LN: Orlove samo teorija vodi u Čikago!

Argentina u naletu, oslabljeni Rusi. . .  Posle dva poraza u Milanu Srbiju čeka duel sa Gaučosima koji su u subotu iznenadili domaćina Italiju. Tradicija na strani izabranika Nikole Grbića.

Ostali sportovi 23.06.2019 | 13:50
LN: Orlove samo teorija vodi u Čikago!
Posle pet vezanih pobeda ponadali smo se da Srbija može na finalni turnir u Čikago narednog meseca, ali su onda usledila dva poraza u Milanu od Italije i Poljske, pa Orlovi imaju još samo teoretske šanse da se narednog meseca nađu među šest najboljih selekcija na završnom turniru takmičenja pod okriljem Svetske odbojkaške federacije.

Ni četiri pobede do kraja ligaškog dela takmičenja nisu garant za F6, ali u ovakvom sastavu u kojem je Srbija igrala prethodnih 11 kola to uopšte nije bilo realno. Podsetimo, ovo takmičenje preskočili su naši najbolji igrači: Aleksandar Atanasijević, Marko Podraščanin, Uroš Kovačević, Marko Ivović... Srećko Lisinac je prvi susret odigrao u petak protiv Italije. Osnovni cilj ovog leta je kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Tokiju koji se početkom avgusta održava u Bariju pa je jasno da Orlovima ovo takmičenje služi samo za razigravanje mlađih.

U nedelju (17.00) rival Srbiji je Argentina, koja takođe ima skor od pet pobeda i šest poraza, ali dva boda više od naše selekcije. Gaučosi su u subotu iznenadili pobedom nad domaćinom Italijom. Prva zvezda južnoameričke selekcije je tehničar italijanske Peruđe Lučano de Ćeko.

Orlovi imaju četiri vezane pobede protiv Argentine. Prošle godine smo oba puta pobedili današnjeg rivala, prvo u Ligi nacija sa 3:1, a onda i na Svetskom prvenstvu u Italiji sa maksimalnim rezultatom.

Iranci su hit Lige nacija. Azijska selekcija koju predvodi nekadašnji selektor Srbije Igor Kolaković je četiri kola pre kraj ligaškog dela obezbedila plasman na završni turnir u Čikagu. Iranci na svom terenu u Ardabilu igraju danas protiv vicešampiona ovog takmičenja Francuske, koja je takođe blizu finalnog turnira.

Derbi se igra u Milanu, gde bi Italija i Poljska mogli da odluče o mesto na F6. Obe selekcije ne igraju u najjačem takmičenju. Iz prve postave Azura je tu samo tehničar Trentina Simone Đaneli, dok za Poljake nema Bartoša Kureka, MVP prošlog SP, dok i dalje nije debitovao Vilfredo Leon koji je ove godine stekao pravo da igra za svetskog šampiona.

Četvrti vikend Lige nacija završava se mečom odbojkaških velesila Brazila i Rusije u Kujabi. Karioke veći deo takmičenja igraju u najjačem sastavu, sa odbojkašima italijanskog i evropskog šampiona Lubea Brunom Rezendeom i Joandijem Lealom, rođenim Kubancem koji je stekao pravo da igra za južnoameričku selekciju. Rusi i dalje igraju bez odbojkaša Zenita iz Kazanja Maksima Mihajlova, Aleksandra Butka, Alekseja Verbova i Artjema Volviča, dok u Brazil nisu doputovali ni standarni primači servis Dmitrij Volkov i Jegor Kljuka. I bez njih, Zbornaja je slavila protiv Nemačke i Bugarske, ali je Brazil favorit u meču koji se igra u ponedeljak dva sata posle ponoći.

Finalni turnir će se odigrati od 10. do 14. jula u Čikagu. Amerikanci kao domaćini su sigurni, a na F6 plasiraće se i pet najboljih selekcija posle 15 kola, odnosno pet vikenda. Prvi kriterijum kod redosleda reprezentacija je broj pobeda, pa tek onda broj bodova.



Izvor: mozzartsport

Foto: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar