Vožnja bicikla jača mišiće i srce

Vožnja bicikla je višestruko korisna. Održava dobru kondiciju i zdravlje, sprečava nastanak mnogih bolesti i ne zagađuje životnu sredinu.

Zdravlje 14.06.2019 | 11:10
Vožnja bicikla jača mišiće i srce
Održava dobru kondiciju i zdravlje, sprečava nastanak mnogih bolesti i ne zagađuje životnu sredinu. Međutim, da bi se postigao pravi efekat ovo prevozno sredstvo treba koristiti bar od tri do četiri puta nedeljno, bez obzira na vremenske uslove. Redovnom jutarnjom vožnjom troše se kalorije, skida salo i jačaju mišići. Na biciklu svaki mišić postaje aktivan, a posebno kardiovaskularni sistem i srce.

Uz to, boravak u prirodi, svež vazduh i osećaj rasterećenosti i zadovoljstva, deluju relaksirajuće i oslobađaju od stresa. Da biste u potpunosti uživali u vožnji ovog popularnog dvotočkaša, važno je primeniti nekoliko pravila. Pre svega, treba da pravilno sedite i odredite cilj vožnje. Pronađite svoju stazu, jer uživanje u krajoliku dok okrećete pedale takođe deluje opuštajuće.

Ako vožnju biciklom shvatate kao sport, treba da postignete od 60 do 80 obrtaja u minuti. Postepeno, iz nedelje u nedelju, povećavajte broj pređenih kilometara. U prvoj sedmici treba da prevalite dva km za 9 minuta, u drugoj i trećoj nedelji četiri km za 18 minuta, u četvrtoj i petoj šest km za najviše 27 minuta. U šestoj i sedmoj bez problema treba da pređete 10 km za najviše 45 minuta, a u osmoj 12 kilometara za 53 minuta.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar