RG: Nadalu dvanaesta titula u Parizu!

"Kralj šljake" opravdao nadimak! Rafael Nadal, drugi teniser sveta, odbranio je titulu na Rolan Garosu, pošto je u velikom finalu pobedio Dominika Tima – 6:3, 5:7, 6:1, 6:1.  Nadal je BOG šljake: "La Duodécima" u Parizu! Neprikosnoveni Rafael Nadal osvojio je 12. put u karijeri trofej Rolan Garosa pošto ga je u finalu Dominik Tim samo "naljutio". Još jedna spektakularna partija na šljaci, njegovoj omiljenoj podlozi.  Istorija se piše levicom: Rafin Pariz 12. put! Španac u četiri seta i nakon tačno tri sata i minut igre bolji u finalu Rolan Garosa od izazivača iz Austrije koji jednostavno nije imao dovoljno svežine nakon dvodnevnog mučenja sa Đokovićem.

Tenis 09.06.2019 | 18:32
RG: Nadalu dvanaesta titula u Parizu!
"Kralj šljake" popravio je lični rekord u Parizu i dvanaesti put u karijeri osvojio je trofej namenjen najboljem na Otvorenom prvenstvu Francuske.

Španski teniser do odbrane titule došao je pobedama nad Janikom Hanfmanom, Janikom Madenom, Davidom Gofanom, Huan Ignasio Londerom, Keijem Nišikorijem, Rodžerom Federerom i Dominikom Timom.

Nadalu je do dvanaeste titule na Rolan Garosu bilo potrebno nešto više od tri sata.

Obojica su odmah od starta krenuli sa sjajnim tenisom. Igrali su se odlični poeni, publika je uživala, a prvi brejk videli smo u petom gemu.

Austrijanac prvi je oduzeo servis Špancu, međutim "Bik s Maljorke" uzvratio je ribrejkom u narednom gemu.

Dominik je zatim imao šansu da ponovo oduzme servis Rafi, ali se ovaj izvukao i u narednom gemu uradio ono što nije uspeo četvrti igrač sveta.

Nadal u savršenom trenutku pravi brejk i potom ga u narednom potvrđuje za 6:3 (1-0).

Drugi set bio je drugačiji od uvodnog. Teniseri su lako dobijali gemove, trajali su (gemovi) nekoliko minuta i ubrzo smo stigli do 5:5.

Brejk prilika nije bilo sve do dvanaestog gema, kada je Nadal servirao za ostanak u drugom setu i taj-brejk. Špancu je tada neočekivano pala koncetracija, Tim je to iskoristio i oduzeo mu servis za 7:5 i 1-1 u setovima.

Činilo se da ćemo gledati odličan tenis u nastavku, međutim desilo se nešto poptuno suprotno. U naredna dva seta postojao je samo jedan teniser. Igra Dominika Tima potpuno se raspala u drugom setu, koji je izgubio za nešto manje od 30 minuta (6:1).

Očekivalo se da Austrijanac podigne nivo igre u četvrtom periodu igre, ali to se nije desilo. Nadal istovetnim rezultatom dobija i četvrti set i tako dolazi do dvanaeste titule u Parizu (6:1).

Malo ko je očekivao drugačiji scenirao - i navijači i stručnjaci, pa i kladioci. Jer kada Rafa Nadal stigne do borbe za titulu na Rolan Garosu, niko ga ne može zaustaviti. Istorija nas je to naučila, a ona se danas ponovo pisala velikim slovima. I to čuvenom i ubitačnom Rafinom levicom.

Drugu godinu zaredom Dominik Tim je zaustavljen u finalu drugog grend slema sezone, ali to nije glavna vest, već da je Nadal nastavio neverovatnu dominaciju u Gradu svetlosti.

Bez sumnje najbolji teniser koji je ikada zaigrao na šljaci slavio je u finalu i podigao rekordni 12. put legendarni pehar koji dobija pobednik pariskog grend slema, "Kup musketara". Matador sa Majorke je trijumfovao sa 3:1, po setovima 6:3, 5:7, 6:1 i 6:1 za tačno tri sata i minut igre.

Zanimljivo je da meč nije počeo po planu Španca koji uvek jako otvara finale, pošto je prvi do brejka došao Tim u petom gemu, da bi mu Rafa odmah uzvratio svom snagom. Dodao je ubrzo Španac još jedan protivnikov gem na svoj konto za 1:0.

Deluje da Tim nije imao dovoljno snage da se suprotstavi najboljem na šljaci svih vremena. Dvodnevni i petosetni maraton sa Novakom Đokovićem previše ga je "iscedio" i mentalni i fizički. I to je onaj fakat koji ponavljamo s vremena na vreme - pobediti jednog iz "velike trojke" pa potom i drugog je najteži posao u modernom tenisu, skoro neizvodljiv. Što se videlo i danas pred prepunim gledalištem na glavnom stadionu pariskog kompleksa "Filip Šatrijea".

Shvatio je to Domi još kada je izgubio prvi set te je počeo da udara iz sve snage krenuvši bukvalno na sve ili ništa pošto nije mogao da se prebacuje do besvesti sa daleko svežijim protivnikom. Tada je Rafincilj bio da odbije uragan sa druge strane i sačeka da se stiša, ali nije uspeo. Stigao je Tim do dve vezane brejk lopte u 12. gemu iskoristivši prvu za izjednačenje.

Razbesnelo je očigledno to Matadora sa Majorke koji je odmah na startu trećeg seta vezao dva brejka za vođstvo 4:0, te je tu "priču" brzo završio. Do kraja tog dela finala prepustio je protivniku samo jedan gem. Ušao je Rafa zagrejan u četvrti set i takođe odmah uzeo servis gem momku iz Viner Nojštada koji se nije hteo lako da se preda već je davao sve od sebe da preživi taj period i izbori se za peti set. I jedan i drugi su odbranili poened osvojene prošle godine, s tim što je Nadal ovog puta odlazi iz Pariza sa čekom od 2,3 miliona evra, dok Tim mora da se zadovolji sa 1.180.000 miliona.

Ovim susretom je i zvanično završen deo sezone na šljaci koja se odmah pretapa u deo sezone na travi. Kulminacija nje je, naravno najveći teniski turnir na svetu, Vimbldon koji počinje već prvog jula. Titulu brani Novak Đoković.

Dominik Tim ni ove godine nije mogao da ga zaustavi!

Rafael Nadal je podigao rekordni 12. trofej Rolan Garosa pošto je u finalu ovogodišnjeg "zemljanog" grend slema bio ubedljiv protiv Austrijanca 3:1 (6:3, 5:7, 6:1, 6:1), a izgubljeni drugi set samo je naljutio borbenog tenisera sa Majorke.

Kada je Tim zaigrao svoj najbolji tenis i "ranio" Nadala izjednačenjem, najbolji teniser svih vremena na šljaci odgovorio je furioznom igrom dozvolivši rivalu do kraja samo dva gema.

Svakako da je na Austrijanca uticalo i to što je svoj polufinalni meč protiv Novaka Đokovića igrao u pet setova, i to u dva dana, pošto je njihov duel bio odložen za subotu zbog jakog nevremena u petak tokom trećeg seta.

Levoruki teniser je za tri sata i četiri minuta "zbrisao" i Dominika Tima u finalu i tako zadržao perfektan učinak u finalima na Rolan Garosu, a samo tri puta otkako učestvuje na Rolan Garosu nije osvojio trofej...

Za sada su uspevali da ga zaustave samo Robin Sederling (2009), Novak Đoković (2015) i povreda koju je doživeo posle prolaska u četvrtu rundu godinu dana kasnije.

Rafael Nadal sada u svojoj kolekciji ima 18 grend slem titula, dve manje od rekordera Rodžera Federera (20), koga je pobedio na ovogodišnjem turniru, odnosno tri više od Novaka Đokovića koji je zaustavljen u polufinalu (15).

"Ne znam kako je izgubiti ovde u finalu, ali ako se to jednog dana desi, neka to bude od tebe...", našalio se Rafael Nadal pokušavši da uteši Dominika Tima posle poraza.

Španski teniser je uz ovacije publike podigao "trofej musketara", a potvrdio je da će se i naredne sezone vratiti u Rolan Garos gde će pokušati da "odbrani" pehar koji bi u njegovoj kolekciji tako mogao da se nađe u "baksuzni" 13. put.

Niko nikada u istoriji muškog ili ženskog tenisa nije uspevao da ima ovoliku dominaciju na nekom od grend slem turnira.

Rolan Garos se igrao za ukupni nagradni fond od 42.661.000 evra.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar