Analiza: Flešbekovi...

Podsetio je meč od sinoć na prvi duel polufinalne serije ABA lige između večitih, ali i neke od pre toga.

Košarka 11.06.2019 | 22:42
Analiza: Flešbekovi...
Da li imate osećaj da ste već  videli meč sličan onom od sinoć? Utisak je da je prvi duel finalne serije Superlige između Crvene zvezde i Partizana podsetio na prvi meč polufinalne serije ABA lige u kom su se takođe sastali večiti rivali. I tada je Crvena zvezda izašla kao pobednik i povela 1:0 u seriji. Najviše je ovaj obračun od sinoć podsetio na taj, ali je bilo segemanta koji su već viđeni i na nekim drugim duelima. Pojavili su se opet ti detalji poput flešbekova. A evo i koji…

Ne samo što je pomenuti meč iz polufinala ABA lige bila prva utakmica u seriji kao i sada, već je i tada Partizan imao priliku da slavi tako što je u drugoj polovini utakmice stekao inicijativu. Tada su crno-beli poklekli posle produžetka, a ovoga puta u samoj završnici četvrte četvrtine kada je Zvezda sačuvala hladnu glavu kada je bilo najvažnije. Pogodili su Davidovac i Dobrić za tri poena i to se pokazalo kao odlučujuće.

Opet je Crvena zvezda pokazala da je sigurnija, da zna da iskoristi šansu, a kao ekipa koja je već obezbedila Evroligu sinoć je pokazala da ima i više samopouzdanja. Partizan je imao nekoliko prilika da preuzme totalno kontrolu, ali nije realizovao napade kao kada je Vanja Marinković pokušao da nađe Nikolu Jankovića.

Još jedna velika sličnost i velika snaga Crvene zvezde bila je trojka domaćih igrača u sastavu - DejanDavidovac, Filip Čović i Ognjen Dobrić. Kada je Partizan i u polufinalu ABA lige u tom prvom duelu i sada u prvom meču finala bio najbliži pobedi, pojavila su se ova trojica i preuzela nicijativu. To je bilo ključno i to je nedostajalo crno-belima.

I tu je Zvezdina snaga bila najveća, u domaćim igračima koji su opet kada je bilo najvažnije povukli najviše. Davidovac je u ABA ligi dao 18 poena u pomenutom meču, a sinoć 20. Čović 16, pa 18, a Dobrićosam (ali vrlo važnih) i sada 16.

Na sav ovaj silni uticaj domaćih igrača treba dodati i to što je Boriša Simanić dao 14 poena uz četiri trojke i to veoma bitne. A konstanta je odlična igra Bilija Berona koji je u prvoj deonici stigao već do tri date trojke. Amerikanac je odmah nakon susreta izjavio da je srećan zbog pobede, ali da ipak neke stvari treba promeniti pred drugi duel koji je na programu već u sredu.

„Počelo je ’ružno’, ali vrlo često smo dobijali baš takve utakmice ove sezone, tako da ću se zadovoljiti ovim trijumfom. Naravno da je mnogo bolje voditi u seriji, nego kaskati“, rekao je Beron.

Na kraju, kada se podvuče crta, bila je to odlučujuća pobeda Zvezde u polufinalnoj seriji, a Partizan je propustio veliku šansu. Nadaće se crveno-beli da će epilog biti isti, a crno-beli drugačijem kraju.

Razlika u odnosu na dosadašnje okršaje je bila u tome što Partizan nije mogao ovoga puta da računa na Džoka Lendejla i to je ogroman hendikep za crno-bele, jer ko zna kako bi sve izgledalo da je Trinkijerimogao da računa na Australijanca. Nije bilo u timu crno-belih ni Bondže Sija, dok je Zvezda ovoga puta bila značajno oslabljena za neigranje Perperoglua, Reglanda i Cirbesa.

Videli smo sinoć i dominaciju Majkla Odža ispod koša, svojom snagom je mučio centre Partizana. To nije toliko bio slučaj u pomenutom dueli ABA lige, ali jeste u meču pre toga, kada je Zvezda bila domaćin u ligaškom delu, kada je Odžo bukvalno rasturao centre crno-belih.

Kao i u više puta pominjanom duelu na Jadranu, i ovoga puta smo gledali veoma efikasnu igru. Doduše u prvoj je bio produžetak pa je Zvezda slavila sa 106:101, a sada 98:94. Kakogod, ove sezone su Zvezda i Partizan igrali dovoljno puta jedni protiv drugih da znaju otprilike šta od koga mogu da očekuju.

Zvezda je ponovo pokazala da može da se osloni na domaće igrače, a Partizan da ne zna na najbolji način da iskoristi šansu kada mu se ona ukaže. Bilo u ABA ligi, ponovilo se u Superligi.

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar