Za ZLATO i TOKIO: Srbija ili Hrvatska?

U finalu Svjetske lige sastaju se po mnogima dvije najbolje reprezentacije na svijetu u ovom trenutku – Srbija i Hrvatska.  Prštaće - Srbi i Hrvati za krunu i Tokio. . . ! Očekivano finale Svetske lige na Tašmajdanu. Pobedniku plasman na Olimpijske igre naredne godine. Delfini pobedili Barakude pre četiri dana golom mladog Ognjena Stojanovića.

Ostali sportovi 23.06.2019 | 12:34
Za ZLATO i TOKIO: Srbija ili Hrvatska?
Vaterpolo reprezentacije Srbije i Hrvatske igraće u finalu završnog turnira Svjetske lige u Beogradu.

U bazenu na Tašmajdanu gledaćemo drugi vaterpolo klasik u samo nekoliko dana, jer su "delfini" uspjeli da savladaju "barakude" u takmičenju po grupama (11:10).

Do finala su oba tima pružila vrhunske partije i formu, čini se, tempirale za najvažniji meč, u kojem već večeras mogu da se izbore za olimpijsku vizu (pobjednik će se plasirati na Olimpijske igre u Tokiju).

Srbija je u prvom polufinalu pobijedila Australiju 16:11, dok je Hrvatska u drugom polufinalnom meču savladala Španiju sa 10:8.

Finalni susret na bazenu Tašmajdan biće odigran od 16 sati i 45 minuta, a prethodno će se od 15 sati, u utakmici za treće mjesto, sastati vaterpolisti Australije i Španije.

Još jedna pobeda i titula. Ali, ono što je važnije od pehara Svetske lige je plasman na Olimpijske igre u Tokiju naredne godine.

Srpski Delfini imaju idealnu situaciju, igraju pred svojim navijačima na otvorenom bazenu Tašmajdan (nedelja, 16.45). Tražiće se karta više, 4.000 navijača bodriće četu Dejana Savića. Rival – vaterpolo sila, svetski šampion Hrvatska. Udariće jedan protiv drugog selekcije koje drže tri najvažnije trofeja u vaterpolo sportu. Srbija je evropski i olimpijski šampion.

Ovi rivali odigrali su meč na istom mestu u grupnoj fazi takmičenja pre četiri dana. Naša selekcija je bila bolja, slavila je tesno 11:10 golom mladog Ognjena Stojanovića. Nema iznenađenje, ekipe se dobro poznaju, ne retko i zajedno treniraju. Teško da Dejan Savić i Ivica Tucak mogu jedan drugog da iznenade.

Ipak, Srbija je favorit, blagi. Igra na svom bazenu. S jedne strane Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Milan Aleksić, Duško Pijetlović, s druge Andro Bušlje, Maro Joković, Josip Vrlić, Havijer Garsija…

Delfini nisu imali problema u polufinalu protiv Australije, bilo je rutinskih 16:11, dok su Barakude lakše nego što se očekivalo pobedili Španiju sa 10:8, a na tom meču je blistao golman Marko Bijač sa 16 uspešnih intervencija.

Ove godine je u pobedama 1:1. Hrvatska je u martu bila bolja na svom bazenu protiv Srbije sa 12:9 u prvoj fazi Svetske ligea. U poslednjih 13 utakmica, skor je 8:4 za našu reprezentaciju, uz jedan remi.

Selektor Dejan Savić očekuje “vetar u leđa” od strane punog Tašmajdana.

“Izuzetno cenim Hrvatsku. Toliko smo velikih duela odigrali u poslednjih nekoliko godina da tajni nema. Obe vaterpolo selekcije su u samom vrhu i sportski je nadati se pobedi. Mi smo želeli ovu situaciju, a ko je s druge strane i nije toliko važno. Da se oslonimo na sebe, na podršku publike i da probamo da završimo posao”, rekao je Savić pred finale za sajt Vaterpolo saveza Srbije.

Kapiten Filip Filipović više od decenije odmerava snage sa Hrvatima u duelima za medalje na velikim takmičenjima.

“Znam samo da će da bude lepa i kvalitetna utakmica. Na nama je da damo maksimum. Ja se ne nadam pubim tribinama, ja sam siguran da će tako da bude. Ako sada olimpijski i evropski prvak nema podršku onda nešto nije normalno u društvu”, istakao je levoruki bombarder Srbije.

Hrvati su do Svetskog prvenstva u Budimpešti 2017. godine bili redovne mušterije naše reprezentacije. Na velikim takmičenjima, zna se, Barakude su padale u duelu sa Delfinima, ali u polufinalu Svetskog prvenstva su skinuli prokletstvo.

“Znamo šta je Srbija. Ali kao što rekoh, gde ćeš veće stvari i zadovoljstva nego igrati tu na Tašmajdanu za takav ulog, za Tokijo, protiv takve reprezentacije. To je ono za šta se trenira, živi, sanja. Ja ću tako dočekati utakmicu i siguran sam da ću to preneti i na svoje momke i da ćemo svi zajedno ostaviti srce u bazenu. Ukoliko ne uspemo, Bože moj, to je sport, ali verujem da imamo i te kako dobre izglede za pobedu”, rekao je selektor Barakuda Ivica Tucak za sajt Vaterpolo saveza Hrvatske.

Hrvate u bazenu predvodi iskusni Dubrovčanin Andro Bušlje, koji igra za vicešampiona Evrope Olimpijakos.

“Zasluženo ulazimo u finale, idemo po ono što smo došli. Pokušaćemo da osiguramo našu vizu za Tokio. Iako je Srbija blagi favorit s obzirom na to da igra pred domaćom publikom ne nameravamo da se predamo. Nadam se da će biti pune tribine i da ćemo odigrati odličnu utakmicu, a onda šta bude. Naravno, verujem u našu pobedu. Srbija nije lagan protivnik, dobra je na svakoj poziciji”, istakao je kapiten svetskih šampiona.

Od 15 časova Španija i Australija igraće za utešnu bronzu. Furija je favorit, dobila je poslednja četiri duela protiv tima koji sa klupe predvodi nekadašnji hrvatski as Elvis Fatović.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar