Milan ima novog trenera: Ko je Marko Đampaolo?

Sari za siromašne, apostol velikog proroka iz Peskare i čovek koji će pokušati da Milanu vrati stil igre. . .

Fudbal 19.06.2019 | 23:40
Milan ima novog trenera: Ko je Marko Đampaolo?
Kao što je i najavljeno, Milan je potvrdio Marka Đampaola kao naslednika Đenara Gatuza na poziciji trenera.

Đampaolo je potpisao ugovor do 2021. godine uz opciju da saradnja bude produžena za još jednu sezonu. U Milanu će zarađivati oko 2.000.000 evra godišnje, a iz došao je kao slobodan pošto je prethodno raskinuo ugovor sa Sampdprijom.

A ko je zapravo Marko Đampolo?

Rođeni Švajcarac je već dugo godina u italijanskom fudbalu, tako da se ne može reči da je mlad i talentovan stručnjak. Ovo mu je najveći izazov u karijeri, a očekivalo se da mnogo ranije preuzme neki veliki klub.

Đampolo spada u grupu učenika legendarnog Peskarinog trenera Đovanija Galeonea. Uz Ariga Sakija, Galeone je bio najveći inovator u italijanskom fudbalu 80-ih godina prošlog veka. Spada u onu drugu školu italijanskih trenera - suprotnu od Trapatonija, Kapela, Lipija, Kontea ili Spaletija - koji vole ofanzivan fudbal, lepu igru, sistem 4-3-3 i zonsku odbranu. Galeone je imao ogroman uticaj na neke današnje trenere. Njegovi „sinovi“ su Masimilijano Alegri, Đanpjero Gasperini, Euzebio Di Frančesko i pomenuti Đampaolo. Svima njima je Galeone i danas neka vrsta mentora i gledaju ga kao oca. Često su se umeli da se okupe zajedno na večerama u Peskari sa Galeoneom i da čuju poneki mudar savet trenerskog oca. Slični su im pogledi na fudbal, s tim što se Alegri promenio kada je došao u Juventus i više nije bio onaj Alegri čiji Kaljari je igrao prelep fudbal i koji je u Milanu isnsitirao na lepom fudbalu.

Alegri, Gasperini i Di Frančesko su bili igrači u Galeoneovim prvoligaškim timovima, dok je Đampaolo bio prosečan niželigaški igrač. Ali je zato trenersku karijeru započeo kao pomoćnik Galeoneu u Peskari i upijao je fudbalsko zannje.

„Maestro Galeone je pre 20 godina imao viziju fudbala kakva je danas aktuelna i moderna. On je stvarao fudbal. On je italijanski Tales iz Mileta“, rekao je Đampaolo jednom prilikom.

Tako je Đampolo započeo karijeru kao učenik Galeonea, šest godina je bio pomoćnik u nekoliko stručnih štabova da bi 2004. preuzeo Askoli u prvom samostalnom poslu i uveo ga u Seriju A. Kada je obezbedio opstanak u Seriji A, zaslužio je poziv Kaljarija gde je dobijao otlkaz, vraćao se i opet dobijao otkaz. Potom je imao sjajnu sezonu u Sijeni koja je igrala sjajan fudbal i dobio je poziv Juventusa. Uveče se dogovorio da preuzme Bjankonere od Ranijerija, da bi ujutro saznao da je Juventus promovisao ĆiraFeraru u novog trenera.

Otišao je u Kataniju da zameni Sinišu Mihajlovića i dobio otkaz posle nekoliko meseci. Radio je potom u  Ćezeni koja je bankrotirala, da bi potom otišao u redove drugoligaša Breše. Tamo je ušao u sukob sa ultrasima i predsednikom, tri dana se nije pojavljivao na treninzima jer nije želeo da se pravda i dodavara vođama navijača i potom je napustio klub uz pretnje.

Opet je krenuo iz početka, iz treće lige i Kremonezea, da bi potom nasledio Mauricija Sarija u Empoliju. Njegov Empoli je igrao još boji fudbal od Sarijevog i posle samo jedne sezone je zasluio poziv Milana. Tada su Galijani i Berluskoni dugo vagali između Đampaola i Mihajlovića, Arigo Saki ih je ubeđivao da uzmu Đampaola, ali su se oni odlučili za Srbina i Đampaolo je otišao u Sampdporiju. U Empoliju i Sampdoriji je lansirao mnogo mladih i atraktivnih igrača, igrao lep fudbal i opet zaslužio poziv Rosonera.

Zaštitini znak mu je formacija 4-3-1-2, bekovi mu stoje visoko, insistira na igri kratkih pasova, građenju igre sa štoperskih pozicija i presingu napadača na poslednju liniju. Njegove ekipe su zato često ranjive po bokovima, a zonska odbrana ostavlja prostor za utrčavanje iza leđa odbrane. Ne pravi razliku između starih i mladih igrača, kod njega je Fabio Kvaljarela igrao fudbal života, ali je lansirao i talente poput Joakima Andersona.

U Milanu će imati zadatak da izgradi stil igre koji kod Gatuza nije postojao. Mnogi u Italiju za Đampaolakažu da je „Maurcio Sari za siromašne“. Sada će imati šansu da izgradi svoje ime.

Izvor: mozzartsport

FOTO: reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar