Lajović: Srpski tenis je ponovo u naletu!

Duci: Ko je najbolji teniser? Neko iz Vojvodine! Dušan Lajović govorio o povredi lakta, ostvarenom u prvoj polovini sezone, finalnom turniru Dejvis kupa, ali i odgovorio na pitanje "novinara" Filipa Krajinovića

Tenis 13.06.2019 | 15:13
Lajović: Srpski tenis je ponovo u naletu!
Dušan Lajović posle nastupa na Rolan Garosu napredovao je za četiri mesta i trenutno je 31. igrač sveta. Sezonu na šljaci završio je sa velikim uspehom - igrao je u Monte Karlu finale mastersa, prvi put u karijeri, u kojem ga je savladao Fabio Fonjini, a u Parizu ga je u trećem kolu zaustavio Aleksander Zverev.

"Ostvarili smo istorijski uspeh na Rolan Garosu - Srbija je imala četiri igrača u trećem kolu", ispričao je Lajović novinarima na Akademiji Tipsarević u Beogradu, gde je boravio u društvu Lasla Đerea i Filipa Krajinovića.

"I Filip i Laci i ja smo imali šansu da izborimo drugu nedelju turnira, ali nažalost nismo je iskoristili, igrali smo protiv boljih protivnika. Ja sam protiv Zvereva igrao vrlo sličan meč kao prošle godine, u pet setova i imao šanse kao i onda. Imao sam taj prvi set koji sam morao da dobijem, vodio sam 4:1, 40:0, bez obzira što sam do tog rezultata došao lošom igrom, a on još lošijom, bukvalno sam mu vratio nazad pet gemova. Da sam dobio taj prvi set, verujem da bi se meč drugačije razvio. U trećem i četvrtom setu njegova igra je padala, a u petom je opet zaigrao bolje. Odigrao je nekoliko dobrih poena, napravio brejk, a posle sam se ja malo pogubio, nisam imao rešenje za neke poene, a peti igrač sveta takve prilike ne ispušta", detaljno je analizirao poraz od mladog Nemca.

Lajović je bez skromnosti rekao da je odigrao dobar Rolan Garos, ali ne samo taj turnir.

"Od Monte Karla vezao nekoliko turnira sa rezultatima koje nisam očekivao, mislio sam da ću bolje proći, tako da je dobro da sam se vratio na taj put da dobijem pet mečeva u nizu".

Srpski teniser uradio je to uprkos zdravstvenom problemu koji ga muči već mesecima.

"Od avgusta prošle godine me muči lakat, dok me je rame mučilo do decembra prošle godine unazad dve godine, tako da je već dve i po godine igram pod lekovima. To je ono što pokušavam da rešim, konstantno sam na lekovima što je katastrofa za stomak", otkrio je Lajović problem sa kojim se bori već duže vreme i za koji nema pravo rešenje.

"Bio sam u Nemačkoj u rehabilitacionom centru, radio četiri-pet dana tretmane. Malo je bolje, ali nije otklonjen problem. I dalje tražim rešenje. Imam problem jer je dijagnoza bila da je oštećen jedan nerv, onda je mišić na leđima skoro atrofirao, pa mi je rame otišlo napred. Desilo se uklještenje u ramenu, pa je krenuo i bol u laktu jer su ti mišići preuzeli ulogu i kompenzovali položaj cele ruke. Trenutno sa tim i dalje kuburim", iskreno je ispričao Lajović.

On je dodao da može da igra samo pod lekovima, što nije idealno, ali je dodao da je tako bolje nego da ne igra. Rekao je i da mu ni odmor nije pomogao, a čak ni hiruruški zahvat ne bi bio dobra opcija.

"Operacija nije rešenja u mom slučaju, bar tako kažu doktori, jer ne znaju da li bi pomogla. Mislim da je to poslednja opcija i ja sam generalno protiv toga. Ne verujem da je u ovom trenutku najbolje rešenje. Sada, u ovoj situaciji, igram pod lekovima, ali kada treniram pokušavam da ih izbacim. Na treninzima ne mogu da serviram zbog toga... Ali sve je ovo sastavni deo sporta. I nema igrača u top sto koji nema neki problem", kontatovao je srpski teniser i napomenuo da se nada da će naći neko rešenje u narednom periodu i da će izbaciti lekove.

"NOVINAR" KRAJINOVIĆ

Dušanu Lajoviću je u stilu prekaljenog novinara postavio pitanje i i Filip Krajinović.

"Kada si pravio cliljeve za ovu godinu, da li si sanjao da ćeš igrati finale mastersa. Da li si zadovoljan i srećan svim što si do sada napravio i dali sebe vidiš u Top 20 do kraja godine. Ali budi iskren"!

"A za koje novine?", pitao je Lajović, na šta je Krajinović spremno odgovori: "Za FK Novine!".

Lajović je ozbiljno prihvatio izazov i iskreno odgovorio.

"Nisam uopšte razmišljao o finalu mastersa na početku godine, niti mi je to bio plan I cilj, ali verujem da je isto i kada bi tebe sada pitali kada si išao u Budimpeštu da li si očekivao finale ili Laslo da li je planirao da osvoji Rio. U Monte Karlo sam došao bolestan, pod antibioticima, cilj mi je bio da zaigram. Tražio sam što kasnije da počnem da igram na turniru, jer nisam bio siguran da ću igrati. A desilo se da to bude najbolja nedelja u mojoj karijeri. Tako da pored ovih Top 3 igrača ne verujem da još mnogo igrača može da planira. Svako želi da dođe do kraja, svako sebe zamišlja kako na kraju drži pehar, a onda se stvari iskomplikuju. Ovog puta mi je to neočekivanje donelo najbolji rezultat. Zadovoljan sam dosadašnjim delom sezone, jer su mi se desile najbolje stvari u karijeri, ali sam onda osetio da je to jako teško ponoviti svake nedelje i da ne možeš da očekuješ da svaki meč pobediš. Nemam mnogo poena da branim do kraja sezone tako da želim da završim u Top 20. Ide period koji mi odgovara, gde sam u prošlosti osvajao dosta poena, nadam se dobrom periodu i posle Vimbldona i do kraja godine. Jeste li zadovoljni odgovorom", uz osmeh je pitao Lajović, a Krajinović je uz odobravanje klimnuo glavom.

Lajović je upitan i o nacionalnom timu, odnosno nastupu na završnom turniru Dejvisa kupa u Madridu u novembru, koji će se prvi put igrati po novom sistemu. Srbija će igrati u grupi sa Japanom i Francuskom.

"Kada smo pre pet meseci gledali taj žreb za Dejvis kup, mi smo delovali kao totalni autsajderi bez Novaka. Sa Novakom smo favoriti. Iz našeg ugla je delovalo kao jako teška grupa, ali kada sada pogledamo grupu i statistiku naših igrača, ja sam igrao protiv Tara u Indijan Velsu, protiv Nišikorija u Majamiju, a Laslo u Parizu protiv njega pet setova. Znači, postoji šansa njih da dobijemo. To nam je prvi meč. Onda igramo protiv Francuza koji su jedna od najjačih nacija u tenisu i pogotovo u Dejvis kupu, jer imaju puno igrača koje mogu da mešaju, ali mi po izgledu imamo jako kvalitetan tim, tri igrača u 50, Novak ako nam se pridruži, to je onda tim koji deluje vrlo ozbiljno i jedan je od favorita da prođe grupu. Bez njega je malo drugačija situacija", istakao je Duci.

On je rekao da će rezultat zavisiti i od toga koliko igrača će biti i fizički i mentalno spremno jer je kraj sezone.

"Mislim da možemo posle kraja sezone da isplaniramo nedelju dana da se pripremimo za Madrid. Datum nije idealan, ali ovo je prva godina i baš zbog toga mislim da možemo da uradimo nešto. Zavisi od toga koga će selektor izabrati, ali ima širok izbor igrača i neće mu biti lako da sastavi najbolji tim. Imamo mlade igrače koji su se dobro snašli ove sezone, tako da se iskreno radujem tom turniru i mislim da će biti lepo iskustvo. Sa druge strane, Madrid je u Evropi, ima dosta naših ljudi tamo. Imaćemo solidnu podršku. Jedino što je otežavajuća okolnost je što je turnir na kraju sezone, ali to nije samo za nas već i za sve ostale reprezentacije, tako da ćemo svi imati isti problem".

Lajović je postavljeno i vrlo zanimljivo, ali nezgodno pitanje ko je najbolji od njih trojice (Krajinović, Đere, on), ali je on dao diplomatski odgovor.

"Sigurno je da je najbolji teniser iz Vojvodine, pa vi odlučite ko je taj", poručio je uz osmeh, aludirajući na to da je Krajinović iz Sombora, Đere iz Sente, a on iz Stare Pazove.

Lajović i Krajinović svake sezone prave opklade, ali ove još nisu stigli.

"Nismo još ništa dogovarali, ali sada možemo da uključimo i Lasla, pošto je on sada ispred nas. Ali mi se nadamo da ćemo da ga stignemo. Vodim na listi za nekoliko poena, tako da mi u ovom trenutku to odgovara", rekao je i dobacio novinarima da, ukoliko imaju neki zanimljiv predlog, rado će ga prihvatiti.

Iako je nekoliko puta sedeo na selektorskoj klupi u nacionalnom timu, kada je Nenad Zimonjić igrao dubl za Srbiju, Lajović kaže da sebe ne vidi na tom mestu jednog dana kada završi profesionalnu igračku karijeru.

"Ne vidim sebe na trenerskom poslu, ne zbog toga što je to nešto što me ne zanima ili ne verujem da bih bio dobar, već imam dosta interesovanja pored tenisa i voleo bih da se oprobam u nekim drugim izazovima.I ako probam nešto drugo da radim, pa posle pet godina vidim da mi to ne ide, uvek mogu da se vratim da budem teniski trener. To je zanat za ceo život, uvek možeš da zaradiš za hleb. Ali sebe vidim u nekim drugim sferama i nadam se da ću biti isto uspešan i da će me ispunjavati", ostao je zagonetan Duci ne želevši ni da nagovesti koja je to sfera interesovanja.

"Voleo bih samo da se bavim nečim što će me činiti srećnim", naveo je Dušan Lajović.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar