Kako Lebron preko noći postade najveći kandidat za titulu?

Lejkersi su kratkotočni pobednici ovog trejda, a Pelikansi dugoročni. Navijači oba kluba mogu biti zadovoljni.

Košarka 16.06.2019 | 20:56
Kako Lebron preko noći postade najveći kandidat za titulu?
"Nadam se da ste uživali u svojem trenutku slave, Toronto Reptorsi. Ovo je NBA, nešto se ludo događa svakih 37 sati ili manje".

Tim je rečima ugledni američki NBA novinar Dejvid Oldridž na sajtu The Athletic na najbolji način objasnio šta se dogodilo sinoć po našem vremenu u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. Vest ste verovatno svi već pročitali – Entoni Dejvis je napokon došao u Lejkerse, a Nju Orleans Pelikans su dobili tri mlada igrača – Brendona Ingrama, Lonza Bola i Džoša Harta – te tri pika prve runde od kojih je jedan ovogodišnji, četvrti pik na draftu. I preko noći su svi oni kojima je nedostajao Lebron Džejms u plej-ofu, a da ne govorimo u finalu, došli na svoje. A i sam Kralj jer je, realno, njegova ekipa postala glavni favorit za osvajanje titule sledeće godine.

Iako su Lejkersi platili jako veliku cenu za dovođenje Dejvisa, o čemu ćemo malo kasnije, kratkoročno se to i te kako isplati. Sledeće sezone Zapadna konferencija biće prilično otvorena – Golden Stejt bez povređenih Kevina Duranta i Kleja Tompsona (ako obojica uopšte ostanu u Voriorsima) ne može biti konkurentan za titulu, a Hjuston, Portland, Oklahoma, Juta i San Antonio svaki ima svojih problema na rosteru. Tek Denver izgleda kao potpuno posložena ekipa koja ne mora previše da brine – ima dovoljno mladih igrača koji mogu napraviti dodatni iskorak, a moraju samo odlučiti šta će da urade s Polom Milsapom. O Istoku i činjenici kako najboljih pet ekipa imaju dosta upitnika u rosteru za sledeću sezonu smo već pisali pa je tako jasno kako kladionice u Las Vegasu nisu previše pogrešile kada su na osvajanje naslova NBA prvaka 2020. danas postavili najmanju kvotu na Lakerse.

Pred ekipom iz Los Anđelesa je, doduše, još veliki posao. Trenutno na rosteru imaju samo šest igrača od kojih je, uz Lebrona i Dejvisa, važan samo Kajl Kuzma koji će imati svoju poziciju startera iako je upitno koliko se on i Kralj uklapaju kada su zajedno u petorci . Ostala trojica su tu da samo popunjavaju broj i sada Lejkersi moraju dalje posložiti roster. Na raspolaganju im je sada oko 28.000.000 dolara za dovođenje pojačanja i verovatno će većinu toga potrošiti na lov na novog superstara. Prvo ime koje se odmah danas počelo provlačiti američkim medijskim prostorom je ono Kembe Vokera, plejmejkera Šarlota, koji je ovog leta slobodni igrač, a postoje još neki plejmejkeri koje bi Lejkersi hteli priključiti svojoj ekipi.

No, to neće biti lako. Voker može dobiti više novca od Šarlota, možda i nekih drugih klubova, a Lejkersima u pomoć mogu priskočiti Pelikansi ako bi odložili zvanično potpisivanje ovog trejda do kraja juna. Tada bi se, prema komplikovanim pravilima seleri kepa, Lejkersima otvorila dodatna 4.000.000 što bi im dobro došlo. Međutim, Nju Orleans bi na svojem seleri kepu imao 4.000.000 manje što im je sigurno jako važno za stvaranje jako zanimljive ekipe koju će Pelikansi sledeće sezone svakako imati. Ipak, s Kembom Vokerom ili bez njega, Lejkersi će biti izuzetno moćni. Siguran sam kako će menadžer Rič Pol, koji stoji iza cele ove priče jer zastupa i Lebrona i Dejvisa, lako uveriti svojeg igrača Kentavijusa Kaldvel Poupa da ostane u Los Anđelesu za nešto manje novca jer je poslednje dve godine bio preplaćen, a samo pratite kako će se veterani sami od sebe javljati za dolazak u Lejkerse i lov na prsten. Bez obzira što je Rob Pelinka jako loš GM, teško će upropastiti slaganje rostera oko Lebrona i Dejvisa.

Naravno da u celoj priči treba uzeti u obzir i Pelinku i činjenicu kako će tim voditi Frenk Vogel koji se nije trenerski proslavio, da budem blag, u Orlandu te da Lebronovi supertimovi u svojoj prvoj godini nisu osvajali titule (sezonu koja je završila ne vodim kao 'Lebronov supertim' sezona), ali realno im se puno toga poklopilo tokom lige da trenutno ne bi s razlogom bili optimistični oko sledeće sezone. Doduše, treba videti kako će se razvijati stvari u NBA letu jer je oko 220 igrača na neki način slobodno. To otvara mogućnost i mnogim drugim klubovima.

A Pelsi? Oni su napravili sjajan posao. Jedini klub koji im je u teoriji mogao poslati bolji paket za Dejvisa je Boston, ali Seltiksi u trejd nisu želeli da uključe Džejsona Tejtuma jer im je Dejvis, preko Riča Pola, jasno poručio da ne želi potpisati novi ugovor s njima nakon što mu sledećeg leta istekne aktuelni. Iako je uprava Nju Orleansa jedno vreme odbijala da napravi posao s Lejkersima zbog načina na koji je Dejvis, opet preko Pola, ove zime najavio odlazak iz kluba, novi GM Dejvid Grifin ih je uverio da to moraju da prihvate. I onda napravio sjajan posao.

Iako oko sva tri mlada igrača koja su stigla iz Lejkersa postoje upitnici, i Ingram i Bol i Hart su dobri igrači koji bi vrlo lako mogli postati i vrlo dobri, ako ne i odlični. Dobra stvar je da niko od njih ne mora biti prva opcija jer je ona rezervisana za Zajona Vilijamsona kojeg će Pelikansi u noći četvrtak na petak uzeti prvim pikom na draftu. Tu je i Džru Holidej, dokazani plejmejker Ol star kalibra, te solidni igrači rotacije Etuan Mur, Solomon Hil (koji je jako preplaćen, ali u ograničenoj ulozi i te kako može pomoći) te Džalil Okafor. Nedostaje im startni centar jer će Džulijus Rendl teško 'pokupiti' svoju opciju za sledeću sezonu jer realno vredi više od tih 9.000.000 dolara, ali Pelikansi mu mogu ponuditi 15.000.000 po godini za sledeće tri sezone. I još će im onda ostati mesta na seleri kepu, te četvrti pik ovogodišnjeg drafta kojim mogu uzeti još nekog mladog igrača ili i njega trejdovati. Prve vesti javljaju kako se taj pik neće zadržati, a postoji opcija da za njega dobiju nekog iskusnog igrača ili da pokušaju napraviti posao s Njujorkom u zamenu za trećeg pika kojeg imaju Niksi. Tada bi Zajonu mogli da dovedu Ar Džej Bereta, njegovog saigrača s Djuka s kojim se najveći talent od Lebrona sjajno slaže.

A da ne govorimo o budućnosti. Osim ovogodišnjeg, Pelikansi imaju još dva pika Lejkersa – jedan je TOP 8 zaštićen 2021. godine, a potpuno nezaštićen 2022. kada će ga verovatno i realizovati. Isto tako, 2023. imaju pravo da zamene pik prve runde s Lejkersima, a dobili su i potpuno nezaštićeni pik 2024, dok 2025. opet imaju pravo na zamenu. Čini se da to nije mnogo, ali ne zaboravite da će Lebron u decembru imati 35 godina te da Dejvis niti jednom u karijeri nije odigrao svih 82 utakmica zbog raznih povreda.

U svakom slučaju – Lejkersi su kratkotočni pobednici ovog trejda, a Pelikansi dugoročni. Navijači oba kluba mogu biti zadovoljni.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar