SP: Srpski basketaši bez medalje!

Sudije poklonile pobedu Poljskoj! Basketaši Srbije nisu uspeli da osvoje bronzanu medalju na Svetskom kupu u Amsterdamu, pošto su poraženi u borbi za treće mesto od selekcije Poljske sa 18:15.  Kraj surove dominacije: Amerikanac u dresu Poljske ostavio Srbiju bez medalje na SP! Majk Hiks odlučio borbu za bronzu - 18:15.  Osvojiše ga i Ameri! SAD u velikom finalu SP savladale Letoniju - 18:14.

Košarka 23.06.2019 | 20:46
SP: Srpski basketaši bez medalje!
Reprezentacija Srbije u basketu 3x3 ne samo da nije uspela da obrani svetsku titulu u Amsterdamu, već je ostala i bez medalje. Za to je bio najzaslužniji Amerikanac u dresu Poljske Majkl Hiks, koji je gotovo neverovatnim šutem iz daljine uz faul slomio otpor Orlova - 18:15.

Reprezentacija Srbije je doživela nepravdu u tom poslednjem napadu, pošto je bilo jasno da je Hiksnagazio liniju prilikom šuta, ali su mu priznata dva poena, nakon čega je pogodio i dodatno bacanje, pa Orlovi nisu imali priliku da dođu do izjednačenja.

Srpske reprezentativce kao da je dokusurio poraz u polufinalu od Letonije, gde su i pored veliko pražnjenja i povratka u finišu ostali bez plasmana u finale. Slično je bilo i u borbi za treće mesto, ali ponovo bez željenog ishoda.

Orlovima je ovo prvo Svetsko prvenstvo na kojem su ostali bez medalje. Svaki put od kada je uvedeno ovo takmičenje (2012. godina) Srbija je igrala u finalu, osvojivši čak četiri zlata iz pet pokušaja.

Meč je rešen u poslednjim sekundama, kada su arbitri priznali kao "dvojku" šut naturalizovanog Poljaka, Amerikanca Majkla Hiksa, iako je nagazio liniju i pritom ga nagradili faulom i dodatnim slobodnim bacanjem.

Srbija je na 13 sekundi do kraja imala prednost, posle slobodnih bacanja Marka Savića, ali na kraju nije uspela da odbrani poslednji napad i osvoji treće mesto, koje bi uz medalju donosilo i plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre.

Ceo meč je protekao u veoma nervoznoj atmosferi, ekipe su startovale duel veoma stegnuto, a na startu je bilo dosuđeno nekoliko brzih faulova.

Duel je svakako obeležio Hiks, kako svojim poenima za pobedu, tako i nesportskim ponašanjem i konstantnim provociranjem protivnika, što arbitri nisu kažnjavali.

Naprotiv.

Bilo je evidentno i da je selekcija Srbije poremećena porazom u polufinalu od Letonije, pa su promašeni brojni ziceri, ali su u drugom delu meča srpski basketaši uspeli da dođu do svoje igre i anuliraju prednost protivnika.

Odlične kombinacije Majstorovića i Buluta, potom i pogodak Majstorovića za jedan poen, pošto je gazio liniju, te dva slobodna bacanja Savića - sve je palo u vodu zbog, malo je reći, čudnog sudijskog kriterijuma.

Osvojiše ga i Ameri! SAD u velikom finalu SP savladale Letoniju - 18:14.

Selekcija Sjedinjenih Američkih Država došla je do istorijskog zlata na svetskim prvenstvima, pošto je u borbi za najsjajnije odličjke savladala selekciju Letonije rezultatom 18:14.

Amerikancima je ovo bilo drugo finale. U prvom su izgubili od Srbije 2016. godine u kineskom Guangdžou, ali su večeras potvrdili razliku u kvalitetu u odnosu na Letonce. Snažna Letonija je upravo na "mišiće" eliminisala Orlove u finalu, ali takva igra nije prošla protiv SAD, koja je umela da odgovori istom merom.

Letoncima je ovo bilo prvo odličje na SP, tako da imaju razloga za zadovoljstvo. Naredno Svetsko prvenstvo igra se 2020. godine u Kijevu.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar