Kratka suknjica ili haljinica i – povišica!

Kompanija koja se bavi proizvodnjom aluminijuma, oštro je kritikovana zato što je ponudila zaposlenim ženama bonus uz platu, ako na posao dolaze u haljini ili suknji.

Zanimljivosti 06.06.2019 | 10:03
Kratka suknjica ili haljinica i – povišica!
Na društvenim mrežama mnogi su potez ruske kompanije okarakterisali kao „odvratan“ i „seksistički“. 

Ipak, kompanija i dalje stoji iza svoje odluke i obećanja da će zaposlene žene dobiti povećanu platu za jun ako radno vreme provode u suknji ili haljini.

Ruska kompanija „Tatprof“ koja proizvodi alumijum, pokrenula je svojevrsni „ženski maraton“ u kome će žene u određenoj garerobi, dobiti uvećanje od 100 rubalja, odnosno, oko 1,5 evra.

Postoji još uslova. Suknja ili haljina treba da budu dužine, najviše do pet centimetara iznad kolena. Takođe, da bi dobile povišicu, zaposlene su dužne da poslodavcu pošalju fotografiju na kojoj su u traženoj odevnoj kombinaciji, kao dokaz.

Ova bizarna pravila razljutila su i šokirala brojne žene na društvenim mrežama, koje komentarišu, između ostalog, i da se ovakva pravila svode na to da šefovi gledaju slike žena, na isključivu ulogu žena u ulepšavanju radnog dana i na to da je reč o zloupotrebi moći i eksploataciji žena.

„Samo želimo da ulepšamo radne dane“ 

S druge strane, u izjavi za rusku radio-stanicu Govorit Moskva, predstavnik kompanije otkrio je da ova „akcija nije seksistička i da 60 odsto žena već u njoj učestvuje“. Dodao je: „Samo smo želeli da ulepšamo radne dane!“ 

Iz kompanije su takođe poručili, da njihov kolektiv čini 70 odsto muškaraca i da ovakve akcije mogu da im pomognu da se malo odmore, „isključe“, i da sve to zajedno „čini dobro za ujedinjavanje čitavog radnog osoblja“.

Predstavnici proizvođača aluminijuma dodali su da brojne žene automatski biraju da na posao dođu u pantalonama. „Nadamo se da će naša kampanja podići svest naših dama, omogućujući im da osete svoju ženstvenost i šarm, kada izaberu da nose suknju ili haljinu“, naveo je predstavnik ruske kompanije.

Kompanija će i sledećeg meseca sprovesti još jednu „akciju ženstvenosti“ odnosno takmičenje žena u brzom pravljenju knedlica.

Anastasia Kirilova, koja radi u fabrici „Tatprof“, rekla je su ideje potekle od direktora Sergeja Rackova. Kirilova je za Biznis onlajn izjavila da se radnice u toj kompaniji ohrabruju da nose ženstvenu odeću, „da ne nose kratku kosu, i da usavršavaju ručni rad i poslove koji su vezani za domaćinstvo i odgajanje dece“.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar