NBA: Istorija! Toronto je šampion!

Košarkaši Toronta su pobedom nad Golden Stejtom u šestoj utakmici finala NBA lige okončali seriju (4-2) i osvojili prvu titulu za tu franšizu u njenoj istoriji! Kavaj svirao kraj, Kanada ima NBA šampiona! Ogromna drama u "Orakl areni" i preokret Reptorsa za prvi šampionski prsten ove franšize iz Kanade koja je napravila savršen potez angažovanjem Kavaja Lenarda. . . Da li je ovo kraj ove generacije Voriosa - ili novi početak za njih? 

Košarka 14.06.2019 | 09:56
NBA: Istorija! Toronto je šampion!
Toronto Champions! Da li je ovo kraj dinastije Voriors? Utakmica prepuna neverovatnih dešavanja, Klej Tompson pokidao prednje ukrštene ligamente, Reptorsi uspeli da pobede!

Utakmica je rešena u poslednjim sekundama četvrte četvrtine, u koju su Voriorsi ušli sa prednošću.

Na isteku drugog minuta poslednjeg kvartala Fred VanVlit je ubacio trojku za izjednačenje, posle čega je usledila rezultatska klackalica.

Rezervni plejmejker Reptorsa je ubacio još dve trojke, na drugoj strani su bili precizni Šon Livingston i Andre Iguadala, a uoči ulaska u poslednjih dva minuta meča kanadska ekipa je imala šest poena viška.

Drejmond Grin i Demarkus Kazins su uspeli da razliku smanje na poen, ali je Paskal Sijakam bio precizan na 26 sekundi do kraja, a na 9,6 sekundi Voriorsi su dobili loptu, posle velike greške Denija Grina.

U tom momentu je bilo 111:110 za Toronto, ali je iz konfuznog napada Stef Kari promašio trojku, Kazins je promašio skok, a Kavaj Lenard stigao do lopte, međutim ona je završila u rukama Grina, ali su arbitri dosudili tehničku grešku na 0,9 sekundi do kraja meča.

Lenard je realizovao slobodno bacanje, a potom se ušunjao u reket i ubacio dva poena, za konačnih 114:110.

Reptorsi su bili u prednosti tokom celog prvog poluvremena, ali su Voriorsi u svojoj famoznoj trećoj četvrtini uspeli da neutrališu zaostatak i dođu do prednosti koju nisu uspeli da sačuvaju, uprkos velikoj podršci domaće publike.

Za poraženi tim je ipak zaigrao povređeni Klej Tompson, iako je najavljivano da se to neće dogoditi. Bio je najefikasniji sa 30 poena i pet skokova, sve do momenta kada se srušio na parket i pokidao ligament kolena.

Iguadala je pokušao da odmeni teško povređenog Kevina Durenta i upisao je 22 poena, uz po dva skoka i asistencije.

Kari je ubacio 21 poen, uz sedam asistencija, dok je Grin zabeležio brutalan tripl-dabl učinak sa 11 poena, 19 skokova i 13 asistencija.

Dvocifren učinak je imao još Kazins sa 12 poena, dok su Livingston i Kevon Luni dodali po šest poena.

Reptorse je predvodio Lauri sa 26 poena, deset asistencija i sedam skokova, čime se iskupio za promašeni šut za pobedu u prethodnom duelu ovih timova.

Istovetan košgeterski učinak je zabeležio Sijakam, uz deset skokova, a fantastičnu partiju sa klupe je pružio VanVlit sa 22 poena, koliko je upisao i Lenard.

Rezervista Serž Ibaka je dodao 15 poena, a Mark Gasol je uz tri poena imao devet skokova i četiri asistencije.



Kanada je i to dočekala – ima svog prvog osvajača NBA prstena! Toronto Reptorsi napravili su istorijski poduhvat, pošto su su šestoj utakmici velikog finala najjače košarkaške lige sveta i četvrti put nadigrali povredama uništeni Golden Stejt! U završnici za infarkt, pred gotovo 20.000 protivničkih navijača Reptorsi su izvukli poslednji atom snage kako bi izrežirali uspeh koji će se pamtiti i prepričavati. Na kraju – 114:110 (33:32, 27:25, 26:31, 28:22).

Ma šta javnost govorila, Toronto je apsolutno zaslužio da se nađe na tronu! Jer, ne postoji nezaslužena titula, već okolnosti diriguju sudbinu dva tima koji se bore za prsten. A, Golden Stejt kao da se našao u ratu s đavolom, jer ekipu nijedna povreda nije zaobišla... Posle Kevina Duranta i teške povrede Ahilove tetive, muka koje dve sezone ima Demarkus Kazins, povreda Kevona Lunija i Andrea Iguodale, te iščašenog prsta s kojim Stef Kari nastupa već neko vreme, nadovezala se i ona najteža sportska povreda – kidanje prednjih ukrštenih ligamenata! Klej Tompson je doživeo da sezonu završi na najteži i najtužniji način – s povredom posle koje se malo ko vrati kao isti igrač, ali i sa izgubljenom titulom. Jedan od najboljih šutera današnjice pretrpeo je povredu od koje zastaje knedla u grlu na dva i po minuta pre kraja treće četvrtine, prilikom pokušaja da zakuca iz kontre i oštrijeg kontakta s Denijem Grinom, a uprkos svemu, on je uspeo da izvede dva slobodna bacanja i tako se oprosti od publike koja je možda i teže prihvatila njegov izostanak od gubitka titule...



Iako nije odigrao više od jedne četvrtine, Klej je bio najefikasniji igrač Golden Stejta s 30 poena. Stef Karise „ugušio“ u pritisku moranja, a iako je imao 21 poen, njegovi procenti bili su razočaravajući – 6/17 iz igre, 3/11 za tri...

Sada ostaje veliko pitanje – da li je ovo kraj velike dinastije Voriors? Povrede Kevina Duranta, onda i Kleja Tompsona, koji će izvesno propustiti najveći deo naredne sezone, ako ne i celu takmičarsku godinu, poremetiće kompletnu transfer pijacu, ali to je takođe priča za druge redove...

Dok Ouklend tuguje, Toronto i cela Kanada slave najveći uspeh u košarkaškoj istoriji te države. Kada su sirene oglasile kraj utakmice, narod je u ekstazi preplavio ulice Toronta, proslavljajući najveći sportski trenutak u gradu još od titule bejzbol ekipe Toronto Blu Džejsa iz 1993. godine.

Potpisnik neverovatnog scenarija je Kavaj Lenard! Čovek koji je prošlog leta stigao u blokbaster trejdu za Demara Derozana između San Antonija i Toronta, napravio je nešto ogromno i pokazao koliko zapravo luda može da bude NBA liga, samo kada se sve kockice poklope. Zato nije ni čudo što je izabran za MVP finala i što njegovo ime kliče ceo jedan grad, pa čak i nacija.

Gotovo kompletnu utakmicu dva tima vodila su borbu prsa u prsa, zbog čega je malo šta moglo da ih razdvoji gotovo svih 48 minuta, a razlika je retko kada prelazila brojku od pet poena i nijednom nije bila dvocifrena, ni na jednoj strani! Ali, u brzoj i vrlo uzbudljivoj utakmici samo tokom prvog dela viđeno je čak 14 promena vođstva, uz čak četiri nerešena rezultata...

Ključni poeni na utakmici delo su Paskala Sjakama! Jedan od igrača s najčudnijom životnom pričom ostao je hladan krao špricer u prelomnim trenucima, pa je na 26,5 sekudni pre kraja pogodio najveći flouter svoje karijere! Toronto je tada poveo sa 111:108, a pošto je Deni Grin izgubio posed nakon dva pogotka Karija s penala Voriorsi su imali poslednju šansu da se vrate u život... Međutim, Kari je promašio šut za tri poena kod rezultata 111:110 za goste, da bi onda Drejmond Grin napravio jako loš potez, u najboljoj nameri. U momentu kada je uhvatio Karijev promašaj na centru terena posle velike gužve zatražio je tajm-aut, ali umesto odmora zaradio je tehničku grešku! Razlog – Voriorsi tada više nisu imali nijedan tajm-aut! Zbog toga su Reptorsi dobili jedno slobodno bacanje i loptu sa strane, a Lenard je maniru najvećih majstora ove igre rešio situaciju i na 0,9 sekundi do kraja rešio sve dileme. Toronto je posao šampion!



Neverovatan posao uradio je prvi čovek Masaju Uđiriju, koji je pokrenuo celu inicijativu i uložio mnogo da bi ova franšiza postala šampionska, kao i treneru Niku Nursu jer je u godinu dana napravio pobednički tim i verovatno jedan od najvećih podviga u istoriji NBA lige.

U šampionskom timu po 26 poena imali su Paskal Sjakam i Kajl Lauri, s tim što je prvi dopisao 10 skokova, drugi isto toliko asistencija. Tihi heroj Reptorsa Fred Vanvlit i neverovatni Kavaj Lenard dodali su po 22 poena.

Inače, ovo je bila i poslednja utakmica Golden Stejta u Orakl Areni u Ouklendu i od jeseni će igrati u novom zdanju – Čejs Centru u srcu San Franciska.

Sada je ipak najvažnije samo jedno – Toronto Reptorsi su vladari NBA lige!



Na 9,6 sekundi do kraja Toronto je vodio 111:110 i branio je napada Voriorsa koji su preko Stefa Karija promašili trojku, a s loptom napred krenuo je Kavaj Lenard, na polovini terena ostao bez njega kada je uhvatio Drejmond Grin i pozvao tajm-aut na 0,9 sekundi do kraja...

U Idealnim uslovima za Voriorse to je značilo najmanje još jedan šut za tri poena, ali umesto toga usledila je tehnička za Grina pošto njegov tim nije imao više pravo na tajm-aut.

Kavaj Lenard je pogodio tri uzastopna slobodna bacanja, pošto ga je nakon toga faulirao i Andre Igudala, pa je tako hladnokrvni košarkaš drugi put u karijeri poneo priznanje za MVP finala i još važnije - ponovo je osvojio šampionski prsten!

Reptorsi su prvi put u svojoj istoriji, odnosno od 1995. godine kada je franšiza uspostavljena odlukom NBA da proširi tržište i na Kanadu, najbolji tim NBA lige.

Uspeli su da prekinu dvogodišnju vladavinu Golden Stejta, koji je doduše imao mnogo problema s povredama, a videćemo da li ona najvažnija, Kevina Durenta, kao i gubitak titule, znače kraj ove generacije ili samo novi početak za njih...

Ali, nije trenutak da pričamo o njima, Reptorsi su ipak priča sezone pošto su savladali velikog favorita u šest utakmica i uradili ono za šta im niko nije davao prevelike šanse:

GOLDEN STEJT  - TORONTO 110:114 (32:33, 25:27, 31:26, 22:28)

Na putu do finala Toronto je imao drugi najbolji skor na istoku (58-24), ujedno i drugi najbolji u NBA iza Baksa, da bi u plej-ofu "izbacivali" Orlando (4-1), Filadelfiju (4-3) i Milvoki (4-2), naposletku u finalu i Golden Stejt (4-2).

Neverovatne partije prikazivao je Kavaj Lenard o kome se ponovo priča kao najboljem igraču lige, dok su važne uloge iz drugog plana imali i Paskal Sjakam i Fred Vanvlit.

Tako je bilo i u finalu.

Sjakam je imao 26 poena i 10 skokova, dok su Lenard i Vanvlit brojali do 22, dok je Kajl Lauri, za koga se uvek govorilo da "nestane" kada je bitno, odigrao fantastičnu utakmicu u šestoj utakmici finala postigavši 26 poena, imao je još i sedam skokova i 10 asistencija.

Kada je u pitanju Golden Stejt kod njih je briljirao Klej Tompson sa 30 poena, ali je doživeo tešku povredu ligamenata kolena, dok Stefa Karija nije hteo šut 21 poen (6/17).

Andre Igudala je odigrao na svom standardnu za finala (22 poena), dok je izvrsnu i raznovrsnu partiju pružio i Drejmond Grin sa 11 poena, 19 skokova i 13 asistencija, ali će se opet više pamtiti njegova greška kada je pozvao tajm-aut koji njegov tim nije imao...

Taj njegov potez označio je početak slavlja u Torontu gde je hiljade navijača na ulicama pratilo utakmicu, a tek sledi velika parada košarkašima kada se vrate u grad.

Slavlje u Kanadi može da počne!



Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar