Kreće Liga nacija: Grbić odmara najiskusnije!

Petković glavni adut! Selektor Srbije za prvi vikend pozvao samo četvoricu igrača koji su igrali na SP u Italiji i Bugarskoj prošle godine. Korektor Sore je prošle godine bio najbolji poenter ligaškog dela šampionata Italije. Japan prvi rival u Novom Sadu.

Ostali sportovi 31.05.2019 | 14:30
Kreće Liga nacija: Grbić odmara najiskusnije!
Dame su odigrale već šest kola Lige nacija, a u petak kreću i muškarci. Počinje duga reprezentativna sezona za odbojkaše. U prvom planu biće kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju i Evropsko prvenstvo, dok će ovo takmičnje da služi kao priprema za mnogo važnije izazove ovog leta.

Prvog vikenda u Novom Sadu Srbija dočekuje Japan, Rusiju i Francusku. Selektor Orlova Nikola Grbićodmorio je najiskusnije i najbolje odbojkaše. Tako neće biti u Srpskoj Atini Aleksandra Atanasijevića, Marka Podraščanina, Srećka Lisinca, Uroša Kovačević, Marko Ivovića, Nikole Jovovića... U odnosu na Svetsko prvenstvo u Italiji prošle godine tu su samo četvorica – srednji blokeri Petar Krsmanović i Aleksandar Okolić, primač servisa Milan Katić i libero Neven Majstorović. Pozvana su čak šestorica igrača šampiona Srbije Vojvodine.

Bez obzira na sastav, proslavljeni as naše odbojke očekuje od svojih izabranika da pokažu šta znaju i da dokažu da im je mesto u najboljem timu.

„Ko god igra, i u kom god sastavu, idemo na pobedu. Nema kalkulacija. Svi imaju motivaciju da se dokažu“, jasan je Nikola Grbić.

Mnogo se očekuje od korektora Dušana Petkovića, koji menja standardne Atanasijevića i Dražena Luburića. Nekadašnji odbojkaš kragujevačkog Radničkog i Crvene zvezde je protekle sezone briljirao u najjačoj ligi na svetu, u Italjiji. U dresu Sore bio je najbolji poenter ligaškog dela sezone.

SASTAV SRBIJE PRVOG VIKENDA U NOVOM SADU

TEHNIČARI: Andrija Vilimanović (ACH Ljubljana) i Vuk Todorović (Vojvodina)

KOREKTORI: Dušan Petković (Sora) i Božidar Vučićević (Vojvodina)

SREDNJI BLOKERI: Petar Krsmanović (Gazprom Jugra), Aleksandar Okolić (PAOK), Stevan Simić (Vojvodina) i Stefan Kovačević (Vojvodina)

PRIMAČI SERVISA: Lazar Ćirović (Padova), Milan Katić (Belhatov), Miran Kujundžić (Vojvodina) i David Mehić (Vojvodina)

LIBERA: Neven Majstorović (Krajova) i Nikola Peković (Partizan)

Prvi rival je objektivno najslabiji, a to je Japan koji nije u svetskom vrhu. Iako je Srbija u podmlađenom sastavu ne bi trebalo da ima problema. Tradicija je na strani naše selekcije koja nikada nije poražena od Japanaca. Imamo sedam pobede, a prošle godine u Ligi nacija je bilo 3:1.

Već prvog dana Lige nacija na turniru u Novom Sadu igra se repriza prošlogodišnjeg finala iz Lila kada je Rusija pobedila Francusku sa ubedljivih 3:0. Obe selekcije u Novi Sad nisu došle sa najjačim sastavom. Zgusnut kalendar i mnogo izazova ove godine uticaće da gledamo reprezentacije koje će igrati bez najboljih odbojkaša veći deo Lige nacija.

Finalni turnir će se odigrati od 10. do 14. jula u Čikagu. Amerikanci kao domaćini su sigurni putnici, a na F6 plasiraće se i pet najboljih selekcija posle 15 kola, odnosno pet vikenda. Titulu od prošle godine brani Rusija.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar