Zvezda od "plus 10" do nove drame i 2:1!

Zvezdi uzbudljiv derbi, šampion vodi 2-1 u finalu! Košarkaši Crvene zvezde slavili su u večitom derbiju u hali "Aleksandar Nikolić" protiv Partizana sa 96:90.  Crveno-beli bez povređenog Dobrića stigli do "meč lopte" u seriji za titulu, protiv izuzetno "žilavog" Partizana.

Košarka 16.06.2019 | 11:52
Zvezda od "plus 10" do nove drame i 2:1!
Tako su izabranici trenera Milana Tomića poveli u finalnoj seriji plej-ofa Superlige sa 2:1 čime su odbranili prednost domaćeg terena.

Crveno-beli su u ovom susretu biti oslabljeni neigranjem povređenog Ognjena Dobrića, ali to se nije osetilo previše, jer je šampion ABA lige vodio tokom većeg dela utakmice.

Praktično, Crvena zvezda sada ima meč loptu za osvajanje duple krune, pete uzastopne titule prvaka i 20. u klupskoj istoriji.

Nije bilo lako doći do nje, ali igračima oba tima treba čestitati na velikoj borbenosti i odličnoj igri po teškim uslovima i velikoj sparini u hali. Na kraju, izabranici Milana Tomića imali su mirniju ruku, uz to je Partizan u finišu načinio nekoliko neoprostivih grešaka i izostala je ona finalna drama koju smo imali već nekoliko puta u ovoj sezoni kada su i sekundi odlučivali o pobedniku.

Tragičar derbija je košarkaš crno-belih Rade Zagorac koji je na 47 sekundi pre kraja meča zbog gaženja linije prilikom izvođenja lopte sa strane prigovorio nešto sudiji i dobio tehničku grešku!

Beron je to kaznio poenima sa linije bacanja a Kejsi Rivers trojkom doneo prednost Zvezdi koja je praktično značila i pobedu.

Gotovo ceo meč je bio izjednačen, Crvena Zvezda je bila ta koja je uglavnom bila u vođstvu, ali nikada da bi mogla komotno da diše. Ta razlika se kretala u rasponu do najviše deset poena, tokom treće deonice 79:69, ali Partizan se nije predavao.

Crno-beli sui pored problema sa ličnim greškama na centarskim pozicijama uspevali da se odurže u igri, sve do tog finiša i tih nekoliko situacija i grešaka koje su kopnačno prelomile na stranu domaće ekipe.

Crvena Zvezda je na isteku prve deonice imala prednost od četiri poena (22:18), da bi ma poluvreme otišla sa svega tri poena viška, 48:45.

Do kraja susreta nisu gubili prednost, Partizan je povremeno uspevao da priđe na svega tri poena, ali kada je trebalo da dodaju gas i načine preokret, kao da nisu imali snage za to.

U timu pobednika najefikasniji je bio Bili Beron sa 25 poena (7/9 iz igre). Dejan Davidovac je postigao 17, Majkl Odžo i Mohamed Faje po 11.

U timu Partizana, sjajno veče imao je Vanja Marinković koji je susret završio sa 21 poenom. Aleks Renfro je takođe bio raspoložen sa 18 poena, Ognjen Jaramaz je zabeležio 15, a Nikola Janković 11 poena.

Naredni. četvrti meč igra se već u ponedeljak, 17. juna sa početkom u 19 časova i u njemu je domaćin ekipa Partizana.

Hladnokrvnost Dejana Davidovca, koji je u neizvesnoj završnici "vezao" dve trojke, kao i jedan nesmotren faul Nikole Jankovića u poslednjem sekundu napada, prelomili su treći meč finala plej-ofa srpske Superlige u korist aktuelnog šampiona Srbije i regiona.

Crvena zvezda - Partizan (2:1) 96:90, po četvrtinama 22:18, 26:27, 20:19, 28:26.

Zvezda je tako stigla do novog vođstva u finalnoj seriji, ali za razliku od prethodne utakmice, kada joj je pobedu "oteo" Rade Zagorac, ovog puta će potencijalni "brejk" pred navijačima Partizana značiti i odbranu titule.

Četvrti meč na programu je u ponedeljak od 18.00 (Arena sport 1). Ako se crno-beli ponovo budu revanširali, igraće se "majstorica" u četvrtak, 20. juna.

Zvezda je do 2:1 stigla bez Ognjena Dobrića, koji se nije oporavio od povrede skočnog zgloba i gledao je utakmicu u civilu.

Crveno-beli su tokom celog meča dobro šutirali trojke (skoro 50 odsto, 15/32), uz to su nadskakali "večitog" rivala (37:29) i naročito tokom drugom poluvremena izborili nekoliko novih napada, u kojima bi najčešće sledili faulovi i slobodna bacanja.

Najbitniji takav momenat bio je faul Nikole Jankovića nad Bilijem Beronom, pri rezultatu 85:83 u 39. minutu.

Zvezda je dva puta zaredom posle promašaja izvodila aut ispod koša, a drugi put je za njen napad ostalo tek nešto više od jedne sekunde. U takvoj situaciji je prekršaj Jankovića skupo koštao crno-bele, jer je bek iz SAD iskoristio sva tri bacanja i povećao na 88:83.

Kao što se tokom čitave utakmice "hiljadu" puta vratio u život, Partizan je posle dva promašena bacanja Mohameda Fajea smanjio na 88:85, ali onda je Zagorcu dosuđena tehnička zbog ometanja izvođača auta, da bi Kej Si Rivers na pas Filipa Čovića postigao trojku i definitivno rešio pitanje pobednika - 92:85.

Pre toga je Zvezda sa maksimalnih 76:66 i 79:69 sredinom poslednjeg kvartala "spala" na 79:76.

Na seriju od 7:0 trojkom je reagovao Davidovac, a u narednom napadu pogodio je još jednu i odbio novi nalet crno-belih, koji su košem i bacanjem Aleksa Renfroa još jednom prišli na tri razlike - 85:79.

Kao u prvom meču, crveno-beli su vodili skoro svih 40 minuta, ali im Partizan nije dao da predahnu. Vanja Marinković blistao je u prvom poluvremenu (17 poena, bez promašaja), kada je uz pomoć Ognjena Jaramaza i Renfroa uporno spuštao domaćina sa šest-sedam poena prednosti u rezultatski "egal".

Na veliki odmor otišlo se sa 48:45, što je davalo nadu i jednima i drugima.

Partizan je preko Novice Veličkovića jednom uspeo da izjednači (50:50 - 22. minut), međutim poslednje vođstvo pulena Andree Trinkijerija ostalo je ono iz devetog minuta, kada je Stefan Janković postigao trojku za 17:18.

Mada je posle toga bilo još mnogo borbe i drame, veliki uticaj na konačan ishod sigurno je imala Fajeova blokada Zagorcu, nakon što je ovaj ukrao loptu i pokušao da postigne lake poene iz kontre. Na drugoj strani je Čović ubacio trojku i umesto da bude samo 57:56, Zvezda je povećala na 60:54.

Sudili su Milivoje Jovčić, Marko Juras i Uroš Nikolić.

ZVEZDA: Radanov, Čović 7 (8as), Kešelj, Davidovac 17 (trojke 4/7, 3as), Nenadić, Lazić 8 (trojke 2/6), Faje 11 (trojke 3/4, 9sk), Beron 25 (za dva 5/5, trojke 2/4, bacanja 9/10, 4sk, 3as), Ristić 4, Simanić 5, Rivers 8 (za dva 1/5, trojke 2/5), Odžo 11 (5sk, 5izg).

PARTIZAN: N. Janković 11 (3izg), Pejdž 14 (trojke 2/2), Pušica, Marinković 21 (za dva 4/4, trojke 3/4), Jaramaz 15 (4sk), Veličković 5 (3sk), Tanasković, Zagorac, Renfro 18 (za dva 5/5, trojke 0/3, bacanja 8/9, 6sk, 8as, 2ukr), S. Janković 3, Gagić 3 (2sk, 2izg), Nikolić.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar