„Srećni ljudi“ – emocije gledalaca kao i prije četvrt vijeka

Mada mnogi negoduju što se više puta repriziraju, televizijske serije, poput serije „Srećni ljudi“, koju ponovo pratite posle Dnevnika, istraživanje pokazuje da se reprize i te kako gledaju. Otkako su prvi put reprizirani, uz „Srećne ljude“ sve do danas, u početnim minutima serije, nikada nije bilo manje od milion gledalaca.

Zanimljivosti 31.05.2019 | 11:49
„Srećni ljudi“ – emocije gledalaca kao i prije četvrt vijeka
Prvu epizodu Srećnih ljudi emitovanu 1993. godine, gledalo je pet i po miliona ljudi. Tokom poslednjih šest ciklusa ponovnog prikazivanja od 2005. do 2017. godine uz svaku epizodu bilo je između milion i dvesta hiljada i milion i sedamsto hiljada gledalaca.

U čemu je tajna uspeha serije koja je nastala u veoma teškom vremenu za našu zemlju i samu televiziju?

„Dakle, rađanje tajkuna, raznih Ozrena, raznih hohštaplera Marija Marka del Tintoreta i sličnih, gubljenje posla, bespuća, nemaštine i rađanja, te solidarnosti na nivou običnog čoveka. To je ono što je činilo seriju aktuelnom tada, i aktuelnom danas, u smislu, najboljem smislu te reči – aktuelnost“, rekao je scenarista Siniša Pavić.

Akteri serije sa nostalgijom govore o vremenu kada je serija nastajala.

„Zato što su nekada te mega-serije, kao što je RTS uvek znao da pravi, i da je ceo tim, mislim i na tehniku i na umetnički deo, umeo to da objedini i da da na najbolji mogući način“, smatra glumica Zlata Numanagić.

„Tvrdim sada, posle toliko godina repriza, da je u pitanju jedna sjajna glumačka ekipa... Skoro sam pogledao neki insert iz te serije i u jednoj sceni sam zatekao sebe, Radu Savićević, Batu Živojinovića, Žiku Milenkovića, Nikolu Simića i shvatio sam da sam ja jedini živ među njima“, ispričao je glumac Desimir Stanojević.

Čuveni francuski teoretičar Dominik Mojsi tvrdi da uspeh serija potiče od toga što gledaoci u njima vide tri dominantne emocije – strah, poniženje i nadu.

Onda vidimo da je Bolji život poslednja velika serija SFRJ, serija nade i serija Beograda, a Srećni ljudi su prva velika serija post-Jugoslavije u čijem narativu se borbi straha i nade pridružuje i emocija poniženja... Tako da je u stvari popularnost ove serije objašnjiva činjenicom, da su gledalačke emocije, emocije novih generacija gledalaca iz 2019. godine zastrašujuće slične onim emocijama koje je serija donela 1993. godine“, objasnila je dr Nevena Daković, profesorka na FDU.

Serija Srećni ljudi ima 70 epizoda

RTS
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

The best off

14.06.2019 12:48

Legendarna serija,neponovljivi glumci. Naravno da je treba reprizirati,svaka generacija u toku svog odrastanja treba da odgleda ove serije i izvuce neke pouke.

ODGOVORITE