Orbanova vlada za "Veliku Mađarsku"?

Sloveniju razbjesnela karta "Velike Mađarske" na Twitter nalogu Orbanove vlade.

Region 07.06.2019 | 22:41
Orbanova vlada za "Veliku Mađarsku"?
Slovenija je kao provokaciju osudila objavljivanje geografske karte Mađarske koja uključuje i veliki dio Slovenije, a koju je na Twitteru objavila kancelarija za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade.

Na karti je u okviru "Velike Mađarske" i slovenačko Prekmurje koje je prije Trijanonskog mirovnog sporazuma sklopljenog nakon Prvog svjetskog rata pripadalo ugarskom dijelu Austrougarske monarhije.

Kartu je na Twitteru objavila kancelarija koji je u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.

"Slovenija osuđuje objavu te karte koja ne pridonosi jačanju evropskih vrijednosti i dobrosusjedskih odnosa. Evropska unija je nastala kao projekat kojim su nadvladana istorijska opterećenja i mržnja među narodima i državama", objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova na Twitteru.

Na mađarsku kartu, ali i na slične provokacije iz Italije reagovao je i predsjednik Borut Pahor, upozorivši na potrebu čuvanja međusobnog poštovanja i prijateljstva.

Pahor je upozorio da je se to može shvatiti kao izraz teritorijalnih pretenzija, što onda može da izazove opravdanu zabrinutost i nailazi na odbijanje demokratske politike i javnosti.

Na objavu mađarske karte reagovao je i premijer Marjan Šarec rekavši da se radi o ponašanju koje nije "ni evropsko ni miroljubivo".

Šarec je naveo da se u slovenačkom susjedstvu opet bude "fašizam, nacizam i slične ideje".

(Hina)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Slovenci Subaru

07.06.2019 23:27

E Srbi ludi ginuli izginula trecina stanovnika da bi Slovenac i Hrvat dobio drzavu umesto da Dubrovnik dobije Srbija na tacni kao sto joj je nudjeno kao pobjednici.

ODGOVORITE
Name

Sasa

08.06.2019 04:48

Citav zivot sam po svetu al nevideh većih g. Vama od madjara

ODGOVORITE
Name

Hm

08.06.2019 07:36

A Vojvodina?

ODGOVORITE