LN: Grbić žrtvuje Ligu nacija i odmara najbolje!

Amerikanci desetkovani u Katovicama! Orlovi su posle lošeg izdanja na startu turnira protiv Japana danas u Novom Sadu autsajderi u duelu sa tradicionalno neugodnim Francuzima. Trikolori nisu u najjačem sastavu, ali daleko boljem od onog sa kojim trenutno raspolaže selektor našeg tima.

Ostali sportovi 01.06.2019 | 13:07
LN: Grbić žrtvuje Ligu nacija i odmara najbolje!
Ako je suditi po prvom meču Lige nacija čini se da će odbojkaška reprezentacija Srbije da žrtvuje ovo takmičenje, da će najbolji da odmaraju i budu sveži za naporno leto i kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju i Evropsko prvenstvo.

Oslabljeni Orlovi glatko su poraženi od skromnih Japanaca, a danas (19.00) sledi duel u Novom Sadu sa prošlogodišnjim vicešampionom ovog takmičenja, Francuskom. Iako Trikolori nisu stigli sa najjačim sastavom (nedostaje prva zvezda Ervin Ngapet) selektor Loran Tili na raspolaganju ima odličnu reprzentaciju koja je na papiru za klasu bolja od naše selecije.

Podsetimo, Nikola Grbić za prvi vikend računa na samo četvoricu igrača koji su igrali na Svetskom prvenstvu u Italiji i Bugarskoj prošle godine - srednji blokeri Petar Krsmanović i Aleksandar Okolić, primač servisa Milan Katić i libero Neven Majstorović. Pozvana su čak šestorica igrača šampiona Srbije Vojvodine.

Galski petlovi su prvog dana u SPENS-u pobedili Rusiju koja je takođe stigla sa jakim sastavom. Francuze su do pobede od 3:1 protiv Rusa predvodili Žan Patri i Trevor Kleveno, a tu su i primač servisa Modene Kevin Tili (sin selektora Lorana), Nikolas le Gof i Ženja Grebenjikov, jedan od najboljih libera današnjice, odbojkaš Trentina.

Tradicionalno, Srbiji ne leži Francuska u poslednje vreme. Do Svetskog prvenstva u Italiji i Bugarskoj 2018. godine Orlovi su čekali na pobedu protiv Francuza čak sedam godina. Slavila je četa Nikole Grbićaprošle godine sa 3:2 i prekinula crnu seriju.

Prvog dana sve reprezentacije su igrale u “šarenim” sastavima. Za Rusiju ne igraju igrači Zenita Maksim Mihajlov, Artem Volvič, Aleksandar Butko i Aleksej Verbov, ali je tu tandem Fakela iz Novog Urengoja Dmitri Volkov i Jegor Kljuka, kao i korektor senzacionalnog šampiona Rusije Kuzbasa iz Kemerova Viktor Poletaev.

Derbi dana je meč Poljske i SAD u Katovicama. Domaćin, dvostruki uzastopni šampiona sveta, igra u skoro najboljem sastavu. Amerikanci su kao organizatori završnog turnira sigurni na F6, pa su u Poljsku poslali rezervni sastav bez glavnih zvezda Majka Kristensona, Meta Andersona, Arona Rasela… Najpoznatije ime SAD u Katovicama je Tejlor Sander, nekadašnji primač servisa Lubea koji je prošlu sezonu odigrao za brazilski Kruzeiro.

Za Brazilce nema dugogodišnjeg tehničara Bruna Rezendea koji je sa Lubeom ove sezone bio šampion Italije i Evrope. Italijani igraju bez najboljih Ivana Zajceva i Osmanija Huantorene, za Bugare nema najboljeg igrača Cvetana Sokolova, novog odbojkaša vicešampiona Starog kontinenta Zenita iz Kazanja.

Iran je na startu pobedio oslabljenu Italiju što nije iznenađenje. Izabranici nekadašnjeg selektora Srbije Igora Kolakovića u Kini igraju u najjačem sastavu, a najbolji igrači su Milad Ebadipur i Amir Gafur.

Finalni turnir će se odigrati od 10. do 14. jula u Čikagu. Amerikanci kao domaćini su sigurni putnici, a na F6 plasiraće se i pet najboljih selekcija posle 15 kola, odnosno pet vikenda. Titulu od prošle godine brani Rusija koja je u Lilu pobedila Francusku sa 3:0.

Izvor: mozzartsport

Foto: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar