Zvezdini planovi...

Okupljanje u avgustu, traže se centar i plej, pa krila. . . Regland ide, još petorici ističu ugovori, slede razgovori. . .  Bili Beron kao šlag na tortu, potraga za pojačanjima biće opširna i pokriće nekoliko pozicija. . . Nekoliko reči i o diskretnom heroju crveno-belih.

Košarka 18.06.2019 | 22:45
Zvezdini planovi...
Nedugo pošto je Crvena zvezda prišila drugu zvezdicu iznad klupskog grba, osvanula je možda i najradosnija vest za sve u crveno-belom: Bili Beron ostaje na Malom Kalemegdanu do leta 2020. godine! 

Ne samo da je ovim potezom i ugovorom potpisanim još u petak stavljena trešnjica na slavljeničku tortu s tri sloja, od kojih jedan ima ukus pobede u ABA Superkupu, drugi šampionske krune na Jadranu, a treći odbranjenog trona u Srbiji, već je klupski vrh otvorio fasciklu na kojoj je markerom ispisano „Sezona 2019/20“.

Prvi konkretan potez je napravljen. U narednim sedmicama košarkaška javnost biće zasuta vestima u vezi aktuelnog i budućeg igračkog kadra. Baš po formuli od prošlog leta. Takva je, uostalom, radna etika prvog čoveka kluba Nebojše Čovića. U njegovom sistemu odmora nema i zato je plan vrlo jasan - dok ekipa i stručni štab već od utorka popodne budu na zasluženom odmoru, predsednik Crvene zvezde počeće da radi na ispunjavanju želja Milana Tomića po unapred dogovorenoj listi prioriteta. Uz obavezno zatvaranje finansijske konstrukcije za buduće izazove na svim frontovima i podvlačenje crte na tek završenu sezonu sa 68 utakmica raspoređenih kroz pet takmičenja i 54 pobede.

ODMOR, PRIPREME, RAZGOVORI...

Kratkoročno, klupska organizacija izgledaće ovako: Milan Tomić odlazi u Atinu, a igrači i stručni štab svojim kućama i na godišnje odmore. Mada datum još nije preciziran, prvo okupljanje ekipe biće zakazano za sredinu avgusta, kada bi šef struke trebalo da ima jasniju sliku tima koji će imati na raspolaganju za novi izlet u Evroligu, odbranu tri i napad na još jedan trofej.

Jutro posle osvojene pete uzastopne titule šampiona Srbije, poznato je da Crvena zvezda ima aktivne ugovore sa devetoricom košarkaša. Odnosno da su sedmorici praktično istekli angažmani. Ne znači to da će svi sa garantovanim ugovorima ostati i posle leta, kao ni da će oni bez istog sigurno okrenuti novi list u svojim karijerama.

Dok je Bili Beron najsigurniji član ekipe za takmičarsku 2019/20 i apsolutni pogodak sezone - bio je i prvo pojačanje Crvene zvezde po dolasku Milana Tomića, koji je priznao da je Berona gledao tri godine i hteo da ga dovede u Olimpijakos -, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Boriša Simanić, Majkl Odžo i Dušan Ristić ne bi trebalo da brinu za svoju budućnost u klubu. Tačnije, bar za to nema nikakvih naznaka. Za Nemanju Nenadića, Aleksu Radanova i Nikolu Jovanovića napraviće se analiza kvaliteta i perspektive, pa će se u hodu doneti odluka o njihovom daljem angažovanju u Crvenoj zvezdi. Sve će zavisiti od izgleda rostera i dubine klupe.

Džou Reglandu, Stratosu Perperogluu, Kej Siju Riversu, kapitenu Branku Laziću, te Marku Kešelju i Mohamedu Fajeu ugovori su završeni. Izvesno je da je u tom krugu i Filip Čović, mada ne postoji zvanični podatak do kada ima potpisanu saradnju. Iako postoji opcija produžetka ugovora na još godinu dana, Crvena zvezda će prijateljski završiti odnos s Reglandom i on se više neće vraćati u klub. Zvezda će se oprostiti i od Kešelja. Bivšem srpskom reprezentativcu u ovoj sezoni uloga nije bila iskristalisana, a ni minutaža prevelika, pa shodno tome izvesno neće imati mesto u novom timu. Milan Tomić je od njega izvukao nekoliko dobrih rola, u danima kada je Mo Faje bio povređen znao je da podseti i na slavne dane svoje karijere, a bio je tu i kao neko mentor nedovoljno iskusnim saigračima...

Sa Perperogluom, Lazićem, Fajeom, Riversom i Čovićem klub će obaviti nove razgovore i zavisno od ideje Milana Tomića, procene njihovih mogućnosti u Evroligi, želja potreba biće im ponuđeni novi ugovori, ili će dobiti zahvalnicu za sve što su učinili u jednoj od najizazovnijih sezona novije klupske istorije. Prema trenutno dostupnim informacijama Tomić bi voleo da Perperoglu i Lazićostanu, koplja se lome oko Riversa, dok su Faje i Čović u nesigurnim vodama.

Perperoglu je, mogli ste to da čitate i ranije, Tomićev čovek i dele veliko uzajamno poverenje i poštovanje. Grčki as će u avgustu napuniti 35 godina i jasno je da bi teško mogao da iznese još jednu ovakvu, a kamoli jaču sezonu sa istim očekivanjima. Zbog toga bi eventualni ostanak značio i reviziju pozicije u rosteru, što bi možda i najviše značilo Zvezdi, ako pre toga ne dođe do rastanka. Kapiten Lazić je imao bolju godinu u Crvenoj zvezdi nego lani. Podigao je 14. pehar u crveno-belom dresu, a iako napadački možda nije bio najkorisniji, defanzivno i pre svega psihički je njegovo prisustvo mnogo toga dobrog donelo. Saigrači veruju da je on pravi lider ekipe i neko ko treba to da radi i u budućnosti. 

Posle svega demonstriranog u dresu Crene zvezde Rivers nije zaslužio da ostane. Verovatno i neće, ali nezvanično se šuška da Milan Tomić nije siguran da li trenutno može da nađe kvalitetnijeg igrača s takvim iskustvom kakvim raspolaže Rivers. Tržište je takvo, nepredvidivo, a Zvezda je u takvom položaju da mora da sačeka prvo najbogatije da proberu ono najbolje na pijaci kako bi pokupila „mrvice“. Imao je levoruki šuter svojih blistavih momenata, ali ga (pre)često nije bilo u najvažnijim utakmicama, kada bi potpuno ispario, pa su njegovi procenti stalno varirali. Samo u finalnoj seriji s Partizanom ubacio je tek 23 poena, uz jako loš postotak šuta (9/27 iz igre), mada je u četvrtom meču bio i najstabilniji s tri sigurna hica iz četiri pokušaja i osam poena.

Faje i Čović su negde između. Kvalitetom, objektivno, nisu igrači za Evroligu, bar ne sa ulogama kakve su im dosad bile. A opet imali su svojih zasluga za osvajanje obe titule i povratak u elitu. Podsetimo, prvi je bio džoker finalne serije protiv Budućnosti i neko ko je svojim zalaganjem i energijom znao da iznese veliki teret u mečevima s Partizanom na oba fronta, dok je drugi i pored stalnih osporavanja javnosti eksplodirao u plej-ofu Jadranske lige, zbog čega je i dobio epitet „Game changer“. Opet, kako je Boriša Simanić budućnost kluba, teško je da će Faje ostati ako se Zvezda bude odlučila za potragu za još jednim krilnim centrom, što se u ovom trenutku i očekuje. Kako Regland odlazi, Čović možda i ostane kao ispomoć, ali o tome će tek biti priče... 

KAKO ĆE IZGLEDATI ZVEZDA?

Zvezdin roster za sezonu 2019/20 dirigovaće dve stavke - stanje na tržištu i u klupskoj kasi. Odnosno, koliko će Zvezda biti u stanju da se „isprsi“ za dva vrlo kvalitetna i nekoliko dobrih pojačanja. U fokusu će biti vrsni plejmejker (ako ne i njegova zamena) i centar koji pravi razliku, zatim polivalentna četvorka, koja može da odgovori zadatku i kao petica, pa onda i krilo. 

Tema povratka Ognjena Kuzmića aktuelna je već neko vreme i s više strana stigle su potvrde da će priča biti završena sa dvogodišnjim ugovorom (1+1). Kako se može čuti, Kuzmićeva supruga je srpskom reprezentativcu dala zeleno svetlo za povratak u Beograd, iako je u igri navodno i Virtus Aleksandra Đorđevića. O budućnosti momka iz Doboja neće se znati ništa dok sezonu ne završi madridski Real - vodi 2-0 u finalu ACB lige s Barselonom -, kada će prvo imati sastanak s ljudima iz Kraljevskog kluba, gde će čuti njihov sud i onda doneti konačnu odluku. 

Ako bi navijači mogli da izaberu jednog igrača kojeg bi voleli u novom rosteru, onda bi to nesumnjivo bio Čarls Dženkins. Nikakvih naznaka nema da bi miljenik severne tribine mogao i treći put da obuče crveno-beli dres, posle razlaza s Himkijem mnogi će lobirati da se popularni Đenka zaista vrati. Ali, to je sada u domenu navijačke fantazije. Marko Simonović je uvek rado viđen lik na Malom Kalemegdanu, a kako uskoro treba još jednom da postane otac, pokušaće da obezbedi angažman koji bi mu olakšao da provede što više vremena uz suprugu i decu. Inostranstvo je verovatno i dalje prva opcija, ali Crvena zvezda bi imala prednost ako bi se javila...

Trenutno nije bilo mnogo spekulacija o mogućim akvizicijama Crvene zvezde, a i one koje su se pominjale uglavnom su brzo zaboravljene...

FAKTOR DEJAN DAVIDOVAC

Na kraju, malo i o čoveku koji je u ovoj seriji postao heroj navijača - Dejanu Davidovcu. Nije tehnički najpotkovaniji, niti najbrži, ili najskočniji igrač kojeg je Crvena zvezda imala, ali kombinacija njegove hladnokrvnosti i samopouzdanja dovela ga je do toga da će Partizanu dugo ostati u lošem sećanju. Timski vojnik i neko ko bez pogovora obavlja sve, pa čak i najprljavije poslove za pozitivan rezultat, je u borbi za poslednji trofej u sezoni bio Zvezdin čovek odluke zajedno s Bilijem Beronom. Osim što je skupio čak 61 poen kroz četiri utakmice, što je prosek od 15,25 poena, ubacio je 14 trojki i iznudio čak 24 faula protivničkih igrača, a njegovu igru u finalu najbolje je objasnio Milan Tomić na završnoj konferenciji za novinare.

"Morao bih posebno da pohvalim Dejana Davidovca. Imali smo problema sa faulovima na centarskim pozicijama, a on je uradio veliki posao. U jednom trenutku je igrao keca, dvojku, četvorku, pa na kraju i peticu. Sve je pokrio", izjavio je Tomić.

Zbog svega učinjenog deo košarkaške javnosti pokrenuo je diskusiju oko toga kako je Davidovac promakao selektoru Aleksandru Đorđeviću i zašto se njegovo ime nije našlo na podužoj listi od 34 imena u kombinaciji za Mundobasket? U trenersku stručnost i odluke selektora Đorđevića ne smemo i ne želimo da sumnjamo, prvo zbog velikog poštovanja, onda i medalja koje najbolje govore u prilog njegovog dobrog izbora. Davidovac nije dobio nagradu koju zbog svojih igara možda zaslužuje pre nekih igrača s šireg spiska, ali njegova najveća satisfakcija u ovom trenutku jesu osvojene titule i povratak u Evroligu, gde će sigurno imati veću i značajniju ulogu nego pre dve godine. 

Sada je vreme za odmor, a onda - u nove akcije. Crvena zvezda je najavila da će u narednim danima biti određenih dešavanja, a to je ono što navijače sada najviše zanima. 

Ova sezona arhivirana je s ocenom - 10!

CRVENA ZVEZDA - UGOVORI IGRAČA

PRODUŽEN UGOVOR

Bili Beron (jun 2020, iskorišćena opcija produžetka ugovora)

ISTIČU IM UGOVORI

Džo Regland (jun 2019, opcija produžetka na još godinu dana)
Filip Čović (jun 2019. godine - nije potvrđeno trajanje)
Marko Kešelj (jun 2019. godine)
Stratos Perperoglu (jun 2019. godine)
Branko Lazić (jun 2019. godine)
Mohamed Faje (jun 2019. godine)
Kej Si Rivers (jun 2019. godine)

IMAJU AKTIVNE UGOVORE

Aleksa Radanov (jun 2020. godine)
Dejan Davidovac (jun 2021. godine)
Nemanja Nenadić (jun 2021. godine)
Ognjen Dobrić (jun 2020. godine)
Dušan Ristić (jun 2021. godine)
Boriša Simanić (jun 2020. godine)
Majkl Odžo (jun 2020. godine)
Nikola Jovanović (jun 2021. godine)*

Trener: Milan Tomić (jun 2021. godine)

* - Na pozajmici u Trentu do kraja sezone

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar