Priča: Kraj, a u stvari početak...

Gagiću, Renfrou i Novici istekli ugovori, sledi potpuno renoviranje. . .  Pogotkom Bilija Berona počele su pripreme Partizana za narednu sezonu.

Košarka 18.06.2019 | 23:15
Priča: Kraj, a u stvari početak...
Jasno je svima da je Bili Beron napravio korake i time je doneo šampionsku krunu Crvenoj zvezdi. Ipak, kao što smo isticali još pre polufinala ABA lige, Zvezda je ove sezone imala bolji tim od Partizana i da se nije završilo ovako kako jeste, verovatno bi Zvezda opet na kraju balade bila šampion. Kakogod, ABA liga je bila daleko važnija bitka, sinoć se igralo samo za prestiž, a ono, sada najvažnije za Partizan je - sledeća sezona. I tu treba da bude usmerena energija crno-belih.

Ne na korake i propuštene šanse.

Košem Berona zvanično je počela priprema crno-belih za ovo leto i za ono što sledi. Partizan je ove sezone, kao i prethodne, stao na noge finansijski, prepolovio je dug od pre dve i po godine i sada će moći da uloži više u ekipu. Osvojio je Kup Radivoja Koraća, bio blizu da ode do četvrtfinala Evrokupa, igrao je finale Superlige, ispao u polufinalu ABA lige. Nije to blistavo, ali bi mogla da bude dobra podloga za ono što sledi.

A sledi potpuno renoviranje tima. I zato ćemo prvo o tome.

Pre svega tu treba istaći da je Partizan ove sezone rešio veliko pitanje, a to je trener. AndreaTrinkijeri je stigao i zatekao tim koji nije sam selektirao. Trinkijeri ima ugovor na još dve godine, a kako je i sam predsednik Partizana Ostoja Mijailović izjavio, trener će uz sportskog direktora Nikolu Lončara biti zadužen za pravljenje ekipe za sledeću sezonu.

"Sigurno će tim biti jači, 100 odsto je sigurno da će biti jači. Zato što nemamo obaveze koje smo imali. Zato ćemo sva sredstva koja dođu i koja imamo uložiti u tim. Dosta ćemo više uložiti. Imaćemo konkurentan sastav i za ABA ligu i za drugo takmičenje koje budemo igrali. Moramo i da pronađemo meru, rashodi će zavisiti od prihoda. Zavisi i od toga u kom takmičenju ćemo igrati“, rekao je Mijailović za naš sajt.

Ugovore za sledeću sezonu imaju: Markus Pejdž, Uroš Trifunović, Bondža Si, Aleksandar Aranitović, Vanja Marinković, Amar Gegić, Marko Pecarski, Dušan Tanasković, Rade Zagorac, Stefan Janković i Aleksej Nikolić.  

Ognjen Jaramaz je bio na pozajmici iz San Pablo Burgosa, ali je posebno na kraju sezone pokazao dobru igru i za očekivati je da crno-beli probati da ga zadrže. Vrlo je dobar atletski, pokazao je da može da igra na obe bekovske pozicije. Ima dobre šanse da ostane.

Nikola Janković ima opciju za produžetak saradnje, mada se pominje mogućnost da Partizan napravi potpuno novu centarsku liniju.                                                                                                               

Ugovor je istakao Aleksu Renfrou, Novici Veličkoviću i Đorđu Gagiću. Gagić neće ostati, Renfro je već dobio dobre ponude, Zenit ga želi, dok je Veličković enigma i ne zna se da li će nastaviti u crno-belom. Već je u igračkim godinama, mada je pokazao da može da odigra još dobre košarke. Novica će obaviti razgovore sa Trinkijerijem i upravom i od toga zavisi dalja saradnja. Mnogi navijači bi voleli da gledaju kapitena još u crno-belom. Malo ko može da se bori za taj dres kao Novica. Za njega uvek mora da ima mesta u Partizanu, na ovaj ili ona način.

Partizan ima velike ambicije, a izgled tima će zavisiti i od toga u kom takmičenju će igrati crno-beli, tačnije, od toga da li će dobiti specijalnu pozivnicu Evrolige (Zenit, Uniks i Ritas najveći protivkandidati).

Trinkijeri će imati glavnu reč, pa možemo očekivati da će biti rezova jer će sada moći prvi put po svom nahođenju da sastavlja ekipu. A to znači i da će njegova odgovornost sledeće sezone biti mnogo veća.

Centarska linija bi mogla da bude potpuno nova i tu će Partizan spremiti jak novac za evropske uslove kako bi angažovao prave igrače za igru u reketu. Pisali smo da crno-beli žele DejanaKravića, ali želi i Virtus da ga zadrži. Inače, njegov ugovor u Italiji nije veliki čak i za naše uslove i to bi crno-beli mogli da isprate. Mada, on verovatno ne bi bio prvi izbor ispod koša.

Pored portrage za dva dobra centra, Partizanu će cilj biti i dobar plejmejker. Renfro je blizu Zenita, a crno-beli će tražiti igrača koji ima poene u rukama, dok bi tom pleju Aleksej Nikolić bio ispomoć. Dakle, prioritet će biti dobar (verovatno strani) kec i petica i za te pozicije će dobrano crno-beli da se isprse.

“Sve je manje kvalitetnih igrača i zato je sve veća potražnja. Ali, stranci su prepoznali, prošle godine Gos, ove Lendejl, da je Partizan dobro mesto za njihov razvoj”, rekao je Mijailović na temu dovođenja stranih igrača u Partizan.

Što se tiče odlazaka…

Džok Lendejl će u Žalgiris čiju Partizan ponudu ima na stolu i dobiće obeštećenje za njega. U slučaju da Džok ode u NBA posle toga, Partizan će dobiti šest puta veći novac od uloženog. Pojavio se i Olimpijakos kao zainteresovani klub za Vanju Marinkovića koji je pod ugovorom. Ukoliko Vanja ode u Pirej, Partizan će takođe dobiti obeštećenje. Za Renfroa smo već rekli. Na Aleksandra Aranitovića Trinkijeri nije računao, njemu je nuđen Borac, međutim Sani je ostao u Partizanu. Ima ugovor na još jednu sezonu. Amar Gegić ima ugovor na još dve sezone, ali nije imao neku posebnu ulogu u timu.

Rade Zagorac ima ugovor na još godinu dana, međutim malo je zbunio navijače objavom na Instagramu sinoć posle utakmice.

“Ne želim da kažem hvala jer sam vaspitavan tako da se to u porodici nikada ne govori. Obostrano poštovanje i briga, to je ono što sam od vas dobio i nadam se uzvratio na neki način. Bili ste svedoci mog rasta, mog pada pa opet. Nije se završilo onako kako sam zamislio kada sam došao, ali pametan čovek je pričao o različitosti tajminga kada rezultat ubira plodove rada. Nikada neću zaboraviti ljubav koju ste me dali. Bolja vremena su pred nama, a sunce koje svih ovih godina dozivamo, hrabro probija sve oblake koji su ga zaklanjali. Dao sam ti godine, najbolje i najlepše”, napisao je Zagorac.

Videćemo koliko su u klubu srećni igrama Pejdža, Sija, Gegića, oba Jankovića…

Kada je Partizan u pitanju uvek je aktuelan povratak igrača koji su mnogo pokazali u crno-belom. Dragan Milosavljević je bio meta, međutim on se dobrim igrama u Unikahi izborio za novi dvogodišnji ugovor. Pominjali su se i Milan Mačvan (Virtus zainteresovan), kao i Milenko Tepić, pa čak i Vladimir Lučić.

“Želja Partizana je da svoju decu vraća svojoj kući, ali moramo da budemo realni. Ti momci imaju jako dobre ugovore i ponude, mi smo ograničeni sa novcem. Naravno da je želja da vrati takve igrače u Partizan, ali zavisi i od želja stručnog štaba, cele situacije. Ako se stvori šansa, mi ćemo se potruditi da je iskoristimo. Niko ne može više proliti znoj za Partizan nego oni“, reči su predsednika Partizana Mijailovića.

Crno-beli su potpisali ugovor sa Arenom na pet godina, tamo se sele kancelarije kluba, diže se sve na viši nivo, čeka se odluka Evrolige oko specijalne pozivnice, a u igračkom kadru se očekuje dosta promena, odlazaka, ali i dosta pojačanja.

Renoviranje može da počne... Na potezu su Trinkijeri i Lončar.

UGOVORI IGRAČA:

Nikola Janković - još jednu sezonu
Ognjen Jaramaz - istekla pozajmica, još jedna godina opciono
Markus Pejdž - još godinu dana
Uroš Trifunović - višegodišnji ugovor
Bondža Si - još jedna sezona
Aleksandar Aranitović - još jedna godina
Vanja Marinković - još godinu dana
Amar Gegić - još dve godine
Novica Veličković - istekao mu ugovor
Marko Pecarski - do 2022. godine
Dušan Tanasković - do 2022. godine
Rade Zagorac - još jedna godina
Aleks Renfro - istekao mu ugovor
Stefan Janković - još jednu sezonu
Džok Lendejl - još godinu dana
Đorđe Gagić - istekao mu ugovor
Aleksej Nikolić - još dve godine

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar