok nije izjednačio dva minuta pre kraja, trojkom plejmejkera Stefana Jovića i pogotkom veoma zapaženog Vladimira Lučića (71:71).

Bajern je ovim trijumfom osvojio petu titulu u klupskoj istoriji (treću u novijoj, posle 2014. i 2018. godine). Alba ima osam šampionskih naslova, a rekorder Nemačke je Bajer Leverkuzen sa 14 trofeja prvaka. Ipak, poslednju je osvojio 1996. godine, a trenutno igra u drugoj ligi.

U foto-finišu tog kvartala Nihad Đedović je doneo vođstvo Bajernu (73:71), Franc Vagner je odgovorio pogotkom uz Đedovićev faul (73:74), a upravo je Lučić odveo meč u produžetak, važnom trojkom za 76:76 - 41 sekund pre kraja.

Lučić je dao trojku i na startu dodatnog perioda, čime je uveo ekipu u dobar ritam, u kojem se u preostalih pet minuta nije postavljalo pitanje ko će pobediti u okršaju nemačkih saputnika u sledeću sezonu Evrolige.

Bajern: Lučić 23, Đedović 18, Bartel 15, Jović 12, Vilijams 8, Lo 6, Dangubić 4, Buker 4, Radošević 2, Koponen 1, King.

Alba: Siva 21, Timan 13, Gifaj 10, Saibu 8, Gidraitis 8, Hermanson 7, Sikma 6, Volton 5, Noko 4.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar