Simptomi disbalansa hormona

Ako ste često umorni, razdražljivi, ako vam opada kosa, gojite se ili gubite kilograme bez razloga, muči vas nesanica, velika je verovatnoća da imate disbalans hormona.

Zdravlje 06.06.2019 | 10:33
Simptomi disbalansa hormona
Naše zdravlje velikim delom zavisi od pravilnog lučenja hormona.

Oni moraju dobro da rade kako bismo bili zdravi. Ali zbog stresa, loše ishrane i problema sa probavom, kao i zbog povećane izloženosti toksinima, dolazi do nepravilnog lučenja hormona.

Ako je jedan ili više hormona u disbalansu, to može da dovede do ozbiljnih poremećaja. Zbog neravnoteže hormona, slabi i imunitet pa smo podložniji hroničnim oboljenjima.

Zato je važno da budete aktivni. Svaki oblik vežbanja pomoći će vam da izbalansirate hormone. Fizička aktivnost smanjuje nivo glukoze u krvi i povećava osetljivost na insulin pa je odlična za dijabetičare, ali i kao zaštita od dijabetesa.

Na disbalans hormona može da utiče i pogrešan izbor kozmetike i sredstava za čišćenje koja sadrže brojne štetne sastojke i toksine.

Mnogi proizvodi sa sintetičkim mirisima, poput gelova za tuširanje, losiona, šampona, sadrže sastojke koji ometaju rad hormona.

Iz ishrane izbacite obrađenu hranu, industrijski šećer i počnite da jedete što više svežeg voća i povrća, bogatog vlaknima, koja pospešuju detoksikaciju, jer su toksini veliki krivci za poremećaj rada hormona.

Hormonima ćete pomoći da se vrate u normalno stanje i uvođenjem u jelovnik korisnih fitoestrogena. To su zdrave namirnice biljnog porekla koje pozitivno deluju na hormone, a sadrže ih lan, suncokret, susam, semenke tikve, grašak i leblebija.

Oslabljen ili pojačan rad određenih žlezda dovodi do različitih zdravstvenih tegoba, pa su zato moguće i posledice usled viška ili manjka hormona.

Nizak estrogen uslovljava smanjen libido, neredovnu menstruaciju, probleme sa reproduktivnim organima.

Višak estrogena utiče na promenu težine i apetita, kao i probleme sa snom.

Nizak testosteron u organizmu izaziva gojaznost, ali i gubitak mišićne mase.

Nepravilan rad štitne žlezde, njen usporen ili ubrzan rad, odražava se na organizam umorom, gojaznošću, probavnim tegobama, ali i gubitkom težine i lupanjem srca.

Hormoni utiču i na rad nadbubrežnih žlezda, jajnika, kao i na smanjeno lučenje insulina.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar