Kreće F4 rukometne LŠ...

Vesprem sprema osvetu Poljacima za pakao pre tri godine, Momir Ilić pretposlednji put na "parketu"! U prvom polufinalu rukometne Lige šampiona mađarski šampion favorit protiv Vive Kjelcea. Keln budi loše emocije kod Mađara koji su u finalu prokockali devet golova prednosti. Poslednje dve utakmice u karijeri i za legendarnog asa Lasla Nađa.  Labudova pesma Vardara, Barsa favorit za krunu! Katalonci žele i treću titulu u Ligi šampiona u ovoj deceniji, a jubilarnu 10. u istoriji. Makedonski gigant verovatno silazi sa velike scene posle povlačenja ruskog bogataša Sergeja Samsonenka. Španski prvak kvalitetniji, najviše je pokazao u dosadašnjem toku takmičenja.

Ostali sportovi 01.06.2019 | 15:01
Kreće F4 rukometne LŠ...
Vesprem i Vive Kjelce su pre tri godine u Kelnu odigrali verovatno najdramatičniji meč u istoriji rukometa u finalu Lige šampiona. Vodio je mađarski tim sa devet golova razlike (28:19) sredinom drugog poluvremena, sve je bilo spremno za veliko slavlje i istorijsku prvu krunu Vesprema, ali tako nije mislila četa Talanta Dušebaeva. Stigla je do produžetaka, posle i penala i osvojila premijerni titulu šampiona Starog kontinenta.

Tri godine kasnije, isti rivali na istom mestu – Lankses arena u Kelnu danas (15.15) biće domaćin prvog polufinala Lige šampiona. Vesprem godinama ulaže milione u tim, ali evropska kruna izostaje. Gubio je čak tri finala, a ima šansu da stigne i do četvrte borbe za pehar u evro eliti. Tradicija je na strani Vesprema koji je pobedio Vive Kjelce osam od 11 puta. Dva puta je slavio najbolji poljski tim, a jedan meč je završen bez pobednika.

Poslednja tri međusobna susreta pripala su Vespremu. Novi mađarski šampion je ove sezone već dva puta pobedio Poljake u grupnoj fazi takmičenja. Bilo je 36:35 i 29:27.

Dok je kod dama poredak ostao isti, Đer je osvojio krunu treći put uzastopno, kod muškaraca je poslednjih 10 godina bilo čak devet šampiona. Samo je Barselona dva puta stigla do najvažnijeg pehara u rukometnom svetu kada su u pitanju klubovi.

Poslednje dve utakmice u karijerama igraće dve legende svetskog rukometa Momir Ilić i Laslo Nađ. Oni kače patike o klin, pa će imati veliki motiv da donesu Vespremu prvi trofej u klupskoj istoriji.

Vesprem ima ulogu favorita. Posle bure na startu sezone, nezadovoljstvo igrača radom Šveđanina srpskog porekla Ljubomira Vranješa, ekipu je preuzeo David Dejvis i opet je vratio tamo gde pripada – u evropski krem. U dobrom raspoloženju Vesprem stiže u Keln posle svrgavanja Segeda sa trona Mađarske.

Osim Ilića, za klub naših severnih suseda igra još jedan bivši reprezentativac Srbije Petar Nenadić. On je i najbolji strleac kluba u Ligi šampiona ove sezone sa 63 gola. Osim njega, perjanice ekipe su francuski srednji bek Kentin Mae, Slovenci Dragan Gajić i Borut Mačkovšek, golman Arpad Šterbik, Hrvat Manuel Štrlek...

Što se tiče pojedinačnih nagrada od strane Lige šampiona za rukometaše Vesprema, Kentin Mae je najbolji srednji bek, dok je najbolji defanzivac takmičenja Slovenac Blaž Blagotinšek.

Momiru Iliću je ovo čak osmi završni turnir Lige šampiona, a ima dve titule sa Kilom. Nekadašnjem kapitenu reprezentacije Srbije nedostaje devet golova u naredna dva susreta da stigne Kirila Lazarova po broju golova na F4 u Kelnu. Vremešni Arpad Šterbik igraće za peti trofej u Ligi šampiona. Vesprem je jedini klub koji je u nokaut fazi pobedio sve četiri utakmice.

Poljski Vive Kjelce je u četvrtfinalu napravio senzaciju eliminisavši prvog favorita za krunu Pari Sen Žermen posle +10 u prvom susretu pred svojim navijačima. U revanšu je bilo devet za Parižane koji su opet razočarali. Jedno je sigurno - gledaćemo bar jednog Srbina u finalu. Gol čete Talanta Dušebaevabrani Vladimir Cupara. Zanimljivo, on će naredne godine da stane na gol Vesprema. Igraće protiv budućeg kluba.

„Nisu nas očekivali u polufinalu. Iznenadili smo sve, pa i sebe. U četvrtfinalu smo izbacili Pari Sen Žermen što se malo ko nadao. Izgubili smo ove sezone od Vesprema oba puta, ali su bili neizvesni mečevi, na jednu loptu. Voleo bih da igramo finale sa Vardarom protiv Dejana Milosavljeva“, rekao je Cupara u izjavi za balkan-handball.com.

Kjelce je bio šampion Evrope pre tri godine, a ove sezone bi moglo da se dogodi da prvi put u istoriji otac i sin iste godine osvoje krunu. Trener Poljaka je legendarni Talant Dušebaev, dok je na terenu glavna uzdanica Kjelcea desni bek Aleks Dušebeav. Oni su osvojili već Ligu šampiona, ali ne iste godine.

Aleks je pre dve godine bio prvak sa Vardarom. Levoruki bombarder je drugi strelac takmičenja sa 88 golova, samo ti manje od beka Rajn Nekar Levena, Švajcarca Andrea Šmida, ali njega sa Lavovima iz Manhajma nema u Kelnu. Ono što je moglo da potrese poljskog šampiona je najava vlasnika kluba, Holanđanija Bertusa Servasa da jedan od najboljih igrača, Hrvat Luka Cindrić naredne sezone odlazi u Barselonu. Sjajni organizator igre je imao dosta problema sa povredama, ali je sada spreman da na oproštaju proba da uvede žuto-plave u finale Lige šampiona.

Očekuje se da Poljaci imaju više navijača, ali nema sumnje da će Lankses arena da primi svih 19.500 gledalaca.



Labudova pesma Vardara, Barsa favorit za krunu! Katalonci žele i treću titulu u Ligi šampiona u ovoj deceniji, a jubilarnu 10. u istoriji. Makedonski gigant verovatno silazi sa velike scene posle povlačenja ruskog bogataša Sergeja Samsonenka. Španski prvak kvalitetniji, najviše je pokazao u dosadašnjem toku takmičenja.

Najtrofejniji rukometni klub Evrope Barselona na krunu čeka četiri godine. Da li je vreme da se opet titula preseli u Kataloniju? Rukometni stručnjaci vide izabranike trenera Ćavija Paskvala na krovu Starog kontinenta, daju im najveće šanse. S pravom. Španski šampion je najviše pokazao u dosadašnjem toku takmičenja. U grupnoj fazi je imao samo dva poraza, od Rajn Nekar Levena i Vesprema u gostima, dok je u četvrtfinalu počistio vicešampiona Evrope Nant sa dve ubedljive pobede.

Rival Barsi u polufinalu (subota, 18 časova) je najprijatnije iznenađenje sezone, Vardar. Šampion Evrope iz 2017. godine je imao turbulentnu sezonu. Tokom prošlog leta desetak rukometaša je napustilo Skoplje, otišao je i trofejni španski trener Raul Gonzalez u prebogati Pari Sen Žermen. Komandu je preuzeo njegov zemljak Roberto Parondo. Niko nije video skopski tim na F4 u Kelnu. Pre dvomeč četvrtfinala sa Segedom – šok u Severnoj Makedoniji. Ruski vlasnik kluba Sergej Samsonenko je objavio da se povlači, da više ne može da finansira najbolji rukometni klub na prostorima bivše Jugoslavije u svim sportovima.

Međutim, to je pokrenulo rukometaše Vardara koji su iznenadili eliminacijom mađarskog tima i treću godinu uzastopno su na završnom turniru u Kelnu. Pre dve godine, Vardar je u polufinalu pobedio upravo Katalonce, a onda u finalu i Pari Sen Žermen istorijskim golom Luke Cindrića u poslednjoj sekundi. Uspeli su crveno-crni da se odupru problemima i časno završe misiju u Skoplju. Većini igrača su ovo poslednje dve utakmice u dresu makedonskog giganta. Srpski golman Dejan Milosavljev je potpisao za Fuhse Berlin do 2024. godine, Igor Karačić ide u Kjelce…Labudova pesma Vardara.

Od 10 pojedinačnih nagrada Lige šampiona za ovu sezonu čak pet je otišlo u ruke rukometaša skopskog tima, a najbolji čuvar mreže takmičenja je srpski reprezentativac Dejan Milosavljev, koji je briljirao ove sezone posle dolaska iz Partizana.

Trener Vardara Roberto Parondo kaže da sva četiri kluba imaju podjednake šanse za titulu.

“Za nas je plasman na F4 kao dobitak na lutriji. Tu su samo četiri ekipe, ostale gledaju od kuće. Detalji će da odluče. Upravo smo radili na njima, na nijansama koje mogu da reše pobednika. Da li će biti teško pobediti Barselonu? Moj odgovor je ‘da’”, rekao je mladi španski stručnjak na klupi Vardara.

Niko ne može da otpiše crveno-crne. Oprezan je trofejni katalonski stručnjak Ćavi Paskval koji je godinama na klupi tima iz Blaugrane.

“Bili mi favoriti ili ne, u subotu igramo finale! Ne zanimaju me ekonomski problemi ili povrede. Mnogo je zasluga što je Vardar stigao u Keln, jer su izgledali kao da će nestati. I zato ih mnogo poštujem. Moramo dati veliku vrednost onome što je Parondo uradio ove sezone, uspeo je da pobedi Seged”, kaže Paskval.

Prošle godine je Barsa u prvoj nokaut fazi eliminisana od Monpeljea.

“Prošle godine nismo bili u Kelnu i zato smo uzbuđeni što smo se plasirali. Tim je dovoljno zreo da ne razmišlja o brojkama, i koliko je Barselona puta bila prvak Evrope. Razmišljamo samo o utakmici sa Vardarom. Ako nas Vardar eliminiše, to će biti zato što tako mora da se desi, a ne zato što smo potcenili protivnika. U Kelnu favorit nikada ne pobeđuje”, istakao je trener Katalonaca.

Barselona je devet puta bila šampion Evrope. Prvi put 1991. godine kada je počela dominacija kluba. I ove sezone kao i prethodnih izabranici Ćavija Paskvala su se prošetali u Asobal ligi bez poraza, sa samo jednim remijem.

Monpelje ne brani pehar jer je ispao već u grupnoj fazi, ali će krunu da pokuša da sačuva Ludovik Fabregas, koji je sa francuskim timom prošle godine bio najbolji u Kelnu. On je izabran za najboljeg mladog rukometaša Lige šampiona.

Za sva četiri kluba igraju Srbi. U Barseloni je tu Nemanja Ilić, kapiten naše reprezentacije. On je tokom sezone stigao na pozajmicu iz francuskog Tuluza. Najbolji stelac Barse u Ligi šampiona je mlado desno krilo Aleks Gomez sa 66 pogodaka. Dika Mem je postigao 63, dok je Danac Kasper Mortensen 56 puta zatresao mrežu. Na golu je odlični španski reprezentativac Gonzalo Perez, srednji bek je Islanđanin Aron Palmarson, a tu je i levi bek Timoti N’Guesan. Vođa odbrane je još jedan Trikolor, iskusni Sedrik Soraindo.

Vardar velike nade polaže u našeg golmana Milosavljeva i iskusna krila Ivana Čupića i Timura Dibirova, a ono što godinama krasi ekipu je granitna odbrana sa kapitenom Stojančeom Stoilovim. Prvi strelac tima je 215 centimetara visok letonski desni bek Dainis Kristopans sa 80 golova, dok je Hrvat Igor Karačićpostigao devet manje.

Ove sezone su ova dva kluba igrala u grupnoj fazi i Barselona je bila ubedljiva. U Blaugrani je slavila sa 34:26, a u Skoplju sa 30:26. Katalonci imaju četiri pobede od poslednje pet utakmica protiv Vardara.

Makedonski šampion će imati veliku podršku navijača koji se spremaju da u crveno i crno oboje dvoranu u Kelnu koja prima 19.500 gledalaca.

Izvor: mozzartsport

Foto: Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar