Borovnica za dobar vid i zdravlje

Voće je prirodni izvor šećera i mnogobrojnih hranljivih materija, a na listi najzdravijih je bobičasto, posebno borovnica

Zdravlje 21.06.2019 | 09:12
Borovnica za dobar vid i zdravlje
STRUČNjACI za ishranu gotovo nikada ne propuštaju da istaknu značaj voća. Ono je prirodni izvor šećera i mnogobrojnih hranljivih materija, a na listi najzdravijih je bobičasto voće, posebno borovnica. Ovaj sićušni tamnoplavi plod na zdravlje organizma utiče tako što pomaže u radu mozga, omekšava suvu kožu, a sprečava i razvoj kancerogenih ćelija.

Istraživanje je pokazalo da borovnice sadrže najviše antioksidanata od svog voća i povrća koje je do sada ispitano. To je glavni razlog zašto su ovi tamnoplavi plodovi dobri za jačanje imunog sistema.

Jedna studija pokazala je da dve porcije svežih borovnica na dan smanjuju rizik od gubitka vida usled starenja za čak 38 odsto.

Borovnice blagotvorno deluju i na srce i krvne sudove. Naime, hranljive materije iz bobica pomažu arterijama u širenju i uopšte utiču na bolju prohodnost svih krvnih sudova, što sprečava kako srčani tako i moždani udar.

Borovnica ima veoma nizak glikemijski indeks, pa je retka voćka koja može da se nađe u ishrani dijabetičara.

Šaka ovih retkih plodova sadrži dosta vlakana, zbog čega pomaže hidrataciji crevnog trakta, što je vrlo bitno za dobro varenje, kao i za pražnjenje creva.

S obzirom na to da sadrže veliku dozu mangana, preporučuju se i za očuvanje zdravlja kostiju.

ČAJ

OD BOROVNICE lekovit je i list od koga se priprema čaj. U narodnoj medicini preporučuju ga za snižavanje nivoa šećera u krvi, za prevenciju i lečenje bolesti organa za varenje, bubrega, organa za disanje, kod reumatizma i hemoroida, za čišćenje krvi…

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar