"Ušli smo u proces kome nema kraja"

"Očito da ovaj proces (formiranja vlasti) neće da traje samo dva tri mjeseca kako smo mislili. Ulazimo u jedan proces kome se ne nazire kraj, kaže Šarović.

Republika Srpska 11.06.2019 | 22:50
"Ušli smo u proces kome nema kraja"
Iz SNSD-a su kazali da "SDA i SDS pripremaju zavjeru u kojoj će nakon što Denis Zvizdić preuzme poziciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, poziciju prvog čovjeka Savjeta ministara preuzeti Mirko Šarović, trenutni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara". Međutim, Šarović tvrdi da "nije bilo takvih dogovora, niti je o tome razgovarano unutar Srpske demokratske stranke".

"Ne znam zaista odakle takvi strahovi, uopšte ne znam šta će gospodin Zvizdić da učini narednih dana i sedmica. Mislim da je to jedan od mnoštva spinova koji slušamo svaki dan. Bilo kakve razgovore sa bilo kim ne bih vodio na način da se skriva bilo šta", kazao je Šarović.

Na današnjim redovnim konsultacijama Denisa Zvizdića, Vjekoslava Bevande i Mirka Šarovića pred sjednicu Savjeta ministara, Šarović kaže da su se našalili na temu zavjere pri čemu je Denis Zvizdić ponovio da ne zna zašto bi preferirao Šarovića kada može predložiti Bevandu.

Šarović nije hito da odgovori da li lično ima preferencije na tu poziciju:

"Ostaviću vas bez odgovora čisto radi onih koje ovo interesuje i koji se sekiraju zbog ovoga, da još razmišljaju šta će se po ovom pitanju desiti."

"Jeste ovo neobična situacija, obično se radi o sukobima interesa. Zakon nikada ni u jednom svom dijelu ne govori o tehničkom mandatu, nego govori o tome da Savjet nastavlja da radi dok se ne izabere onaj drugi. Ovo je varijanta u kojoj postoje neke regule koje su isključivo radi naših odnosa onakve kakve jesu", istakao je Šarović.

U javnosti postoje i informacije da se "zagovara nova većina bez SNSD-a i HDZ-a", međutim, Šarović nije direktno potvrdio takve navode.

"Očito da ovaj proces (formiranja vlasti) neće da traje samo dva tri mjeseca kako smo mislili. Ulazimo u jedan proces kome se ne nazire kraj. Upravo zbog ozbiljnosti smatramo da je potrebno da damo svoj doprinos, da razgovaramo, da se uključimo u rješavanje. U taj proces su uključene tri, četiri stranke ali vidimo kakvi su tu odnosi - oni ne da nisu u stanju da se dogovore nego su u jednom takvom sukobu da je teško očekivati da mogu da se dogovore",kazao je.

Ističe kako ne postoji nikakva odluka organa u BiH da projekat Turski tok ide i kroz BiH, no Šarović smatra da je za BiH najbolje da ima što više izvora gasa.

"Postoji drugi projekat Južni tok. To je plin koji takođe ide kroz Tursku ali polazi iz Azerbejdžana, ide na Grčku, Albaniju, Crnu Goru a trebao bi da prođe i kroz BiH i dalje kroz Hrvatsku u EU. Ova zemlja mora da vidi šta je za nju najbolje, odnosno da obezbijedi sebi više izvora finansiranja gasom kao strateškim energentom. I da u sudaru velikih igrača, globalnih, svjetskih, za sebe crpi najbolje. Smatram da treba da pravimo planove i za Južni tok, ako je ikako moguce da glavna cijev prolazi kroz BiH a istovremeno da svoje šanse vidimo kroz Turski tok", objasnio je Šarović.

Naglasio je da svaka zavisnost od samo jedne cijevi koja ulazi u BiH neminovno znači krizu i skuplji gas.

(N1)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Rum plocica

11.06.2019 21:09

Kako ovi nasi politicari tepaju jedan drugom: "Gospodin ovaj, gospodin onaj...", a sve gola lopuza i tutumrak.

ODGOVORITE
Name

Re.

12.06.2019 08:18

U bosanskom loncu svašta pomijesano

Name

ne remse

11.06.2019 21:12

Mostar je bio proba za ovo sto se sad događa. Ako nema izbora u Mostaru ne trebaju izbori ni na nivou BiH. SDA i HDZ imaju stalnu vlast i sto da idu na izbore Evropa im je to dopustila i sta sad ocekuju. Nece biti formirana vlast do isteka mandata, NATO put je farsa i prevara iza svegas valja nesto mnogo gore. Normalno gore za Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

komentar

12.06.2019 04:21

gospodin Šarović bi bio pravi izbor za predsjedavajućeg. Čovjek kojeg interesuje napredak ove zemlje i naroda.

ODGOVORITE
Name

Re.

12.06.2019 08:16

Komentar za koju zemlju i koji narod, dokazano ne za svoj

Name

Goran

12.06.2019 04:55

Jedini normalan čovjek na ovoj ludoj političkoj sceni.

ODGOVORITE
Name

Vuk

12.06.2019 07:06

A znaš li zašto je takav, normalan, za razliku od drugih? vjeruj mi, nije zato što je on nešto bolji od ostalih... pravi razlog treba tražit negdje drugo.... a to je "kandžija visokog predstavnika koju je osjetio na svojoj koži, pa sad puše i na hladno.... jer dobro on zna šta znači imati pa nemati.. biti vlast i pitat se za sve, a onda sve izgubiti samo na osnovu jednog papira Pedija Edždauna! Tako bi se ponašali i ostali da nekoliko godina ih se isključi iz političkog života, da im se oduzmu sve privilegije koje sad imaju.... kad bi se npr. jedan Dodik ponovo vratio na političku scenu nakon pauziranja od 5-10 godina , ili Čović bili bi deset puta korektniji i pošteniji od Mirka Šarovića!

Name

Q

12.06.2019 05:01

Jedini pravi politicar diplomata gospodin profesionalac na ovim prostorima gospodin Sarovic Moje misljenje jedan predsednik BiH da bi to bio on BiH i RS BI DAVNO ISPLIVALI IZ OVOG SRA.. A U KOJEEG SU NAS UVUKLE OVA TROJICA BUDALA.

ODGOVORITE
Name

evo sad

12.06.2019 06:47

Kad bi narod bio pametan pa nagradio rad politicara koji rade u interesu gradjana (kao sto vidimo da Sarovic dobro radi) i drugi politicari bi bili bolji. Politicari rade i govore ono sto narod zeli da cuje, ako kradu i brljaju stalno o nacionalizmu a mi ih ponovo biramo znaci do nas je.

ODGOVORITE
Name

Joja

12.06.2019 07:28

Sve je to lepo ali muslimani rade na ponistenju gusenju Republike Srpske rade na tome da srpski narod padne na ono. "ostali" manjina , ali nece to moci ...

ODGOVORITE
Name

Borko

12.06.2019 08:55

Otkud ovakvi stavovi u SNSD?Prate sta vi iz SDS-a govorite,pa onda zakljucuju.Zar nije po povratku iz Njemacke, Bosic optuzio Dodika kao glavnog krivca za ne formiranje vlasti na BiH nivou.I ovaj isti Sarovic je neki dan govorio o formiranju vlasti na BiH nivou,gdje bi usla i SDS.Ali ne u koaliciji sa SNSD.To je ono kada se Govedarica javno nije slozio sa tom idejom.

ODGOVORITE
Name

Re

12.06.2019 15:03

Nije bitno sa kim SDS treba ući u vlast, važno je vladati sa dunjalukom pa makar to bio i tehnički mandat. Narode snago, narode stoko.

Name

Glamoc

12.06.2019 11:46

Vi biste g. Sarovicu nesto sigurno i napravili u odnosu na Tegeltiju koji bi se ponasao kao Dodik, to znaci '0' koraka napred, 1 nazad!

ODGOVORITE