Popovič odabrao članove "Drim tima"...

Zvanično je odabrano 20 imena košarkaške reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji će se boriti za odlazak na Svetsko prvenstvo.  

Košarka 11.06.2019 | 08:21
Popovič odabrao članove "Drim tima"...
Amerikanci kreću sa 20 igrača. Zvanično je objavljen spisak kandidata za dres reprezentacije SAD na Mundobasketu u Kini.

Zvaničan spisak je objavio izvršni direktor tima SAD Džeri Kolanđelo, a sastavio trener Greg Popovič.

Izabranih 20 igrača će biti članovi košarkaškog kampa koji će se održati u Las Vegasu od 5-9. avgusta, posle kojeg će Popovič odlučiti ko će ići na Mundobasket u Kini.

Na spisku su:

Herison Barns (Sakramento), Bredli Bil (Vašington), Entoni Dejvis (Nju Orleans), Andre Dramond (Detroit), Erik Gordon (Hjuston), Džejms Harden(Hjuston), Tobajas Heris (Filadelfija), Demjan Lilard (Portland), Kevin Lav (Klivlend), Kajl Lauri (Toronto), Si Džej Mekolum (Portland), Kris Midlton (Milvoki), Majls Tarner(Indijana) i Kemba Voker (Šarlot). Igrači koji će se takođe naći u Las Vegasu i probati da se na mala vrata izbore za mesto među putnicima na Svetsko prvenstvo su: Kajl Kuzma (Lejkersi), Bruk Lopez (Milvoki), Pol Milsep (Denver), Donovan Mičel (Juta), Džejson Tejtum (Boston) i Pi Džej Taker (Hjuston).

18 od 20 igrača već ima iskustvo igranja za reprezentaciju na svetskoj sceni, a njih petorica su osvajali zlatne medalje na Olimpijskim igrama (Barns, Dejvis, Harden, Lav i Lauri).

Pred njih, Dejvis, Dramond i Harden su bili članovi ekipe koja je 2014. godine pobedila Srbiju u finalu Svetskog prvenstva, dok su Gordon i Lav osvojili zlato na Mundobasketu 2010.

"Srećni smo sa odabirom igrača koji će nas predstavljati na kampu pred Svetsko prvenstvo. Mislimo da ćemo za to takmičenje imati veoma jak tim. Većina ovih igrača ima pređašnje iskustvo igranja za reprezentaciju i znamo da su posvećeni svojoj zemlji", izjavio je Kolanđelo.

Osnovnoj listi kandidata pridodati su Kajl Kuzma (Lejkers), Bruk Lopez (Milvoki), Pol Milsap (Denver), Donovan Mičel (Juta), Džejson Tejtum (Boston), Pi Džej Taker (Hjuston).

Osamnaest od 20 igrača već je nastupalo za nacionalni tim. Harden, Dejvis i Lav imaju olimpijsko i svetsko zlato, Barns i Lauri samo olimpijsko, dok su Dramond i Gordon učestvovali u osvajanju titule prvaka sveta.

"Mislimo da ćemo moći da selektiramo jak tim za FIBA Svetski kup. Raspolažemo vanserijskim individualnim talentom, atletski smo odlično potkovani, a mnogi igrači u stanju su da pokriju više pozicija", rekao je direktor "USA Basketball" Džeri Kolanđelo.

Prvi trener SAD biće Greg Popović, legendarni strateg San Antonio Spursa, a pomagaće mu Stiv Ker (Golden Stejt), Lojd Pirs (Atlanta) i Džej Rajt (univerzitet Vilanova).

"Cenim posvećenost kandidata za reprezentaciju i želju novih igrača da se uključe u program. Biće teško izdvojiti 12 igrača za takmičenje, ali svakako se radujem radu sa svima njima. Nadam se da ćemo predstavljati zemlju na način da svi Amerikanci stanu iza nas", poručio je Popović.

SAD su od 2006. zabeležile 88 pobeda na 89 utakmica, računajući FIBA takmičenja i egzibicije. Zaključno sa Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru osvojili su šest od mogućih sedam zlatnih medalja.

Amerikanci su samo na Mundobasketu u Japanu 2006. izgubili od Grčke u polufinalu i zauzeli treće mesto.

U Kini će prvu grupnu fazu igrati u Šangaju, protiv Turske, Češke i Japana. Zatim se ukrštaju sa grupom u kojoj su Grčka, Novi Zeland, Brazil i Crna Gora.

Svetsko prvenstvo u Kini igra se od 31. avgusta do 15. septembra.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar