Kome vjeruju studenti RS?

Studenti banjalučkog Fakulteta političkih nauka uradili su istraživanje o političkoj orjentaciji studenata javnih univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, njihovom povjerenju u institucije RS, kao i o evropskim i NATO integracijama. Rezultati su poražavajući jer oko 60% studenata nema povjerenja u institucije, dok je 65% njih protiv ulaska BiH u EU.

Republika Srpska 11.06.2019 | 22:31
Kome vjeruju studenti RS?
Podaci do kojih su došli studenti u svom istraživanju, nisu ni malo ohrabrujući. 52% ispitanih studenata smatra da najveći uticaj na donošenje političkih odluka u BiH i Srpskoj imaju politički lideri, a čak 23% njih misli da odluke donose tajkuni. Prema istraživanju, najviše povjerenja, bar za sad, studenti imaju u crkvu. 

„Studenti sa javnih univerziteta oko 60% ne vjeruju nijednoj političkoj insitituciji u RS, ni predsjedniku RS, ni Vladi RS niti NS RS što je jako zabrinjavajuća činjenica ako imate mlade ljude buduće akademske građane i obrazovane ljude koji ne vjeruju u rad svojih institucija“, kaže Siniša Simikić, student treće godine Fakulteta političkih nauka u Banja Luci. 

Oko 60% studenata smatra da je suživot u BiH sa tri konstitutivna naroda moguć, ali samo uz promjenu trenutne političke scene. Budući akademski građani nisu ni za ulazak BiH u NATO, što misli njih oko 90%, dok oko 65% ne želi ni u Evropsku uniju.   

„Nedovoljna informisanost mladih o tome šta je tačno EU i neke pogrešne slike koje šalju određene zemlje članice EU jer su studeti na pitanje da li članice EU gaje antifašističke vrijednosti odgovorili sa 52% da ne njeguju izdvajajući određene države kao fašističke“, smatra Ljubinko Jović, student  treće godine banjalučkog Fakulteta političkih nauka.

Veliki procenat studenata, njih 48%, smatra da budućnost BiH zavisi od promjene političkog uređenja, dok 31 % smatra da će se BiH raspasti. jer je neodrživa. Ako se uzme u obzir da su u pitanju mišljenja mladih ljudi, a nepovjerenje prema institucijama ogromno, onda je to poražavajuće za društvo. 

„Rezultati ispitivanja pokazuju veliki nivo autoritarizma, autoritarne političke kulture, neizgrađene političke svijesti,elemenata parohijalizma, podaništva, dezorjentisanje, itd i imamo razloga da budemo zabrinuti sa ovakvim odnosom prema vertikalnoj i horizontalnoj identifikacijiji novih naraštaja“, ističe Đorđe Vuković, profesor na tom fakultetu.

Istraživanjem je obuhvaćeno 230 studenata na dva javna univerziteta u Republici Srpskoj, u periodu od 02.aprila do 02.maja ove godine.



BN TV

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

istina

11.06.2019 20:33

nikome

ODGOVORITE
Name

Nee

11.06.2019 21:42

Ne razumem studente koji nece u Evropu !!!????? Zasto !! A i Nato !???? Neutralni ??? Ne razumem!!???? Ni studenti nisu kao sto su nekad bili ! Kao ni intelektualci !! Ne razumem zasto cute zbog cega !????

Name

Pa sto

11.06.2019 23:52

Zbog cega onda cutite,necete svi imati sansu vani,vecina vas ostaje ovde da zivi i da radi,vas i vase buduce porodice,djecu vasu,ceka ovaj siste u kom ste nezadovoljni ali cutite.Sve revolucije,pa i u vrijeme komunizma su dizale akademski gradjani,studenti,profesori.Patrijarh pokojni Pavle je podrzavao takodje vase proteste,al ne vi cutite.Vama ostaje ova zemlja,ako nesto ne uradite mozda vi,ili vasa djeca budu buduci Davidi.Ovaj.narod ceka na vas,a vi ste pustili da taman i vas i nas vode ovakvi sa kupljenim diploma.Vreme je buduci akademci,vreme je, a vi samo.i dalje cutite.

Name

1968

12.06.2019 05:35

Što spavate studenti Dodikovi, na vama je budućnost ove RS, ako je Dodik ne rasproda. Još filozofi pa spavaju, čekaju da završe pa na funkcije, svaki vidi svoju perspektivu u politici...

Name

Tito

12.06.2019 05:37

Nikakva svetla budućnost od ovih spavača studenata neće biti. Njihovi idoli su papci, ministri, direktori, tajkuni lopovski...

Name

Titov student

12.06.2019 05:55

Ovo nisu ni "S" od studenata, ispran im mozak fejzbucima, internetima, filmovima, brzom zatrovanom hranom, debeli, dembeli... njihova razmišljanja su; što pre završiti, uhvatiti se politike, ćopiti dobru firmu/funkciju... Njima su idoli ovi režimski tajkuni, funkcioneri.

Name

Student

12.06.2019 06:31

Zašto kritikujete mlade ljude koji su izrazoli svoj stav u ovoj anketi? Pozivate ih na proteste i bunt, a sami niste u stanju da ih podržite. Oni će naći svoj put, inostranstvo ili ostanak. Ako odu u zemlje sa uređenim sistemima biće im dobro, svoje znanje i svoju ličnost će iskazati. Ako ostanu u zemlji bez puno mogućnosti i šansi ukopaće se u kolotečinu pa do smrti. Plata od 500 KM do 500 Eura i to je limit. Ako uđu u kriminal i korupciju katkoročno će osjetiti materijalno blagostanje, dugoročno đavo dođe po svoje. Svako će izabrati svoj put.

Name

karijeristi

12.06.2019 06:32

Ovi studenti vide blistavu karijeru po ugledu na ove Dodikove krimose. Oni trebaju da slede Vukana, Stanivuka, Trivićku i druge koji se bore za njihovu budućnost. Ovi elektronski studenti ne znaju kolac zašiljiti, ekser zakucati, kosu otkovati...

Name

dr. mr.

12.06.2019 06:36

Ovim spavačima predaju režimski profesori sa kupljenim diplomama, koji rade izmišljene honorare koje im plaća režim da studente što više uninaju u debele snove i da sanjaju o parama/funkcijama.

Name

SFRJ

12.06.2019 09:13

Ovo su retrogradni ljudi, budući državnici, koje je Dodikov krim režim iškolovao/retardirao. Svaki režim iškoluje generacije za državu, a pošto ovi nisu nizašta, to i RS neće biti, naželost!

Name

student

11.06.2019 21:04

Biti isti biti poseban biti slobodan biti samo svoj...dolje politika

ODGOVORITE
Name

Bob

12.06.2019 06:14

Koji studenti !! ?..ovi sto cute, sto ne smiju pisnuti, sto cine podmladak vladajucih partija...nisu to nikakvi studenti .Vecina ih se stapa u jadni ambijent koji napravise njihovi roditelji.Sta da ocekujemo od takvih....

Name

Robin hud

12.06.2019 07:40

Nije ni cudosto su studenti ovakvi bezmozgovici. Dvadeset godina se gradi ovaj izopaceni sistem vrijednosti, citava jedna generacija. Sta da nauce od Ceranica i njemu slicnih. Zamislite koliko su im mozgovi isprani kada najvise vjeruju crkvi.

Name

mislim

12.06.2019 04:11

Cudni studenti!!Najvece povjerenje u crkvu dok je u zapadnom svijetu sezdeset posto vjernika napustilo crkvu .Crkva je glavni politicki igrac kod nas.Ti studenti ne obecavaju buducnosti.

ODGOVORITE
Name

Ne

12.06.2019 07:39

Nema ovdje vise ni studenata!!ovi su podmladak partijski koalicioni pozicioni opozicioni spavaci partijski kojima predaju profesori sa jupljenim diplomama partijasi i tu znanja nema uljuljali ih i naucili da je u politici biznis naprednoj sa crkvom u talu i popovima povezanim sa korumpiranim politicarima prave vrednosti i Evropa i Evropski zakoni njima ne treba i zato politicari koce put u Evropu zbog svoji h mladih a i kapitala koji treba sacuvati svojim zakonima jadna je ta skola u 21 vijeku !partijska glasacka masinerija pokupovana na razne nacine a to je slucaj i sa Akademskom zajednicom !!!!!korumpirana sa kupljenim diplomamabzloupotrebom polozaja institucija itd itd !!djeco draga sistem koji vam se ostavlja !???????? Ima li vrijednosti ikakve !?????? Vi to ne vidite ???!! Zalosno mladosti pusta !!! U ovom urusenom sistemu samo korumpirani uzivaju ali i to je jratkog daha !! Bezvredno porodice nestaju propast i pustosenje na sve strane a vi spavate!!!! Neka vam je sretno spavanje!uzivajte !!!!

Name

Marko

12.06.2019 05:03

Tako misli i narod u RS.nijednoj partiji niti jednom politicaru nemam povjerenje,politika je svima njima biznis,borba na sve moguce nacine da se dodje na funkciju a onda se gleda samo svoj interes i interes partije a narod ko j..e .A i crkva je posla tim putem vise postuju one koji imaju pare pa nema veze sto je i kriminalac a ovaj zadnji slucaj zabrane u BL paljenja svijeca pokojnom Davidu me bas naljutio da razmisljam i ja da i zabranim popu da sveti vodicu i u crkvu da ne idem vise nikad.Nase drustvo je pred totalnim kolapsom.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

12.06.2019 07:42

Ovi studenti nisu u sistemu, džaba im škola, prema istraživanju renomirane agencije 113% stanovništva vjeruje u aktuelnu vlast i institucije, neka se ostali puše.

ODGOVORITE
Name

Sram da vas bude

12.06.2019 08:23

Prokleti da ste svi vi koji ste stvorili kriminalnu hobotnicu i koji se i dalje borite da je u nasledje ostavite nasoj djeci,za ead sendvica pod satorom. Sada bi da vam djeca od 20 godina rijesavaju vase zablude, vase zakrzljale ideale,a vi svi skupa tvorci ovoga zla, da se proslavljate kao nekakvi heroji te tvorevine. Apsurd!

ODGOVORITE
Name

Razvaljenu zemlju i mafijasku tvorevinu

12.06.2019 08:26

Vama ostaje ova zemlja! Kakva zemlja, treba da se stidimo sta im ostavljamo!

ODGOVORITE
Name

Direkt

12.06.2019 10:01

Samo Bogu, posto ni Crkvi danas ne mozes vjerovati. Dosla opet vremena kao u doba UDBA-e.

ODGOVORITE
Name

Jadni

12.06.2019 10:55

Jadni su ovi naši studenti. Čuj 65% protiv EU, a svi tamo bježe, a najviše povjerenja imaju u crkvu?! Studenti su uvijek bili najprogresivniji dio društva, a ovi naši se zavukli u mišju rupu i čekaju da postsnu dio Dudekovog sistema vlasti. Kome ćete vladati, jadovi jedni, kad sav narod iseli?

ODGOVORITE
Name

Htjeli mi to priznati ili ne!

12.06.2019 11:51

Potpuno su upravu,65% ne vjeruju vlasti, 65% evropskim i te kako saucesnicima ovoga zla.

Name

A ko je stimao anketu?

12.06.2019 15:23

90%studenata ne vjeruje nikome i nicemu. Apsolutno sa razlogom.

ODGOVORITE