LŠ: Vardar je ponovo prvak Evrope!

Najveći makedonski osvajač svih vremena! Tim iz Skoplja bolji od Vesprema – 27:24.  Iako je u Keln stigao kao najveći autsajder, skopski Vardar pobjednik je 10. jubilarnog završnog turnira Lige šampiona u rukometu!

Ostali sportovi 02.06.2019 | 20:17
LŠ: Vardar je ponovo prvak Evrope!
Ono što je Ajaks bio ove sezone u fudbalskoj Ligi šampiona, u rukomenom svetu je Vardar! Možda i više od toga. Tim iz Severne Makesonije stigao je na fajnal-for kao apsolutni autsajder, potrešen pričama o odlasku gazde i ruskog milijardera Sergeja Samosnenka iz kluba. A vratio se iz Kelna sa titulom šampiona Evrope. Drugom u poslednje tri sezone. Kakav uspeh, i kakvo ostvarenje za tim koji se sezone suočvao sa besparicom i velikim problemima. Pojedinci u Vardarovom timu nisu priumili plate šest meseci, međutim kao da su ih ti problemi ujedinili. Vardar je danas ono što je Metaloplastika bila sredinom osamdesetih. 

Vardarova bajka počela je juče, kada je u posle čudesnog preokreta savladana velika Barselona. Nastavljena je danas, pošto je mađarski šampion pobeđen fntastičnim izdanjim u prvom poluvremenu 27:24. Veliko bravo za Vardar, ali i srpskog čuvara mreže Dejana Milosavljeva koji je bravurama na golu doprineo da cela Severna Makedonija ovog vikenda slavi.

Možemo da pričamo da je Vardar imao sjajnog stratega Roberta Garsiju Paronda, da je imao buldožera u liku letonskog šutera Kristopansa, da je mozak tima Igor Karačić bio na nivou legendarnog Ivana Balića.Međutim, Vardar je u poslednjim utakmicama ove sjajne generacije imao ono što sportisti nazivaju karakterom. Nikad predaja, nikad izgubljena lopta. Samo pogled napred ka konačnoj pobedi.

Vardar se na volšeban način izvukao protiv Barselone, ali je u velikom finalu bio apsolutni gazda svih dešavanja na terenu. Tim iz Severne Makedonije je na oba dela terena bio sjajan. Zasutavljeni su Petar Nenadić i Momir Ilić, dok je u napadu blistao Fereira Moraeš. Brazilski pivotmen je postigao četiri gola u prvom poluvremenu. Vardar je brzo stigao do dva gola prednosti (6:4), potom je dizao rezultat... Kada god je bilo teško Karačić je preuzimao odgovornost. Ludovali su Severni Makedonci na tribinama, podizali su im adrnalin Skube i Karačić, a Stoliov je igrao sjajno u odbrani. Koliko je odbrana Vardara bila dobra najbolje ilustruje činjenica da je Petar Nenadić, junak polufinala protiv Kilcea, ostao bez učinka. Nije išlo ni srpskog veterana Momira Ilić. Imao je Vardar plus pet na poluvremenu (16:11).

Međutim, u nastavku se slika promenila. Pravi potez napravio je trener Vesprema odlukom da napravi rokadu na golu i na teren pošalje Arpada Šterbika. Nekadašnji reprezentativac Srbije je zaključao gol. Uvukla se nervoza u redove Vardara, prednost je počela da se topi. Raigrao se Petar Nenadić i počeo da postiže golove u seriji.

Stigao je Vesprem do minus jedan (19:20), Vardar je za 15 minuta postigao četiri gola. Međutim, više od toga Mađari nisu mogli. Kakva je samo dva gola postigao letonski div Kritopans. Momak visok 215 centimetara je sa dva bombe  ubio entizijama Vesprema i nadu o velikom preokretu.

Kruna Vardarove dominacije stigla je u 58. minutu kada je Stoilov proigrao Čupića za velikih plus tri. Više  nije bilo povratka za Mađare.

Najefikasniji u redovima novog prvaka Evrope bio je Fereira sa šest golova, i to bez promašaja iz igre. Kristopans je dodao četiri, a Karačić tri gola. U poraženom timu Tonesen je postigao pet golova, a Nenadić četiri. 

Poslije eliminisanja Barselone u polufinalu poslije fantastičnog preokreta, Makedonci su i u nedjelju savladali drugog favorita za titulu mađarski Vesprem i po drugi put u klupskoj istoriji podigli trofej namijenjen šampionu Evrope.

Vardar - Vesprem 27:24 (16:11)

Ni treće finale na završnom turniru u Kelnu nije bilo sretno za Mađare ni dugogodišnjeg kapitena Srbije Momira Ilića, koji je ostao bez pehara na oproštajnom meču ne samo od kluba već i od aktivnog bavljenja rukometom.

Mađari nisu imali rješenja za Brazilca u makedonskom taboru Rožerija Moraeša Fereiru, koji je bio najefikasniji sa šest golova, kao ni za srpskog golmana Dejana Milosavljeva, koji je sjajnim odbranama doprinio osvajanju druge evropske titule Vardara.

Na drugoj strani, Kentan Mae sa šest, Kent Robin Tonesen i Petar Nenadić sa po četiri pogotka bili su najučinkovitiji kod Mađara, ali ipak nedovoljno da stignu do prvog trofeja prvaka Evrope.

Vardar je do večeras osvojio Ligu šampiona 2017. godine, dok je Vesprem prije ovog poraza još dva puta gubio u finalima 2015. i 2016. godine.

Osim na samom početku (1:2) finala u "Lankses Areni", Vesprem nijednom nije imao prednost, dok je razlika u korist Makedonaca u prvih 30 minuta najviša bila u samom finišu - "plus šest", ali se na odmor ipak otišlo sa pet pogodaka viška u korist Vardara (16:11).

Za samo devet minuta u nastavku, zahvaljujući golmanu Arpadu Šterbiku i reprezentativcu Srbije Petru Nenadiću, Vesprem je istopio prednost i vratio se na samo gol zaostatka (17:16), da bi Skopljaci uspjeli da odbiju sve napade i sačuvaju vođstvo od dva pogotka na 10 minuta do kraja (22:20).

Žestoka borba se vodila u Kelnu, golman Milosavljev je sedmom odbranom omogućio Vardaru da na dva minuta prije kraja ode na tri razlike pogotkom Ivana Čupića i praktično "prelomi" finale (26:23).

Tračak nade da Vesprem može do preokreta dao je novi pogodak Nenadića, ali je iz sedmerca Čupić svojim petim golom "ovjerio" evropsku titulu - 27:24.

Treće mjesto na završnom turniru u Kelnu, nakon što su savladali u nedjelju popodne poljski Kjelce rezultatom 40:35 (20:16), pripalo je rukometašima Barselone.

Katalonski klub do pobjede su predvodili Dika Mem sa osam i Jure Dolenec sa golom manje, dok su u redovima poljskog prvaka najefikasniji bili Arkadijuš Morito sa 10 i Aleks Dušebajev sa pet pogodaka.

subota 

- polufinale:

Vesprem - Vive Kjelce 33:30 (13:13)
Vardar Skoplje - Barselona 29:27 (9:16)

nedjelja

- za treće mjesto:

Barcelona - Kjelce 40:35 (20:16)

- finale:

Vesprem - Vardar 24:27 (11:16)

Izvor: mozzartsport/mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar