Zvezdino ljeto za pravljenje evroligaškog tima...

Posle kratke proslave titule, crveno-beli okreću se formiranju ekipe sa kojom će se vratiti u najjače takmičenje.

Košarka 19.06.2019 | 22:17
Zvezdino ljeto za pravljenje evroligaškog tima...
Crvena zvezda mts osvojila je petu "vezanu" titulu prvaka Srbije i iste večeri tokom proslave na Malom Kalemegdanu uvela Bilija Berona u klupsku zgradu i dala mu olovku da potpiše novi ugovor.

Na taj način, MVP finala ABA lige i košarkaške Superlige definitivno je najavio svoj ostanak u crveno-belom i u sledećoj sezoni, u kojoj će debitovati u Evroligi, posle pet godina nastupa na Starom kontinentu.

Osim ugovora i velikih simpatija navijača, Amerikanac je sezonom karijere "zaradio" i status koji mu je "zacementirao" mesto u ekipi Milana Tomića i od leta. Uz njega, očekivano je i da jezgro domaćih igrača takođe bude u konkurenciji za sigurno dugu i napornu 2019/20, jer su među crveno-belima sa srpskim pasošem ovog leta slobodni samo kapiten Branko Lazić i Marko Kešelj.

Formiranje novog Zvezdinog tima brzo će doći na red, kao i definitivne informacije o statusu stranaca Stratosa Perperoglua (34) i Mohameda Fajea (33), veterana koji su dali ogroman doprinos da sezona bude trofejna. Požrtvovanom igrom protiv Partizana, Senegalac je pokazao da mu fizička sprema i skočnost još nisu problem uprkos krštenici, dok je Grk poput Džoa Reglenda i Maika Cirbesa propustio čitavu Superligu, zbog teške povrede lista u finišu serije protiv Budućnosti, u kojoj je bio jedan od najboljih.

Za razliku od Nemca, koji je posle ABA lige otišao u Kinu, i Amerikanca, koji nije dočekao kraj sezone uz tim, Perperoglu je i u ponedeljak bio u "Pioniru", kraj klupe, kao i prethodno kroz čitavu Superligu i plej-of. Da li je to nagoveštaj njegovog ostanka?

U pričama o rekonstrukciji šampionskog tima najčešće pominjana Zvezdina "meta" je Ognjen Kuzmić, bivši centar crveno-belih koji je prethodne dve sezone u Realu bio na margini zbog teških povreda. Njegov dolazak i partnerstvo sa Odžom sigurno bi drastično ojačalo Tomićev tim na poziciji "pet", gde je u poslednjoj utakmici protiv Partizana prinudno igrao i Dejan Davidovac.

I ta okolnost, odnosno selidba Zvezdinog "univerzalca" u reket nagovestila je da Dušan Ristićipak sledeće sezone neće biti u planovima svog matičnog kluba. Na to mesto mogao bi da se vrati Nikola Jovanović, koji je proteklu sezonu proveo na pozajmici u Trentu, a najbolji meč za Italijane odigrao je protiv Partizana u "Pioniru", kada je ubacio 20 poena uz šest skokova.

Takođe, crveno-beli ući će tražiti i organizatora igre jer su sezonu završili sa samo jednom "prirodnom" jedinicom - Filipom Čovićem, koji je početkom ABA plej-ofa uskočio na mesto povređenog Džoa Reglenda i odradio veliki posao. Broj utakmica i evroligaški nivo staviće prioritet i ovoj pretrazi tržišta, na kojem će slobodni biti i srpski "plejevi", Stefan Jović i Stefan Marković.

Naredne nedelje biće važne za Zvezdu i da će odgovore na pitanje s kakvim sastavom će šampion Srbije i ABA lige da se vrati u Evroligu posle sezone odsustva.

Pod ugovorima za sledeću sezonu su Bili Beron, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Boriša Simanić, Majkl Odžo, Nemanja Nenadić, Aleksa Radanov, Dušan Ristić i Nikola Jovanović, koji je u takmičarskoj 2018/19 bio pozajmljen Trentu.

Uz neozvaničenu informaciju o dužini ugovora Filipa Čovića, poznato je da su zaključno sa poslednjom utakmicom finala Superlige slobodni postali Branko Lazić, Džo Reglend, Stratos Perperoglu, Mohamed Faje, Kejsi Rivers, kao i Marko Kešelj.

Status Milana Tomića ne bi trebalo dovoditi u pitanje i ako uzmemo u obzir uspešnu godinu i njegovog ugovor, koji je prošlog leta potpisan do 2021. godine.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar