Lud podatak: Federer na korak od "alfabet slema"!

Švajcarac je u karijeri pobedio igrače čija prezimena počinju na svako slovo alfabeta osim x, i to samo jer takav ne postoji među profesionalcima!

Tenis 31.05.2019 | 15:08
Lud podatak: Federer na korak od "alfabet slema"!
Rodžer Federer je tokom 21 godine profesionalnog igranja tenisa postavio mnogo rekorda, a nakon plasmana u treće kolo Rolan Garosa može se pohvaliti i jednim raritetnim.

Naime, trijumfom nad Oskarom Oteom u drugoj rundi u Parizu stigao je na korak od "alfabet slema".

Tokom karijere i ukupno odigranih 1.466 mečeva na ATP turu uspeo je da pobedi rivale čija prezimena počinju na 25 od ukupno 26 slova alfabeta.

Nedostajao mu je "skalp" na O, a sada je uspeo i to pošto je Otea nadigrao rezultatom 6:4, 6:3, 6:4.

Ustvari, uspeo je Federer tokom karijere da pobedi Aleksa O'Brajana 1999. godine u Engleskoj, ali je to bilo na čelindžeru, a ne na turniru ATP serije.

Zvanično, sada mu nedostaje samo trijumf protiv tenisera čije prezime počinje na x, ali to ostaje i dalje nemoguća misija jer na turu ne postoji nijedan profesionalni igrač koji se preziva na to slovo.

Dok se takav ne pojavi, Švajcarac može da se pohvali da je pobedio igrača sa imenom na x, Ksavijera (Xavier) Malisea iz Belgije, i to čak 10 puta u karijeri.

Federerov rival u trećem kolu Rolan Garosa je Kasper Rud, sa čijim je ocem nastupao u Parizu pre dve decenije, a 2001. bili su na korak i da se sretnu u drugom kolu, ali je Kristijan Rud predao meč prve runde i nikada nisu odmerili snage.

Statistika kaže ukoliko Federer uspešno završi taj meč, na svoj spisak dodaće trijumf protiv igrača iz Norveške, što će biti rival iz 58. zemlje protiv kojeg je trijumfovao.

Ujedno to bi bilo prvi put u karijeri da dobije nekog norveškog tenisera. Na pobedničkoj listi nalazi se još šest država protiv čijih igrača ima samo jednu pobedu - Danska (Ples), El Salvador (Arevalo), Grčka (Cicipas), Kuvajt (Garib), Moldavija (Albot) i Peru (Horna).

U karijeri je ostvario makar jednu pobedu protiv igrača iz svake zemlje sa kojima se sastajao, izuzev Zimbabvea. Bajron Blek, rođen u Harareu 1969. godine, pobedio ga je 1999. na Kvinsu u Londonu.

Procentualno, nacija koja je upisala najviše poraza od Federera  je Francuska (28-129).

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar