EP do 21 - Priča: Umorni od defanzive...

Nova sorta Rumuna preti da pomuti slavu Hadžijevoj i Radučojuevoj zlatnoj generaciji! Janis Hadži, Florinel Koman, George Puškaš, Tudor Baluca, Denis Man, Kristijan Manea. . . Vreme je da upamtite ova imena!

Fudbal 23.06.2019 | 14:09
EP do 21 - Priča: Umorni od defanzive...
Oni koji su fudbal počeli da pamte tamo negde početkom devedesetih sećaju se čuvene maskote Ćao, Piksijevih majstorija protiv Španaca i prečke protiv Argentine, sećaju se Mateusovih Nemaca, Maradoninog definitivnog sloma na Mundijalu 1994, ali sećaju se i žutih dresova koji su nas tada uveseljavali kao retko ko. George Hadži, Florin Radučoju, Ilie Dumitresku i danas se pamte kao stubovi zlatne generacije rumunskog fudbala, njihova pobeda nad Argentinom u SAD i danas se smatra najvećom utakmicom reprezentacije. Međutim, pod palicom 38-godišnjeg Mirela Radoja, legende Steaue i kumčeta kontroverznog Điđija Bekalija, čoveka toliko harizmatičnog da se još kao igrač pitao i kad se odlučivalo o tome ko će da bude novi trener giganta iz Bukurešta, stasava nova sorta Rumuna koja bi mogla da pomuti slavu čuvenim asovima sa kraja prošlog veka.

Čak je i Hadži tu, sin Janis je ne samo zbog prezimena prva zvezda tima koji je prvo impresionirao deklasiravši Hrvatsku sa 4:1 da bi potom u ludom meču razneo i Englesku sa 4:2 postigavši četiri gola u razmaku od samo 17 minuta u finišu meča.

“Vratili smo ih u avion i poslali kući. Smetali su nam njihovi podrugljivi komentari koji su govorili da smo treća liga u svetu fudbala. Bili su arogantni, saigrači iz kluba su mi rekli šta su sve pričali o nama, preneo sam to kolegama iz reprezentacije i to nas je silno motivisalo“, ponosan je bio Aleksandru Paskanu, štoper koji je kao sin imigranata profesionalnu karijeru počeo u Lesteru čiji je i dalje član, iako od 2016. nije uspeo da se izbori ni za minut u Premijer ligi.        

Paskanu je samo jedan od čak devetorice rumunskih reprezentativaca rođenih 1998. godine. Podsetimo, na Evropskom prvenstvu u Italiji i San Marinu pravo nastupa imaju i momci rođeni 1996. Takvih je u Rumuniji najmanje. Samo su Sepsijev levi bek Florin Stefan i napadač George Puškaš od igrača izlaznog godišta bili u startnih 11 protiv Engleske. Sa klupe je ušao Jonut Nedelčearu štoper koga je Ufa prošle godine kupila za 600.000 evra. Menadžer Pjetro Čiodi pokušavao je da ga odvede u Sampdoriju.

Tačno toliko je još dok mu je bilo 17 godina izdvojio Inter kako bi iz Rumunije odveo Georgea Puškaša, svakako najpoznatije ime u ovom triju momaka iz klase 96. Tada je on odbio Arsenal zbog Nerazura, ali kako je u Milanu retko dobijao šansu prošlog leta je za 3.250.000 evra prešao u Palermo. Teško da će se sada zadržati. Fenerbahče je već stao u red. Turci imaju dugu tradiciju sa fudbalerima iz Rumunije.

Međutim, prava snaga Rumuna leži u još mlađim talentima s tim da ne treba zaboraviti da su oni u Italiju doputovali bez Razvana Marina, koga je Ajaks doveo ovog leta za 12.500.000 evra, te povređenog Denisa Draguša, Vitorulovog napadača iz klase 99. On dakle nije tu, ali nam je zanimljiv zbog izjave koja mnogo objašnjava...

“Umorili smo se od rumunskog mentaliteta. Umorili smo se od stalne defanzive“.

I da, baš to je ono što ovu generaciju Rumuna čini uzbudljivom za gledanje kao nekad zlatnu generaciju sa Hadžijem. Oni grizu napred, a kad daju gol ne povlače se u blok, nego grizu i dalje. Engleze su sahranili Puškaš, Hadži i apsolutni junak dana Florinel Koman. Ušao je momak u igru u 74. minutu, odmah iznudio penal sa kog je Puškaš otvorio festival golova, a potom u završnici i sam dva puta zatresao mrežu dalekometnim hicima i rešio Engleze.

“Kralj Koman“, vrište danas naslovnice rumunskih medija, dok su se oko 21-godišnjeg krila već sporečkala i dve najuticajnije glave tamošnjeg fudbala. George Hadži i Điđi Bekali naravno.

“Sad je dobar, a?“, pecnuo je Hadži Bekalija podsetivši ga neke ranije kritike na Komanov račun što je uostalom praksa gazde bukureštanskog kluba.

Sada je Bekali ipak promenio priču i tvrdi: “Koman nema cenu“. Mada ima. U njegovom ugovoru je i klauzula o slobodi od 100.000.000 evra što baš i nije praksa u rumunskom fudbalu, ali Koman jeste vanserijski talenat. Zato ga je Bekali još pre dve godine doveo iz Vitorula za 2.000.000 evra plus još 500.000 u bonusima. Pokupio ga je ispred Benfike obećavši Hadžiju i 20 odsto od narednog transfera. Prošlog novembra je otkupio tih 20 odsto za 1.000.000 evra. I čini se da je dobro prošao.

Nije samo Koman sebi nabio cenu. Janis Hadži se doduše nije proslavio tokom dve godine u Fjorentini, ali tata George sada navodno na stolu ima ponudu svog bivšeg kluba Galatasaraja od 8.000.000 evra, a navodno se raspituje i Ajaks. I pitanje je da li će ova suma biti dovoljna, posebno zato što je Viola, kad je vratila Hadžija Vitorulu 2.000.000 koliko ga je isprva i platila, zadržala 30 odsto od naredne prodaje. Doduše, Rumuni umeju da medijskim napisima da dižu cenu svojim igračima, a na kraju se zadovolje mrvicama. Uspeh na Euru bi ipak to mogao da promeni. Pride, Hadži je sazreo, ove sezone je sa kapitenskom trakom oko ruke vodio Vitorul do trećeg mesta u prvenstvu Rumunije.

Više nisu mogli i teško da će moći, jer rad sa klincima je Hadžijevo opredeljenje u njegovom klubu, pa Vitorul u ovoj ekipi ima čak petoricu predstavnika. Imao bi i šestog da se Draguš nije povredio. Doduše, samo je Hadži ovde među nosiocima igre. S tim da je i Tudor Baluca proleće proveo u Vitorulu, ali kao pozajmljen igrač, pošto ga je još u januaru Hadži prodao Brajtonu za 3.000.000 evra. Legedarni Đika Popesku ga je dve godine nudio i Barseloni, ali oni nisu hteli da ga kupe. Sada Popesku slavodobitno kliče da se na stadionu Kamp Nou kaju što ga nisu poslušali. Baluca (1997) je inače zadnji vezni, impresionira pojavom od 191 centimetara.

Inače, od 23 igrača u rumunskom timu, čak 11 je poniklo u Hadžijevom Vitorulu! Dakle, dok je legendarnog Maradone sa Karpata, komšije ne moraju da brinu za budućnost svog fudbala.

Ko je još tu?

Denis Man recimo, još zimus se pisalo da su i Mančester junajted i Totenhem tražili izveštaje o ofanzivcu FCSB-a rođenom 1998. godine. U njegovom ugovoru otkupna klauzula od 50.000.000 evra. Igra desno krilo, a dobro se snalazi i u ulozi plejmejkera. Veština u kombinaciji sa nestvarnom brzinom zbog koje su ga optimisti poredili i sa Geretom Bejlom čine ga paklenim rivalom za čuvati. Dovodio se u vezu i sa Anderlehtom, Romom i Fenerbahčeom.

Idemo dalje, desni bek Kristijan Manea (1997) je pomogao Klužu da osvoji titulu rumunskog prvaka, ali je on još od 2014. igrač Apolona, koga menadžerski klub sa Kipra samo seljaka po pozajmicama. Kad je 2014. Manea prelazio u Apolon svi rumunski mediji su pisali da za baš istu sumu od 2.500.000 evra ide u Čelsi. Pini Zahavi i Fali Ramadani su tu nešto mutili, ko će znati šta. U aprilu se pisalo da bi mogao u Romu koja za razliku od Kluža može da izdvoji 3.000.000 evra za obeštećenje Apolonu. Tada se spekulisalo i da će dobiti godišnju platu od 1.000.000 evra.

Još jedan krilni fudbaler Andre Ivan (1997) se 2017. preselio u Krasnodar za 4.000.000 evra, mada je prošlu sezonu proveo na kaljenju u bečkom Rapidu. Vezista Aleksandru Čikaldau je takođe proizvod Hadžijeve akademije, prošle godine je u transferu vrednom 1.000.000 evra zadužio desetku Univerzitatee, njega dovode u vezu sa Seviljom, Lionom, Lilom i Standardom iz Liježa. Da ne zaboravimo i golmana Andreja Radua, i njega je Inter primetio još kao tinejdžera, prošlog leta ga je prodao Đenovi za 8.000.000 evra. Jedan od junaka pobede nad Engleskom, svašta je skinuo ostrvljanima, pobedu je – kao i obično – proslavio sa fotografijom sestre na majici. Preminula je ona još 2006. godine. Sad bi bila ponosna. Cela zemlja je ponosna.

Uostalom, uoči starta turnira u MOZZART kladionicama mogli ste da gađate kvotu 20,0 da će Rumuni biti prvi u grupi, čak 100 na prognozu da će se popeti na krov Evrope. Pored Nemačke i Francuske pre svih niko ih još ne uzima za ozbiljno kad se piča o peharu, ali Rumuni više ne izgledaju kao trećeligaški fudbaleri?

Izvor: mozzartsport

Foto: UEFA

Komentari / 0

Ostavite komentar