Priča - EP do 21: U fudbalu juče ne postoji...

S radikalnom promenom u glavi - da pokažemo koliko znamo! Nema više velikih očekivanja. Nema više ni razloga za strah.

Fudbal 20.06.2019 | 14:26
Priča - EP do 21: U fudbalu juče ne postoji...
Dva dana žalosti su prošla. Oplakali smo, život teče dalje. Pokojnika ovde nema. Niti će da bude. Pa i ako medalje ne bude. Ovo je škola. Ovo su i utakmice zbog kojih se igra fudbal. Pamte se... Sam odlučuješ kako. I koliko. Iskreni budite, koliko vas se seća onih 0:4 protiv Češke na turniru iz 2015? Znate li iz glave da nabrojite petoricu koji su igrali?

Ali zato: Rajković – Gajić, Veljković, Babić, Antonov – Zdjelar, Maksimović, Milinković Savić – Živković, Šaponjić, Mandić. Sa klupe ulaze Gaćinović, Jovanović, Ilić. Sećate se sigurno. I kako smo se budili uz petlove. I kako smo prvu rakiju popili još pre devet sati da se smirimo pred produžetke.

To je fudbal. Trijumfi večno ostaju. Porazi su samo stepenik ka uspehu. Pitajte samo Majkla Džordana i ponoviće vam onu legendarnu rečenicu o 9.000 promašenih šuteva, 26 onih za pobedu, ponoviće vam priču o 300 poraza i dodaće: “Zato sam uspeo“.

Tu bi rečenicu danas, sve do 21.00 kad ćemo u Trstu ukrstiti koplja sa Nemačkom u biti ili ne biti meču za naše šanse da se nađemo u polufinalu Evropskog U21 prvenstva, trebalo da do iznemoglosti ponavljaju i svi srpski reprezentativci. Više nema velikih očekivanja. Više nema ni razloga za strah. Ostala je samo lopta i onih 11 preko puta. Imaju po dve noge, kao i mi, po dva oka, kao i mi, iz njih ne izbijaju munje i ne duvaju cikloni. Prosto je: 11 na 11. Pa nek pobedi bolji.

Jesu preko puta aktuelni šampioni, ali iz generacije Nemaca koja je 2017. podigla šampionski pehar Tu su “samo“ Mahmud Daud, Nadijem Amiri i Levin Ozuntali. Andrija Živković, Milan Gajić, Srđan Babić, Ivan Šaponjić i Vukašin Jovanović još dve godine ranije bili su prvaci sveta. Istina, Jovanović će zbog crvenog kartona protiv Austrije biti odsutan, ali umesto njega uleteće verovatno baš Babić, pošto je on levi štoper kakav nam treba u odsustvu zamenika kapitena. Svetozar Marković i Erhan Mašović uvek su igrali desno.

Sudeći po izjavama selektora Gorana Đorovića na konferenciji za novinare uoči meča srpski tim neće pretrpeti “radikalne promene“ u igračkom kadru niti će stručni štab odustati od dva sistema (4-3-3 ili 4-2-3-1) kojima je izgurao kvalifikacije bez poraza. Uostalom, poraz od Austrije nije bio posledica loše igre jednog, dvojice ili trojice igrača. Bio je sistemska greška. I pitanje je da li bi neko osveženje sa klupe moglo da okrene situaciju za 180 stepeni. Jedina radikalna promena o kojoj treba da pričamo je ona u glavi. Ovo je generacija koja nije poklekla ni kad su Rusi dvaput stizali po gol zaostatka u kvalifikacionom meču na Karađorđu, koja nije klonula kad su Austrijanci u 80. minutu pogodili za 1:1, nego im je strpala još dva. U finišu je došla i do pobede nad Makedoncima, Ruse je u Novgorodu slomila pogotkom Aleksandra Lutovda u 88. minutu. Ova generacija nije odustajala. Zašto bi sada to učinila?

Treba pride imati na umu da su pored Lutovca i Predrag Ranđelović i Uroš Račić u kvalifikacijama imali neke izvanredne role, da je u prijateljskom meču protiv Poljske prijemni za mladi tim položio i Aleksa Terzić... Opcija ima, mada je za očekivati da se Đorović ipak opredeli za one najiskusnije. Austrijanci su nas, pomenusmo to i juče, hirurškim zahvatom rešili svake vrste sujete i sad je trenutak idealan da se momci prisete kako je bilo kad su kao dečaci drljali kolena po blatnjavim srpskim terenima.

To je i nemački recept. Oni na Euro nisu ni poveli Leroja Sanea, Tima Vernera, Kaija Haverca ili Tila Kerera. Oni su tokom mini-priprema na koji je pozvano više od 23 igrača osetili da Marko Rihter posebno zapinje, pa su iznenadili javnost pozivom za krilo Augzburga. On im se odužio sa dva gola u pobedi od 3:1 protiv Danske.

U odnosu na taj tim, očekuju se dve izmene. Hofenhajmov Nadijem Amiri se sada sasvim oporavio i očekuje se da će se vratiti na svoje mesto u startnih 11 nauštrb Oztunalija iz Majnca. Kako smo načuli, za mesto u prvoj postavi mogao bi da izvisi i Hertin Arne Majer, dok bi njegovu poziciju zauzeo nešto ofanzivniji Florijan Nojhaus što bi značilo i blagu promenu u sistemu, jer bi Maksimilijan Egeštajn ostao kao jedan klasičan zadnji vezni. Ispred njega, malo levo Mahmud Daud, desno Nojhaus. Na bokovima Amiri i Rihter, menjaju strane, a svi su vezisti Nemci kadri da menjaju i pozicije, pa će Orlići morati da budu posebno obazrivi.

To bi uostalom trebalo da su shvatili još u prvom kolu. Sad samo još da se prisete onih Džordanovih reči. Da, porazi bole. Ali ako se ima pameti, ako se bude uporan, i porazi vode ka vrhu.

SRBIJA – NEMAČKA (21.00, RTS)

Stadion: Nereo Roko, Trst 
Sudija: Ištvan Kovač (Rumunija)

Srbija (4-2-3-1): Radunović – Gajić, Milenković, Babić, Bogosavac – Mašović, Lukić – Živković, Pantić, Radonjić – Jović.

Nemačka (4-1-4-1): Nibel – Klosterman, Ta, Baumgartl, Henrihs – Egeštajn – Amiri, Daud, Nojhaus, Rihter - Valdšmit.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar