Hrvatska bi da mijenja istinu

Svetski jevrejski kongres (WJC), reagujući na najavu izgradnje spomenika žrtvama holokausta u Zagrebu, osudio je taj čin kao pokušaj prikrivanja uloge NDH u zločinima i pozvao grad da odustane od ideje, a hrvatske vlasti optužio da opet ulažu napore da prikriju monstruozne zločine ustaša nad Jevrejima, Romima i etničkim Srbima.

Region 22.06.2019 | 22:06
Hrvatska bi da mijenja istinu
Iz Svetskog jevrejskog kongresa je poručeno da hrvatske vlasti to čine stvaranjem lažnog utiska da je samo nacistička Nemačka odgovorna za užase holokausta.

"Svetski jevrejski kongres pridružuje se svojoj zajednici u Hrvatskoj u osudi odluke zagrebačke skupštine o podizanju spomenika za šest miliona jevrejskih žrtava holokausta, kojom se bezočno ignoriše aktivna uloga Nezavisne države Hrvatske za vreme ustaškog režima u činjenju tih zločina tokom Drugog svetskog rata", navodi se u saopštenju koje je danas dostavljeno Hini.

Agencija navodi da je Jevrejska opština Zagreb (ŽOZ) u sredu objavila da je zatražila poništenje "sramotne odluke" o podizanju spomenika žrtvama holokausta u Zagrebu, jer smatra da time želi da se prikrije istina o stradanjima Jevreja u NDH.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine odlučili su na sednici održanoj 4. juna da će Grad Zagreb u Branimirovoj ulici, kod Glavne železničke stanice, podići spomenik žrtvama holokausta autora Dalibora Stošića i Krešimira Rogine, kao znak sećanja na šest miliona Jevreja stradalih u holokaustu, sa porukom da se prošlost ne ponovi.

U odgovoru na tu odluku, predsednik Svetskog jevrejskog kongresa Ronald S. Loder rekao je da su "vlasti u Hrvatskoj kontinuirano pokušavale da izmene istoriju i oslobode ustaški režim neupitne umešanosti u okrutna masovna ubistva Jevreja, Roma i etničkih Srba u periodu od 1941. do 1945".

"Uvek postoji velika vrednost odavanja počasti svim žrtvama holokausta, ali novi spomenik grada Zagreba predstavlja iskrivljivanje istorije i uvredu sećanju na muškarce, žene i decu koji su bili žrtve ustaša i njihovog vođe Ante Pavelića. Hrvatske vlasti opet ulažu sve napore da prikriju monstruozne zločine ustaša stvaranjem lažnog utiska da je samo nacistička Nemačka odgovorna za užase holokausta", naveo je Loder.

On je ocenio da "ne može da se govori o holokaustu u Hrvatskoj bez ukazivanja na središnju ulogu ustaškog režima u donošenju i sprovođenju rasnih zakona kojima su Jevreji, Romi i etničkih Srbi izloženi progonu, mučenju i smrti. U dodatku na javno odavanje počasti žrtvama Hitlerovog rata protiv Jevreja, Hrvatska mora posebno da oda počast žrtvama ustaškog režima”, poručio je Loder u saopštenju.

(Tanjug)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

seljak

22.06.2019 20:18

KO JE PRODAO JASENOVACKU GRADJU I KOME ???

ODGOVORITE
Name

50 000 djece!

22.06.2019 20:47

To je mogao uraditi takodje samo ustasa. Nijemci su podigli spomenik, kojim su seogradili od ustasa.

Name

Tu Njemačku

23.06.2019 04:46

Zagrepčani su dočekali sa cvijećem! A sad pokušavaju svu odgovornost na nju da prebace! E pa, neće moći!

Name

Objavio

22.06.2019 20:18

Stradanje Jevreja u NDH nije moguće sakriti. Ali pokušaj Srbije da sakrije Staro Sjemiste u Novom Beogradu gdje su Nedicevci izvršili genocid i istrebljenje nad jevrejima U Srbiji a prepisivajuci to NDH. Niko ne spominje da su Jevreji i Romi prvo istrebljenja u Srbiji pa tek kasnije u NDH.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

23.06.2019 04:13

Isto sto i mi pokusajemo da sakrijemo istinu od Kosovskog boja pa do dan danas.

Name

Re

23.06.2019 04:49

Ma nemojte kasti! Slušaj ujko, tu priču možeš da pričaš svojoj djeci, možda ti oni i povjeruju!

Name

bran ja

23.06.2019 07:58

Srbi nisu istrebljivali Jevreje a ni Rome cista laz

Name

REOBJAVIO

23.06.2019 10:12

Logor Staro sajmište (danas na teritoriji Opštine Novi Beograd) za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je ustasko-nacistički logor na teritoriji kvinsliske NDH. Nediceva Srbija nije nikako mogla upravljati ovim logorima, a ponajmanje klati, strijeljati, gasom gušiti logoraše Jevreje, Rome i Srbe. Nijedan Hrvat u tom logoru nije ubijen. Ako hoćeš da pričaš o istoriji prvo je nauči, prihvati kao takvu i poštuj. Makar zbog žrtava.

Name

Kroz istoriju

23.06.2019 10:15

Gdje god su srbi bili zrtve na ovim prostorima obicno se zataska, i to uglavnom od srba i srpske politike. Da je bilo koji drugi narod u pitanju, stratiste bi bilo svijetski poznato.

Name

re Objavio

23.06.2019 10:23

Mozes ti da objavljujes sta hoces ali nema nikakvih dokumenata,niti svjedoka da je marionetska vlada Milana Nedica ucestvovala u sistematskom ubijanju Jevreja.Zna se da su to sprovodili iskljucivo Njemci i vrlo cesto eintzgruppe male jedinice ss kakvih je bilo u okupiranoj Poljskoj,Ukrajini itd.

Name

Za Re Objavio

23.06.2019 18:49

Na ovim, našim prostorima, ta zvjerstva su uglavnom radile ustaše, kažu da su se u nijemci grozili nad njihovim zločinima!

Name

Kneževo

24.06.2019 15:48

Starac Vukašin je sve rekao :samo ti dijete radi svoj posao.

Name

BOBA

23.06.2019 08:43

KOGA ZANIMA ISTINA .ŠTO VIŠE LAŽI BOLJE PROLAZIŠ.KO JE TJERAO PRAVDU I ISTINU TAJ JE IZBRISAN SA LICA MJESTA. TO VAM JE U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU.KOGA BRIGA ŠTA JE BILO.BITNO JE ŠTA JE DANAS.PA VALJDA SE TO VIDI SVAKI DAN.KOGA BRIGA ZA MIŠLJENJE OVIH NA PORTALU .ONI JEDNOSTAVNO NE SVATAJU DA JE OVO SAMO JEDNA VELIKA IGRA.ONI SE PALE DOK DRUGI GLEDAJU SVOJA POSLA.SRETNO LJUDI.

ODGOVORITE
Name

Mrki

23.06.2019 10:00

Zalosno ist zica ko u Nasen Prijedoru,,!,,?

ODGOVORITE
Name

Omarska

24.06.2019 09:43

Uh jeza me uhvati,podsjeti me ova slika gore na Trnopolje i Omarsku.Nikome se ne ponovilo pa ni onima koji su nas drzali u koncentracionim logorima.

ODGOVORITE