Beron donio titulu uz zvuk sirene - Zvezda šampion!

Prekid, drama i koš u poslednjoj sekundi – Zvezda odbranila titulu! Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Partizan sa 76:75, u četvrtom meču finala Superlige Srbije.  Amerikanac heroj trijumfa crveno-belih! U poslednjem napadu je pogodio za pobedu i titulu!

Košarka 17.06.2019 | 20:51
Beron donio titulu uz zvuk sirene - Zvezda šampion!
Peta u nizu s Beronovim potpisom! Drama, grom, prokišnjavanje i druga zvezdica za Zvezdu! Košem Bilija Berona u poslednjoj sekundi crveno-beli po treći put tukli Partizan u finalnoj seriji.

Izabranici Milana Tomića odbranili su titulu šampiona Srbije košem u poslednjoj sekundi Bilija Berona.

Meč je u četvrtoj četvrtini bio prekinut na više od pola sata, pošto je grom udario u dvoranu "Aleksandar Nikolić", posle čega se ugasilo više svetala, i krov je krenuo da prokišnjava.

Utakmica je nastavljena i do kraja meča gledali smo dramu. Bili Beron je pogodio na 30 sekundi za prednost Zvezde (74:73), a potom je istu Renfro vratio na stranu crno-belih (75:74).

Zvezda je imala poslednji napad i Bili Beron je pogodio uz zvuk sirene za 76:75. Ostaje pitanje da li je Amerikanac napravio grešku u koracima i da li je crno-belima ostalo vremena posle koša.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Bili Beron sa 21 poenom, Davidovac je imao 13, Odžo 12, a Čović i Rivers po osam poena.

U domaćem sastavu Renfro i Gagić postigli su po 11 poena, a Ognjen Jaramaz imao je devet.

Po startu meča mogli smo da vidimo u kom smreću se kretati meč. Za samo nekoliko minuta igrači obe ekipe su ispunili bonus, što je značilo da nas čeka dosta slobodnih bacanja.

Crveno-beli posebno su ušli u problem s ličnim greškama, pošto je Odžo dobio dve, a Faje čak tri.

Tomić je morao da menja, Simanić i Ristić su brzo ušli na teren, međutim to nije dalo rezultata. Zvezda nije mogla ništa da zagradi i Partizan je to iskoristio.

Krajem prve deonice crno-beli su napravili seriju, a rezultat posle deset minuta igre je bio 23:16.

U drugoj četvrtini sudije su malo promenile kriterujum. Pustili su da se igra košarka i nije bilo toliko prekida. Na poluvreme otišlo se s rezultatom 42:34, a osećaj je da su crno-beli mogli da imaju veću prednosti, pošto je Zvezda igrala veoma loše.

Izabranici Milana Tomića krenuli su mnogo bolje u trećoj deonici i potpuno su se vratili u utakmicu. Partizan ništa nije mogao da pogodi i rezultat je bio 52:52.

Početkom četvrte četvrtine desio se pomenuti incident s krovom u "Pioniru". Kada je utakmica nastavljena ekipe su se smenjivale u vođštvu. Ušlo se u dramu gde je Beron pogodio za pobedu.

Na usporenom snimku se vidi da je Beron verovatno napravio korake kada je pogodio koš uz zvuk sirene. Partizan je odigrao dobar meč, ali nisu uspeli da izbore majstoricu.

Posle još jedne drame i utakmice od dva i po sata, Crvena zvezda mts odbranila je titulu i peti put u nizu osvojila šampionski pehar.

U desetom "večitom" derbiju ove sezone, ekipa Milana Tomića slavila je na parketu brisanom od kiše, zbog krova "Pionira" koji je prokišnjavao nakon udarca groma! 

Kao i u finalu Kupa ili u drugom meču finala, odluka je ponovo "pala" u poslednjoj sekundi, kada je Bili Beron pogodio za pobedu i titulu! Na semaforu je ostalo 13 sekundi, Andrea Trinkijeri je tražio da njegov tim brani napad pri vođstvu crno-belih 75:74, a Amerikanac je krenuo na prodor i položio uz zvuk sirene.

Partizan - Crvena zvezda mts 75:76 (23:16, 19:18, 10:18, 23:24)

Otrčao je Beron odmah u svlačionicu, ostavivši za sobom sudije koje nisu proveravale da li je isteklo vreme pri pobedosnosnom šutu, kome je prethodila nedosuđena greška u koracima Zvezdinog heroja.

Na taj način, okončana je još jedna maratonska košarkaša sezona, u kojoj je Zvezda objedinila domaću i "jadransku" titulu, koja će joj doneti nastup u Evroligi 2019/20. 

Takođe, u najjačem takmičenju možda će se naći i Partizan...

Peta titula u nizu za Crvenu zvezdu! Ukupno 20. titula u istoriji. Crveno-beli su šampioni Srbije, a to su (p)ostali tako što su uzeli meru Partizanu u gostima rezultatom 76:75 i sa brejkom došili drugu zvezdicu na grb. Na taj način ekipa Milana Tomića povezala je titule u ABA ligi i Superligi. U potpuno ludoj utakmici u kojoj je bilo svega i svačega, pa čak i udara groma, odlučio je koš Bilija Berona u poslednjoj sekundi posle ulaza. Ostaje doduše dilema da li je tom prilikom američki plejmejker napravio grešku u koracima.

Veoma uspešna sezona za Zvezdu koja je ponovo šampion Srbije, a sledeće sezone će igrati u Evroligi. Uspešna iz svakog ugla. Partizan mora da se zadovolji osvojenim Kupom i polufinalem ABA lige.

Imali su crno-beli šansu da se odlepe, imali su u prvom poluvremenu i 14 poena prednosti, ali ništa to nije smetalo Crvenoj zvezdi da dođe do šampionske krune. Čak smo u poslednjoj deonici imali prekid zbog prokišnjavanja izazvanog navodno udarom groma.

U poslednju deonicu se ušlo s 52:52 i to je garantovalo mnogo uzbuđenja. U poslednjoj deonici je došlo do prekida od pola sata zbog ubacivanja stvari na parket, ali i problema sa osvetljenjem i prokišnjavanjem. Razlog - udar  groma. Verovali ili ne. Meč je nastavljen u jedva regularnim uslovima, igralo se poen za poen, trojke su pogodili Pejdž i Marinković , Lazić je zadobio povredu, a Davidovac vratio trojku.

U poslednji minut Partizan je ušao sa dva poena prednosti, ali je Beron izjednačio.  Pejdž je dao dva slobodna bacanja, a onda je Beron dao 2+1.  Partizan je imao napad, a Renfro  je pogodio za dva. Na 13 sekundi do kraja Zvezda je napala, Beron je prodrado do koša i pogodio za titulu!

Prvo poluvreme pripalo je Paritzanu, ali crno-beli nisu uspeli da se odvoje na razliku na koju su želeli, pa je Zvezda uspela da u drugom poluvremenu uđe u neizvesnu i egal utakmicu.

Zvezda se u ovoj finalnoj seriji dosta  oslanjala na Bilija Berona, a Amerikanac je i ovaj duel otvorio trojkom u poslednjoj sekundi prvog napada i dao pozitivan momentum svojoj ekipi. Na to se nadovezao i Dejan Davidovac teškom trojkom pa je Zvezda povela s 6:0.

Partizan je na to odgovorio malo bržom igrom, a Đorđe Gagić je doprineo sa šest poena i dobrim skokom u napadu. A pomoglu mu je i to što je Odžo zaradio dva brza faula na početku utakmice. Ristić je dobio veću minutažu od onoga što je navikao i to je bila šansa za centre Partizana da odigraju bolje, a to su i Gagić i Nikola Janković koristili. Nadovezali su se Jaramaz i Nikolić sa poenima i crno-beli su poveli 18:11, ali je Rivers to presekao trojkom.

Generalno gledano, Partizan je bio taj koji je imao inicijativu u prvom poluvremenu, dobrom igrom Veličkovića je uspeo do prve dvocifrene razlike u toku druge deonice, čak je uspeo da ispravi i neuspelo zakucavanje Pejdža, potom i da pogodi za 36:22.

Ognjen Dobrić se našao u timu uprkos  prognozama, mada ga u prvih 20 minuta nije hteo šut za tri. Imali su crno-beli bolju energiju tokom prvog poluvremena, pa su na odmor otišli sa osam poena  prednosti, a zaslužan za to je zadužan Branko Lazić sa solidnom igrom. Utisak je da je Partizan mogao ovaj  deo igre da upotrebi i bolje i napravi veću razliku. Imao je i 14 poena prednosti, pa je Zvezda u nastavku dobila zadatak da juri osam razlike nedostatka. Ali, morala je pre svega da nadoknadi nedostatak u skokovima, pa i asistencijama.

I vrlo brzo je Zvezda preko Berona stigla do egala, tako da je praktično posle dva minuta igre u drugom poluvremenu anulirala sve ono što je tim Andree Trinkijerija radio i gradio tokom 20 minuta.

Osetila je Zvezda da je to momenat, Čović je dao trojku posle šuta za tri 1/7 i na taj način smo došli u totalni egal - 49:49. Na ulasku u poslednju deonicu Jankoviću je pukla arkada, a rezultat  je bio 52:52.

A kako je drugačije moglo sve da reši, nego u neizvesnoj završnici...

PARTIZAN - CRVENA ZVEZDA 75:76 (23:16, 19:18, 10:18, 23:24)

Beograd
Dvorana: Aleksandar Nikolić.
Gledalaca: 6.500
Sudije: Ilija Belošević, Uroš Obrknežević, Uroš Nikolić.

PARTIZAN: N. Janković 5, Pejdž 8, Pušica, Marinković 5, Jaramaz 9, Veličković 8, Tanasković, Zagorac 7, Renfro 11, S. Janković 3, Gagić 11, Nikolić 8. Trener: Andrea Trinkijeri.

CRVENA ZVEZDA: Čović 8, Kešelj, Davidovac 13, Nenadić, Lazić 7, Faje 3, Beron 21, Dobrić, Ristić 2, Simanić 2, Rivers 8, Odžo 12. Trener: Milan Tomić.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar