RG - finale: Nadal - Tim...

"Princ šljake" pred popravnim protiv neprikosnovenog Nadala! Rafael Nadal i Dominik Tim odmeriće snage u finalu Rolan Garosa.  Nadal za 12. krunu, Tim za proboj u odabrani soj. . .  Španac i Austrijanac u reprizi prošlogodišnjeg finala (15. 00).

Tenis 09.06.2019 | 13:48
RG - finale: Nadal - Tim...
Nadal i Tim će se drugu godinu zaredom sastati u borbi za trofej drugog Grend slema sezone.

Prošle sezone Nadal je, po 11. put u karijeri, postao šampion pobedivši Austrijanca sa 3-0 u setovima (6:4, 6:3, 6:2).

Španac je do finala došao uz samo jedan izgubljen set, protvi Gofana, a prethodno je pobedđivao i Hanfmana, Madena, Londera, Nišikorija i, najskorije, Federera.

Tim je u polufinalu uspeo da pobedi Novaka Đokovića, posle četvoročasovne bitke na "Filip Šatrijeu", a prethodno je bio bolji od Pola, Bublika, Kuevasa, Monfisa i Hačanova.

"Kralj" i "princ" šljake su se sastali 12 puta u karijeri, a osam pobeda otišlo je na stranu 32-godišnjaka iz Majorke.

Rafa ulazi u meč kao apsolutni favorit, a svetske kladionice Dominiku daju šanse da, eventualno, osvoji jedan set.

Ove godine su odigrali jedan meč, nedavno na šljaci Barselone, a pobedu je, dosta ubedljivo, odneo Tim – 6:4, 6:4.

Tim će, pobedio ili izgubio, zadržati svoju 4. poziciju na svetu, dok će Nadal ostati drugi. Ukoliko Španac pobedi smanjiće bodovni zaostatak za Novakom na 4800 bodova (na uživo listi), a ukoliko kapitulira ta razlika će biti +5570 u Srbinovu korist, od ponedeljka.

Repriza. Drugu godinu zaredom u finalu Rolan Garosa gledaćemo obračun Rafaela Nadala i Dominika Tima. Oba tenisera su odigrala odlično celi turnir i zasluženo izborila veliko finale. Od Španca je ovo uobičajen rezultat, dok se na mestu Austrijanca očekivao naš Novak Đoković. Međutim, to se nije dogodilo, jer prvi igrač planete posle velike i iscrpljujuće borbe, koja je potrajala dva dana, nije uspeo da savlada odličnog Tima (15.00).

Nadal kao prvi favorit turnira ni u jednom trenutku meča polufinala nije dozvolio Rodžeru Federeru šansu za eventualno iznenađenje. Španac je odigrao na visokom nivou, kao i celi prethodni deo turnira, pa Švajcarac nije imao nikakvih šansi da ozbiljnije ugrozi branioca krune. Stekao se utisak kako Rodžer ni sam nije verovao da može da učini nešto više protiv Rafe na ovoj vrsti podloge, pa je u pojedinom trenucima meča pravio neke, za njega neuobičajene greške.

Federer je svoje šanse prokockao u prva dva seta, kada je bar malo bio u rezultatskom egalu. Nadal je najteži trenutak duela imao u drugom setu kada je Rodžeru dozvolio brejk, ali Švajcarac nije uspeo dugo da zadrži tu prednost, jer je Rafa bez problema sustigao zaostatak, a nakon toga i potpuno preokrenuo rezultat u svoju korist. Statistički gledano, Nadal je potpuno dominirao u odnosu ubačenog prvog servisa (82 odsto, naspram 58 odsto), kao i u broju direktno osvojenih poena (33:25).

Tim je za plasman u finale nadigrao najboljeg tenisera na svetu Novaka Đokovića. Možda je ovaj izraz malo preteran ako se pogleda rezultat, ali svi koji su pratili meč imaju u vidu činjenicu da se Novak dosta mučio, kao i da je u većem delu polufinalnog dvoboja bio primoran da sustiže rezultatski zaostatak. Bez ikakve sumnje, Noleta su poremetile vremenske prilike, kao i često odlaganje njegovih mečeva koje se dešavalo još na Mastersu u Rimu.

Međutim, to ne može da bude alibi, niti veliko opravdanje, s obzirom na to da je Tim imao iste uslove za igru, ali je za razliku od Đokovića ostao daleko smireniji i nije dozvolio da ga išta poremeti u koncentraciji. Austrijanac je imao čak 22 prilike za brejk, od kojih je iskoristio njih devet. Pored toga, Tim je pogodio i mnogo više vinera (52:39), i zasluženo prošao u finale.

Nadal je bio mnogo uspešniji u dosadašnjim međusobnim susretima. Slavio je na osam mečeva, dok je Tim uspeo da ga nadmudri četiri puta. U prošlogodišnjem finalu u Parizu Rafa je slavio u tri seta (6-4, 6-3, 6-2). Španca je gotovo nemoguće dobiti na drugom Grend slemu u sezoni, danas juri svoju 12. titulu u Parizu, dok se Austrijanac bori za prvi veliki trofej i konačan proboj među odabrani soj.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar