Kako je Golden Stejt našao zlatnu žicu u Smailagiću?

Mladi košarkaš Alen Smailagić naredne sezone nosiće dres Golden Stejt Voriorsa.

Košarka 22.06.2019 | 20:00
Kako je Golden Stejt našao zlatnu žicu u Smailagiću?
Momak koji je rođen u avgustu 2000. godine izabran je kao 39. pik na NBA draftu i jedan je od četiri stranca izabranih na draftu razvojne NBA lige prošle sezone.

Poznato je da je ovaj momak kasnije od strane Saut Bej Lejkersa prodat u filijalu Voriorsa, Santa Kruz Voriorse.

Posle izbora na draftu sve se menja u životu mladog košarkaša. Neposredno pošto je objavljeno da je izabran od strane Voriorsa, usledili su pozivi, a bila je i prilična gužva pred svlačionicom pa je morao da se navikne da daje potpise i da se slika sa navijačima.

Zanimljivo je da je Smailagić ovde igrao u KK Beko iz Koteža, da gu nekoliko puta pokušali da ga angažuju ljudi iz Partizana, ali njegove veze sa Amerikom već su bile čvrste.

Pre dve godine generalni menadžer Santa Kruz Voriorsa Kent Lakob bio je na proputovanju kroz Srbiju, došao je da lično vidi na delu Smailagića. Bio je zadovoljan onim što je video i godinu dana kasnije momak se preselio u Ameriku.

U Santa Kruz je stigao sam, jedva da je znao poneku rečenicu na engleskom. Sa svega nekoliko nedelja uz pomoć razvojnog trenera Antonija Verina, Smailagić je dobio profesionalne osnove.

Za mesečnu platu od 7.000 dolara, živeo je u timskom hotelu i polako upoznavao Ameriku.

"Igrači su jako dobri prema meni. Dozvoljavaju mi da igram svoju igru. Ne uzimaju mi za slo kada promašim šut, stvarno su odlični prema meni", kaže Smailagić.

U svojoj trećoj utakmici u G razvojnoj ligi, ušao je sa klupe i postigao 16 poena u pobedi nad Akva kalijente Klipersima.

Za manje od mesec dana imao je 25 poena i 12 skokoba u porazu od Saut Bej Lejkersa.

Sada se video klipovi sa njegovim igrama mogu lako naći.

Zanimljivo je i da je u petak na meču sa Akva Kalijenteom zablistao. Dok je njegov tim bio u zaostatku tokom poslednje četvrtine, na tajm-autu je od kolega zatražio samo da mu daju loptu.

"Bolji sam od tog momka", rekao je misleći na Džonatana Motlija, koji je prošle sezone igrao i za Dalas na dvojni ugovor. Tako je preuzeo sudbinu meča u svoje ruke.

Postigao je poslednja četiri poena na meču, uključujući i to zakucavanje na 32 sekunde do kraja i Santa Karuz je pobedio 113:109.

"Mislim da smo videli novog Nikolu Jokića", zaključio je jedan od njegovih prijatelja na kraju meča, sa čime se složio i trener Aron Majls.

"Bilo je sjajno pomoći momku koji verujem da je predodređen za velike stvari", zaključio je Majls.



Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Banjluka

22.06.2019 19:23

Neka te prati sreca sa sedam hiljada neka se skoci na sedam miliona ovo su tvoji prvi ali zlatni koraci

ODGOVORITE