RG: FEDAL - 39. put!

Bitka za finale Rolan Garosa, prestiž i drugo mesto na ATP listi, a u glavnim ulogama Federer i Nadal.

Tenis 07.06.2019 | 11:37
RG: FEDAL - 39. put!
Nakon tačno sedam godina "velika trojka" se našla u samoj završnici, to jest u polufinalu jednog grend slema. Zato nas danas, ako vreme posluži, čeka zaista vrhunski sportski događaj pravo iz Pariza.

Prvi na teren od 12.50, naravno na "Filip Šatrije" istrčavaju Rodžer Federer i Rafael Nadal. Svaki susret njih dvojice, praktično od onog prvog iz 2004. u Majamiju kada je slavio Španac, pa sve do ovog današnjeg, 39. po redu uvek u prefiksu ima istorijski. Jer, zaista je tako.

Ni podatak da će se boriti ne samo o prestižu i plasmanu u finale Rolan Garosa, već i o drugom mestu na ATP liste (prvo je u sigurnim rukama i praktično je obezbeđeno do kraja leta) ne menjaju vizuru. Jednostavno, svako njihovo odmeravanje je vanvremenski sportski događaj koji privlači milione navijača i ljubitelja ne samo tenisa, već vrhunskog sporta uopšte. I čini se da je svaki put sve uzbudljivije, a do kada će ovo rivalstvo trajati, ostaje da se vidi, jer Federer uskoro puni 38, a Nadal 33.

"Pravo da vam kažem, meni je najvažnije to što sam se probio u polufinale i što sam zadovoljan kako igram", iskren je Matador sa Majorke, "A to što će Rodžer biti sa druge starne mreže je samo veliki plus. Mi smo delili najvažnije trenutke u karijeri tako što smo igrali jedan protiv drugog. Ako udem igrao dobar tenis, ako me budu služili bekend i forhend Rodćer će imati problema. U suprtotnom - ja ću biti u problemu"

Ključna reč ovde bi trebala biti - ŠLJAKA. Da objasnimo i zašto.

U dosadašnjih 38 odmeravanja dva velika asa, Nadal je slavio u 61 posto slučajeva, to jest 23 puta. Ipak, Federer je u poslednje vreme u prednosti pošto je vezao šest trijumfa, ali niti jednom na najsporijoj podlozi. Kada se gleda taj činilac, koji je veoma značajan, dobijamo jasnog favorita, a to je Španac koji je na 15 odigranih na šljaci slavio na 13. Te dve pobede koje je Fedeks ostvario zabeležene su 2007. na nekadašnjem mastersu u Hamburgu i dve godine docnije u Madridu. Poslendji put dva stara vuka su igrala na zemljanoj pdlozi 2013. u Rimu kada je Rafa prepustio Fedeksu samo četiri gema. Što se tiče Rolan Garosa, na njemu je viđeno pet mečeva "Fedala", bez uspeha Švajcarca.

"Baš sam iznenađen i srećan što ću igrati sa Rafom, naročito što je to polufinale Rolan Garosa na kojem nisam igrao četiri sezone. Daću sve od sebe, pa šta bude", rekao je mešter iz Bazela.

Dodatnu težinu ovoj bitki daje i borba za drugo mesto na svetskoj listi, kao što napisasmo. Naime, Rafabrani titulu u Parizu koja nosi 2.000 poena, a ukoliko zastane u polufinalu izgubiće veliki broj poena, to jest tačno 1.280, te će ga Švajcarac, koji ne brani niti jedan bod, prestić i zasesti odmah ispod Novaka Đokovića. A ukoliko pobedi uspeće da zadrži na mestu vicekralja.

Plasman u finale donosi sigurnih 1.200 ATP poena i 1.180.000 evra novčane nagrade. Titula na Rolan Garosu je ove godine "teška" čak 2,3 miliona evra.



Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar