RG: Novak i Tim se "prošetali" do polufinala!

Austrijski teniser Dominik Tim plasirao se u polufinale Rolan Garosa pobedom nad Rusom Karenom Hačanovim sa 3-0 u setovima.  Đoković bez izgubljenog seta do polufinala Rolan Garosa! Novak Đoković, najbolji teniser sveta, plasirao se u polufinale Rolan Garosa pobedom nad Aleksandrom Zverevim u tri seta – 7:5, 6:2, 6:2.  Novakova lekcija Zverevu, na redu je Tim! Najbolji teniser sveta nije ispustio set ni u petom meču na ovogodišnjem Rolan Garosu. Zverev je u prvom setu imao 5:4 i servis, Novak je uzvratio i od tog trenutka dominirao do kraja meča.  Novak Zvere̶v̶! Neka se spremi Dominik Tim!

Tenis 06.06.2019 | 16:57
RG: Novak i Tim se "prošetali" do polufinala!
Srpski igrač odigrao je odličan meč i bez izgubljenog seta dolazi do polufinala Otvorenog prvenstva Francuske.

Đoković će u borbi za finale igrati protiv Austrijanca Dominika Tima, koji je posle tri seta bio bolji od Rusa Karena Hačanova.

Novaku je za pobedu nad mladim nemačkim teniserom bilo potrebno minuta i još jednom je pokazao zašto je najbolji na svetu.

Meč nije dobro krenuo za našeg predstavnika, pošto se prilično mučio u uvodnim gemovima.

Đoković je uspeo da spasi tri brejk lopte, ali je u devetom gemu poklekao i Zverev je došao do 5:4, što je značilo da će servirati za vođstvo od 1-0.

Tada još jednom na scenu stupa Novakova glava. Srpski teniser uspeo je konačno da pronađe igru, što je rezultiralo ekspresnim ribrejkom. I, ne samo to.

Najbolji igrač sveta dobio je naredna dva gema i sa 7:5 dobio prvi set. Ovo će se ispostaviti kao ključan deo meča.

Đoković na startu drugog seta dolazi do novog brejka i prednosti od 3:0, što je značilo da je naš teniser dobio šest gemova zaredom.

Do kraja seta Novak je napravio još jedan brejk i drugi set dobio rezultatom 6:2.

Na početku trećeg perioda igre Zverev je imao brejk šanse, ali je Đoković ponovo uspeo se izvuče. Kako Nemac nije iskoristio šanse, Srbin je to kaznio, do kraja napravio dva brejka i identičnim rezultatom kao u drugom setu došao do pobede – 7:5, 6:2, 6:2.

Novak Đoković prebrodio je četvrtfinale Rolan Garosa, nakon dve uzastopne eliminacije u toj fazi turnira.

Petog na ATP listi, Aleksandera Zvereva, savladao je rezultatom 3:0 (7:5, 6:2, 6:2) i tako bez izgubljenog seta prošao među četiri najbolja na drugom grend slem turniru sezone.

U polufinalu će se sastati sa Austrijancem Dominikom Timom, koji je bio veoma ubedljiv protiv Rusa Karena Hačanova - 6:2, 6:4, 6:2.

Upravo Tim je 2017. savladao Novaka u četvrtfinalu (7:6, 6:3, 6:0), pa će naredni okršaj biti prilika da mu se revanšira.

Đoković sa šest godina mlađim rivalom ima pozitivan bilans - 6:2, a rezultat 7:6, 7:6 u polufinalu nedavno održanog mastersa u Madridu, nagoveštava kvalitetan i neizvestan meč u petak.

Organizatori planiraju da prvo polufinale, Rafael Nadal (2) - Rodžer Federer (3) počne u 12.50 časova, a Đoković i Tim izašli bi na "Šatrije" posle njih, naravno ako to dozvole vremenski uslovi. Četvrtak je u Parizu bio sunčan, ali za naredni dan se opet najavljuje kiša.

Novak je u duelu sa Zverevom pokazao da ga od mlađih igrača izdvajaju bogato iskustvo i psihološka stabilnost.

Mada je sa nemačkim teniserom do danas imao skor 2:2, ispostavilo se da je za polufinale "Frenč opena" trebalo da odbije samo jedan njegov ozbiljan nalet.

Zverev je od samog početka bio agresivniji i ofanzivniji, što mu je donelo tri brejk lopte u dva gema, koje nije iskoristio. Ipak, do brejka je došao prvi, može se reći u idealnom momentu. Poveo je 5:4 i ostalo mu je da privede set kraju na svoj servis.

Novak do tada nije ni "primirisao" brejku, ali kada je bilo važno da uzvrati, on je to i uradio, preokrenuvši sa 30:0 na 30:40, nakon čega je primorao Zvereva na grešku i izjednačio na 5:5.

Neverovatno je da se samo u tom jednom gemu odredila sudbina čitavog meča.

Đoković je osvojio šest gemova zaredom, dobio prvi set i u drugom poveo 3:0, nakon čega je do kraja imao tek dve-tri iole kritične situacije.

Najozbiljniju od njih rešio je na početku trećeg seta, kada je odbranio dve brejk lopte i sprečio protivnika da posle 0:2 oživi nadu u podvig.



Sigurno, mirno, samouvereno... Majstorski! Tako je Novak Đoković, posle skoro dva dana čekanja, preslišao Aleksandra Zvereva u četvrtfinalu Rolan Garosa i zakazao megdan s Dominikom Timom. Posle tek nešto više od dva časa na terenu Filip Šatrije, najbolji teniser sveta overio je novo polufinale drugog Grend slema sezone i to uz maksimalnih 3:0 (7:5, 6:2, 6:2).

Neće Đoković imati mnogo vremena za odmor, pošto ga već sutra čeka sudar s Timom, ali može da raduje to što srpski as nije mnogo vremena, a čini se ni energije potrošio protiv takmaca iz Nemačke. Tipično za mašinu šampionske konstrukcije, Đoković je igrao jako pametno, dozirao ritam, dodavao gas kad je trabalo i na kraju pustio Zvereva da se sam uguši u svojim greškama. Imaće Novak razloga da do detalja analizira ve ono što je uradio u ovom susretu i proba da uvidi kakve korekcije treba da napravi, ali sve ono što je i bilo s njegove strane delovalo je minorno u odnosu na poteze koje je pravio Nemac. 

Dva su važna momenta koja su odlučila ovaj meč. Prvi je viđen u samom finišu prvog seta. Zverev je odlučno gazio ka brejku koji je na kraju i uzeo, te poveo s 5:4 i doveo Đokovića u veliko iskušenje. Naredni servis nemačkog tenisera doveo je do toga da se u srpskom asu probudi šampionska energija, iako je ovaj praktično servirao za prvi set i bio na samo dva poena od ostvarenja tog cilja. Međutim, Đoković je reagovao kao pravi velemajstor ove igre, ostao smiren i naneo Zverevu prvi težak udarac na ovom meču tako što je potpuno okrenuo taj period igre u svoju korist. Od tog momenta Nemac više nije bio svoj, Đoković je uzeo naredni gem na svoj servis i poveo sa 6:5, da bi posle maratonske borbe u dvanaestom gemu i posle dve ispuštene brejk lopte Đoković pokazao klasu i pokazao Zverevu da ima još dosta toga da nauči i prođe dugačak put kako bi se našao među četiri najbolja na Rolan Garosu.

Drugi krucijalni momenat susreta došao je u prvom gemu trećeg seta. Tek pošto je uz još jedan brejk uzeo drugi set, Zverev je krenuo u totalnu ofanzivu i pokušao da vrati istom merom u, ispostaviće se ubrzo, poslednjem pokušaju da se vrati u meč. Zverev je udarao lopticu iz sve snage, stigao čak i do dve brejk lopte, ali se onda potpuno raspao! Đoković nije paničio, osetio je da je Nemac „rovit“ i da se teško snalazi s situacijom, zbog čega je rutinski obrisao obe šanse za Zvereva. Posle toga je ekspresno stigao do prvog gema i to posle dva vezana poena na greške protivnika. Ceo taj period trajao je preko šest minuta, što je samo dokazalo važnost trenutka. Iako je u narednom gemu Đoković bacio reket i delimično ga slomio, svestan da je ispustio dobru šansu da opet vrlo rano uzme servis takmacu, sve se završilo brzo i bezbolno. Do šestog gema obojica su čuvali svoj deo teran, a onda je Đoković ponovo dobro sačekao svoj trenutak i pregazio Zvereva. Jeste Nemac dobro servirao, ali je onda ušao u seriju grešaka iz koje više nije mogao da se izvuče. Srbin je imao 4:2, posle čega s pola gasa odradio posao do kraja i otišao korak dalje.

Da je i u ovom susretu razlika bila velika dovoljno govore sledeći podaci. Zverev je imao čak osam duplih servis grešaka, dvostruko više od Đokovića. Iako je imao čak deset asova, Nemac je iskoristio samo jednu brejk loptu od osam ponuđenih, dok je Đoković bio na odličnih 6/11, što je zapravo i napravilo raskorak. Zverev je napravio čak 40, a Srbin tek 18 neiznuđenih grešaka... Drugačije nije ni moglo da se završi.

Sada dolazi Tim, koji je Đokovićev skalp uzeo u četvrtfinalu Otvorenog prvenstva Francuske pre dve godine, dok ga je prošle sezone precrtao na turniru u Monte Karlu. Zato će Đoković imati motiv više da obezbedi finale.

Tim je, lakše od očekivanog, "počistio" Hačanova za manje od dva sata – 6:2, 6:4, 6:2.

Austrijanac je pobedom u Parizu prekinuo niz Rusa, koji je bio u nizu od tri trijumfa zaredom (dva u egzibicionim mečevima), te se plasirao u novo polufinale Otvorenog prvenstva Francuske.

Momak koji je u prethodnoj rundi izbacio Huana Martina del Potra nije pružio očekivani otpor u prvom setu, gde je pretrpeo dva brejka.

U drugom setu, kao i u prvom, nije stvorio nijednu brejk priliku, ali se dobro držao do 4:4. Tada je Austrijanac dodao "gas" i osvojio četiri poena u nizu, za novi brejk.

Hačanov nije imao odgovor na Timovu kompaktnu igru ni u, ispostavilo se, odlučujućem setu i opet je dozvolio protivniku da mu dvaput oduzme servis.

Na ostalim grend slemovima ne blista, ali kad dođe na Rolan Garos, Dominik Tim pokaže sav svoj talenat. Polufinale 2016, pa isti rezultat 2017. prošle godine je dobacio do finala, a sada je opet među četiri najbolja, pošto je dominantnom igrom u tri seza savladao Karena Hačanova sa 6:2, 6:4, 6:2.

Sve je bilo gotovo za svega sat i 47 minuta na stadionu “Suzan Lenglen”, inače Timovom omiljenom.

Međutim, ako hoće do novog finala – prošle sezone je izgubio od Rafaela Nadala - moraće da izvuče još više od ovoga, jer će mu naredni protivnik biti Novak Đoković. Imaće Đoković pride dodatan motiv da se Timu osveti za poraz u četvrtfinalu Rolan Garosa 2017. Prošle godine Tim ga je izbacio i na turniru u Monte Karlu. Preostalih šest mečeva pripala su Đokoviću, računajući tu još dva sudara na šljaci – onaj na Rolag Garosu iz 2016. i onaj u Rimu 2017.

Istina, Tim u Parizu izgleda zaista dobro. Hačanov prosto nije znaš šta će protiv raznovrsne igre Austrijanca.

Novak Đoković je ipak planina za sebe. Sasvim druga dimenzija.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar