Finale LŠ: Vardar želi novo čudo!

Vesprem za istoriju u Ilićevom poslednjem tangu! U neočekivanom finalu Lige šampiona, mađarski tim predvođenim fantastičnim Petrom Nenadićem blagi favorit, ali ko može da otpiše fanatično borbene crveno-crne sa „storukim“ Dejanom Milosavljevim na golu. Nekadašnji kapiten reprezentacije Srbije kači patike o klin. Šterbik i Nađ roviti, Karačić spreman.

Ostali sportovi 02.06.2019 | 15:38
Finale LŠ: Vardar želi novo čudo!
Šlag klupske sezone u Kelnu – finale rukometne Lige šampiona u Lankses areni pred 19.500 gledalaca. Vardarova bajka se završava krunom ili godinama ulagani silni milioni konačno dovode do najvažnijeg pehara na Starom kontinentu? Fanatična borbenost ili iskustvo?

Srbi će biti u glavnim ulagama. Četvorica naših rukometaša biju bitku za rukometni tron. Za mađarskog šampiona igraju Petar Nenadić i Momir Ilić, a s druge strane su Dejan Milosavljev i Janja Vojvodić. Vesprem je opravdao ulogu favorita u subotu protiv Vive Kjelcea, dok je Vardar na čudesan način nadoknadio sedam golova minusa i šokirao Barselonu, favoriita za titulu na završnom tuniru Lige šampiona.

Vesprem ima ulogu favorita, ali ko može da potceni srce Vardara? Ekipa se raspada danas nešto pre 20 časova. Bogati ruski vlasnik Sergej Samsonenko više ne želi da sponzoriše skopskog giganta koji igra drugo finale u istoriji. U prvom je slavio pred dve godine na istom mestu protiv Pari Sen Žerman golom Luke Cindrića u poslednjim trenucima susreta. Budućnost kluba je neizvesna, ali rukometaši makedonskog tima ostaviće srce na teren kao i dosad da ispišu novu blistavu stranicu klupske istorije.

Ali, i Vesprem igra za istoriju, za prvi trofej najbolje ekipe Starog kontinenta. Tri puta je bogati klub naših severnih suseda igrao za krunu i uvek bio poražen. Poslednji put 2016. godine u srceparujućem finalu od Kjelce posle devet golova prednosti, 20 minuta pre kraja.

Sve se to sada zaboravlja, sada sledi minimum 60 minuta rovovske bitke. Nestašni dečko srpskog rukometa Petar Nenadić u polufinalu je odigrao meč života.

„Ludi Petar“, prokomentarisao je kratko Momir Ilić partiju karijere saigrača.

Odigrao je srednji bek mađarskog šampiona simultanku sa Poljacima, postigao 12 golova (11 u drugom poluvremenu). „Petar Pan“ će biti glavni adut Vesprema na putu do snova.

„Došao sam u Vesprem da uzmem Ligu šampiona. To je moj cilj. U subotu sam imao svoj dan, videćemo kako će biti u nedelju. Volim da igram u Nemačkoj pred punim tribinama. Finale je poslednji meč u sezoni, daćemo poslednji atom snage“, rekao je Nenadić za portal balkan-handball.com.

Još jedan Srbin će biti u glavnoj ulozi. Momir Ilić igra poslednji meč u karijeri. Oprašta se od rukometa, ne i od Vesprema (biće pomoćni trener naredne sezone). Osam puta je igrao naš as na F4 u Kelnu. Dva puta je bio šampion Evrope sa nemačkim Kilom. Ima li lepšeg oproštaja od titule? Takođe, još jedna legenda, Laslo Nađ kači patike o klin posle ovog duela. Vremešni desni bek se povredio u subotu i pod znakom pitanje je za finalni duel.

Takođe, Vespem strepi zbog povrede Arpada Šterbika. Vremešni čuvar mreže je i u 40. godini jedan od najboljih na svetu. Povredio je zglob u prvom poluvemenu protiv Kjelcea i neizvestan je njegov nastup protiv bivšeg kluba. Ako ne bude bio spreman, tu je iskusni Roland Mikler koji napušta klub naredne sezone i seli se u Segedin.

Vesprem je sastavljen od vrhunskih asova. Tu su Francuz Kentin Mae, krila Manuel Štrlek i Dragan Gajić, Boris Mačkovšek, Mate Lekai. Sve as do asa. Nenadić je sa 75 golova najbolji strelac tima.

Uzdanica Vardara je srpski reprezentativac Dejan Milosavljev. Popularni Banda je imao čak 18 odbrana i bio tvorac preokreta u polufinalu protiv Barse.

U napadu ključ drže dvojica bekova, letonski bombarder visok 215 centimetara Danius Krištopans. On je postigao 10 pogodaka protiv Katalonaca i biće udarna igla Vardara u finalu. Ove sezone je postigao 90 pogodaka, samo četiri manje od desnog beka Kjelcea Aleksa Dušebaeva, trenutno prvog strelca takmičenja.

Navijači Vardara bili su u transu kada je Igor Karačić tri minuta pre kraja meča sa Barselonom postigao gol za preokret – 27:26, ali su se odmah posle toga uhvatili za glave. Iskusni hrvatski bek je na rukama saigrača iznet sa terena. Ali, nije u pitanju ništa ozbiljno već je bio samo grč. On je i pred polufinalni dvoboj imao temperaturu od 39 stepeni, ali nije želeo da izostane sa spektakla u Kelnu. Stisnuće zube od naredne sezone rukometaš poljskog Kjelcea i predvodiće svoj tim u finalu. Tu su iskusna krila Ivan Čupić i Timur Dibirov.

Dvojica stručnjaka David Davis (Vesprem) i Roberto Parondo (Vardar) postaće tek drugi u istoriji Lige šampiona koji su i kao igrači i treneri stigli do evropske krune. Vesprem može da postane osmi klub u poslednjih devet godina koji je osvajio ovaj trofej. Samo je Barselona bila dva puta šampion u ovoj deceniji.

Ova dva tima su igrala u grupnoj fazi. Zanimljivo, pobedili su gosti. U Vespremu je slavio Vardar sa 27:25, a u Skoplju mađarski tim sa 29:27. U poslednjih pet godina ova dva giganta su odigrala čak 14 mečeva u Ligi šampiona i SEHA ligi. Skor je 6:4 za Vesprem uz čak četiri nerešena ishoda.

U meču za treće mesto danas od 15.15 igraće Barselona i Kjelce. Katalonci su verovatno i dalje u šoku i ne znaju šta ih je snašlo u drugom poluvrmeena meča sa Vardarom. Desnik bek Poljaka Aleks Dušebaevimaće najveći motiv da zadrži prvo mesto na listi strelaca. Ove sezone u grupnoj fazi takmičenja Barsa je oba puta slavila, u Blaugrani sa 31:27, a u Poljskoj sa 42:36.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar