F1: Hamiltonu pol u Francuskoj!

Fetel iza oba Meklarena.  Vozač Mercedesa Luis Hamilton osvojio je prvu startnu poziciju za Veliku nagradu Francuske u šampionatu Formule 1.  Nema leka za Mercedes: Hamilton i Botas u prvom redu na VN Francuske.  Fetel promašio brzinu u odlučujućem krugu kvalifikacija, te sutra od 15 časova startuje sa sedme pozicije.  Hamiltonu "pol" i rekord, Fetelu još Kanada u glavi. . .  Nemac je na prethodnoj trci u Kanadi slavio, ali je potom kažnjen i ostao je bez najvišeg stepenika na podijumu, što je očigledno uticalo na njega.

Ostali sportovi 22.06.2019 | 17:28
F1: Hamiltonu pol u Francuskoj!
Aktuelni šampion je ostvario najbrži krug sa vremenom 1:28,319 minuta. Britanac je ostvario 86. pol poziciju u F1 karijeri.

Dominantan dan nemačkog tima kompletirao je Finac Valteri Botas koji je zauzeo drugu poziciju sa 0,286 sekundi zaostatka.

Treće mesto u kvalifikacijama osvojio vozač Ferarija Šarl Lekler, jedini uz Botasa koji je bio unutar sekunde zaostatka za Hamiltonom.

Očajan dan imao je njegov timski kolega Sebastijan Fetel koji će krenuti kao sedmi, brži od njega bili su Maks Ferstapen u Red Bulu, te oba Meklarena sa Landom Norisom i Karlosom Sajncom mlađim.

U prvih deset su još Danijel Rikardo u Renou, Pjer Gasli u Red Bulu i vozač Alfa Romea Antonio Đovinaci.

Velika nagrada Francuske na stazi Pol Rikar vozi se u nedelju od 15.10 časova. Na programu su 53 i ukupno 309,7 kilometara.

Hamilton vodi u generalnom plasmanu sa 162 boda, 29 više od timskog kolege Botasa, dok treće mesto sa ukupno 100 zauzima Fetel.



Iako je pretio, Ferari ponovo nije uspeo da zaustavi ubitačni dvojac Mercedesa koji će krenuti iz prve startne linije sutra na VN Francuske. Prvo vreme zabeležio je aktuelni šampion F1, Luis Hamilton isrped Valterija Botasa.

Iza njih startuju Šarl Lekler (Ferrari) i Maks Ferštapen (Red Bul), dok je Sebastijan Fetel tek sedmi. Nemac je u poslednjem, odlučujućem krugu kvalifikacija promašio brzinu, moguće zbog tehničkih problema, te  ga sutra od 15 časova čeka paklen posao u pokušaju da se približi Srebrnim strelama.

Najbrži karavan na svetu nakon "izleta" u Kanadu pre dva vikenda vraća se  posle nešto manje od mesec dana na sam jug Francuske. Legendarna staza "Pol Rikar",  nalazi se u blizini Marselja, samo 10-ak km od rivijere, dakle u blizini Monaka koji je nedavno ugostio Formulu 1.

Ferari, iako nije imao previše sreće u Kanadi zbog (opravdane) kazne koja je  Fetelu uzela trijumf, deluje daleko bolje nego na početku sezone i trenutno je u stanju da izazove neprikosnoveni dvojac Mercedesa. Velika nagrada Francuske je osma trka od 21 koliko ih ima ove F1 sezone, tako da je jasno da ima sasvim dovoljno vremena za eventulani preokret na tabelama. Nažalost, italijanski tim  je nastavio sa početničkim greškama koje ga skupo, preskupo koštaju.

Svesni su toga u oba tabora tako da predstoji izuzetno uzbudljiv nastavak sezone, počev od sutrašnjeg gran-prija. Tu je naravno i Red Bul koji veliki dvojac prati iz pristojne blizine, dok je ostatak karavana daleko ispod.

Gen. plasman vozača: 1. Luis Hamiton (V. Britanija, Mercedes) 162, 2. Valteri Botas (Finska, Mercedes) 133 poena, 3. Sebastijan Fetel (Nemačka, Ferari) 100, 4. Maks Ferštapen (Holandija, Red Bul) 88, 5. Šarl Lekler (Monako, Ferari) 72, 6. Pjer Gasli (Francusk, Red Bul) 36, 7. Karlo Sainc (Španija, Meklaren) 18, 8. Danijel Rikardo (Australija, Reno) 16, 9. Kevin Magnusen (Danska, HAAS) 14, 10. Serhio Perez (Meksiko, Rejsing Point) 13...

Gen. plasman timova: 1. Mercedes 295 poena, 2. Ferari 172, 3. Red Bul-Honda 124, 4. Meklaren Reno 30, 5. Reno 20, 6. Rejsing Point-Mercedes 19, 7. Toro Roso-Honda 17, 8. HAAS Ferari 16, 9. Alfa Romeo-Ferari 13, 10. Vilijams-Mercedes 0.

Startni raspored za VN Francuske: 1. Hamilton , 2. Botas, 3. Lekler, 4. Ferštapen, 5. Lando Noris (V. Britanija, Meklaren), 6. Sainc, 7. Fetel, 8. Rikardo, 9. Gasli, 10. Antonio Đovinaci (Italija, Alfa Romeo)...

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar