ITA: Veneciji titula u majstorici!

Sasari "izbacio" Armani, ali Venecija je šampion! Kada je tim sa Sardinije "zbrisao" Armani i produžio niz bez poraza na tri meseca činilo se da će sezonu krunisati titulom, ali ne. . .  Tako se osvaja titula: Venecija raznela Sasari u majstorici! Domaćin slavio sa 87:61 i stigao do četvrtog šampionskog trofeja.

Košarka 23.06.2019 | 10:40
ITA: Veneciji titula u majstorici!
I treći put u ovom plej-ofu su dobili "majstoricu"!

Košarkaši Venecije osvojili su "skudeto" drugi put u poslednje tri sezone pošto su u odlučujućoj, sedmoj utakmici finala Palakanestra, ubedljivo pobedili Dinamo Sasari pred svojom publikom i podigli trofej šampiona Italije - 87:61 (16:12, 23:18, 30:17, 18:14).

Venecija je regularni deo sezone završila kao trećeplasirana, a onda je dobila Trento (3:2) i Kremonu (3:2), na kraju i Dinamo Sasari (4:3) koji je prethodno bio bez poraza tri meseca.

Tim koji sa klupe predvodi Đanmarko Poceko je u polufinalu "zbrisao" glavnog favorita za osvajanje šampionske titule Armani, koji je potom angažovao Etorea Mesinu za trenera, ali očigledno je da su previše burno proslavili taj trijumf i opustili se za finale.

Venecija je to iskoristila i na krilima Majkla Bramosa (22) i Markiza Hajnsa (21) došla je do četvrtog trofeja u istoriji, s tim da su dva osvojena još četrdesetih godina.

Svašta se događalo u finalnoj seriji italijanskog košarkaškog prvenstva, viđena su i dva brejka, mnogo neizvesnosti, a onda u majstorici ubedljivo slavlje jednog tima. Venecija je na spektakularan način došla do četvrte šampionske titule u svojoj istoriji, pošto je u odlučujućoj sedmoj utakmici demolirala Sasari sa i stigla do dragocenog slavlja - 87:61.

Domaćin je vodio od početka do kraja utakmice, a ključnu prevagu napravio je tokom treće deonice, kada je probio cifru od 20 poena razlike, a onda tokom poslednje deonice uspeo dodatno da je uveća i na sjajan način započene šampionsko slavlje.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Bramos sa 22 postignuta poena, dok je jedan manje ubacio Hajns. Venecija je u svojim redovima imala još trojicu igrača sa dvocifrenim učinkom, dok je kod gostiju na visini zadatka bio samo Rašon Tomas sa 16 postignutih poena i sedam skokova.

Finale italijanskog Palakanestra gotovo je posle sedam viteških utakmice koje su odigrali košarkaši Venecije i Sasarija i izabranici Valtera di Rafaelea osvojili su šampionsku titulu.

Palasport Talierćo, dom košarkaša Venecije, bio poptuno pun i pravi pakao dočekao je Dinamo Sasari. Od samog starta je bilo kristalno jasno da Umana Rejer Venecija želi šampionsku titulu i svojom igrom su to i dokazali.

Pre svega zahvaljujući Markizu Hejnsu Venecija otvara meč sa 7:2, ali Tajus Megi i Džek Kuli uspeju da vrate neizvesnost u meč u prvom kvartalu, pa izabranici Valtera di Rafaelea dolaze na prvu veću pauzu idu sa prednošću 16:12.

Sve je apsolutno ključalo u drugoj deonici, a domaćin je uspeo da se lepo odlepi krajem ovog perioda, kada su sudije priznale jednu trojku, kada je evidentno bilo da je vreme prethodno isteklo. Pobunio se i trener Sasarija, Đanmarko Poceko, ali njegovi protesti nisu previše urodili plodom.

Startom treće četvrtine Mikel Bramos igra simultanku i tada je faktički slomio gostujući sastav. Do kraja ovog desetominutnog perioda, ekipa Umana Rejer Venecije je uspela da ubaci čak 30 poena, pa je bilo kristalno jasno ko je novi šampion Italije.

Poslednja četvrtina se igrala "čisto radi reda", pa je ekipa Venecije ponovila uspeh iz 2017. godine, kada su savladali Trento, pa su sada protiv Sasarija osvojili četvrtu šampionsku titulu u svojoj istoriji.

Najefikasniji pojedinci u ovoj sedmoj utakmici finala, bili su već pomenuti Mikel Bramos i Markiz Hejns sa 22 odnosno 21 poenom, dok je Ostin Dej ubacio 13, a na drugoj strani, Rašon Tomas je bio predvodnik sa 16 poena i ispratili su ga Tajus Megi, Džek Kuli i Džejmi Smit sa po 9 postignutih poena.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport/B92

Foto: Shutter Stock

Komentari / 0

Ostavite komentar