Šta AP danas piše o Kosmetu

U Prištini se obeležava 20. godišnjica od ulaska NATO snaga na kosovsku teritoriju.

Srbija 12.06.2019 | 17:07
Šta AP danas piše o Kosmetu
Ta operacija je, prema oceni američke agencije AP, pomogla da se "zaustavi srpska vojna akcija nad Albancima".

Američka agencija navodi da su sukobi na KiM 1998-99. završili NATO intervencijom, koja je trajala 78 dana i da je 2008. godine Kosovo proglasilo nezavisnost, ali da je, kako ističe AP, Beograd i još neke zemlje, uključujući Kinu i Rusiju, "ne priznaju, a odnosi su i dalje napeti".

Dijalog između Beograda i Prištine, uz posredništvo EU, sada je u zastoju, naveo je AP.

AP izveštava da su danas na Trgu Skenderbeg, pored lidera kosovskih privremenih institucija, prisutni i predstavnici bivše vašingtonske administracije, nekadašnji predsednik Bil Klinton, bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt i bivši komandant NATO Vesli Klark, glavni akteri intervencije.

Medlin Olbrajt je, kako prenosi AP, opisala momenat kada ju je Klinton probudio usred noći i rekao joj da su avioni krenuli prema tzv. Kosovu, što je, kako joj je tada Klinton rekao, "prava stvar".

"Mi smo to uradili, jer je naš razlog bio pravedan", rekla je Medlin Olbrajt okupljenima na trgu i poručila im da ih SAD neće nikada zaboraviti i da, dodala je, "budućnost pripada vama".

Kako je preneo AP, usledio je dug aplauz, a mnogi su mahali američkim zastavama i uzvikivali "Amerika".

Klinton je pozvao okupljene da "nikada ne zaborave izazove" i dodao da je potreban "novi oblik hrabrosti i strpljenja za izgradnju budućnosti".

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Olja

12.06.2019 15:12

A sta bi drugo potkupljeni seronja i mogao da kaze, pogotovo danas kad mu je preostalo da jos samo Siptari mogu probuditi interes za njegovu licnost.

ODGOVORITE