SP: Srbija bez najboljih, ali Poljakinje nisu bauk!

Selektor naših rukometašica Ljubomir Obradović za dvomeč baraža za Svetsko prvenstvo nije mogao da računa na najiskusniji trio, Andreu Lekić, Draganu Cvijić i Katarinu Tomašević. Danas prvih 60 minuta u Zrenjaninu.

Ostali sportovi 31.05.2019 | 12:36
SP: Srbija bez najboljih, ali Poljakinje nisu bauk!
Put do Svetskog prvenstva u Japanu ove godine vodi preko Poljske. Rukometašice Srbije igraće dvomeč baraža, a prvih 60 minuta na programu je večeras (20.15) u Kristalnoj dvorani u Zrenjaninu.

Selektor Ljubomir Obradović protiv Poljakinja ne može da računa na najjači sastav. Najiskusnije i najbolje naše igračice – Andrea Lekić, Dragana Cvijić i golman Katarina Tomašević su povređene. Drugi čuvar mreže Marija Čolić se oprostila od reprezentacije, dok je Sanja Vujović (nekada Damnjanović) skoro postala majka pa je privremeno prekinula karijeru. U odnosu na Evropsko prvenstvo ove godine u Francuskoj iskusni stručnjak vratio je u nacionalni tim srednjeg beka Kristinu Liščević, koja je imala odličnu sezonu u danskom Esbjergu. U odsustvu tandema golmana sa EP ove godine, Obradović je pozvao u selekciju Jovanu Risović koja brani boje hrvatske Podravke, a sa našom reprezentacijom ima svetsko srebro iz Beograda 2013. godine.

Iako oslabljena selekcija, Srbije može da izbaci Poljakinje koje predvodi iskusna Karolina Kudlač Gloc. Ulog je ogorman, ne samo plasman na planetarni šampionat nego i šansa da se izbore kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju naredne godine.

Da Poljska nije bauk pokazao je i rezultat utakmice EP u Nantu ove godine. Naša selekcija je bila ubedljiva 33:26, iako je na poluvremenu gubila sa golom razlike. Selektor Obradović veruje u plasman na SP u Japanu.

„Ubeđen sam da imamo kvalitet. Ne sme da bude ni jedno iznenađeje, ni jedna nerešiva stvar za koju nemamo odgovor što se tiče taktike. Poljska je ozbiljna reprezentacija. Pogledali smo tu utakmicu iz Nanta zajedno. I ovog puta će biti veći problem napad, jer nemamo kada da se uigravamo, samo tri-četiri dana ukupno. Teško je uigravati napad jer devojke dolaze sa svojim navikama i zadacima iz klubova gde igraju veći deo godine. To što radimo u reprezentaciji daje rezultate, ali klupski zahtevi ćesto nisu u saglasnosti sa onim što mi želimo da napravimo. Ako ih ubedimo da igraju na naš način pobedićemo Poljsku i plasirati na SP. Želim da u Japan odemo konačno kompletni i napadnemo mesto koje nam garantuje plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre“, rekao je Obradović.

Revanš je 6. juna u Lubinu.

U ostalim susretima baraža u petak, Crna Gora putuje u Češku kao favorit. Crnogorke sa klupe predvodi švedski stručnjak Per Johanson. Neće biti u reprezentaciji najbolje igračice Milene Raičević i pivota Tatjane Brnović. Obe su povređene.

"Čehinje dugo godina igraju zajedno i imaju jednu veliku zvezdu, Luzumovu. Tu je i dobar levi bek iz Erda, Jerbakova, solidna krila... Disciplinovan je tim. Osim Knedlikove u Đeru, ostale ne igraju u velikim evropskim klubovima, ali su veoma čvrste. Gledao sam utakmicu Crna Gora - Češka na Evropskom prvenstvu 2016. godine. Češka odlično vuče kontre, veoma je disciplinovana u napadu i solidna u odbrani. Nisu sve iste igračice kao tada, ali je ista struktura i selektor", rekao je Johanson za Vijesti.

Adut Crne Gore je iskusno desno krilo Jovanka Radičević. Ona je u dresu ĆSM Bukurešta ove sezone bila jedna od najboljih strelaca Lige šampiona, a naredne sezone vraća se u Budućnost. Takođe, u napadu se dosta očekuje od beka Podgoričanki Đurđine Jauković.

Norveška je u ovom milenijumu najtrofejnija selekcija na svetu, ali poslednjih godina primat su preuzele Francuskinje i Ruskinje. Skandinavke su veliki favoriti protiv Beloruskinja i trebalo bi da imaju lak zadatak da se plasiraju na SP kao i Španija protiv Islanđanki.

Plasman na Svetsko prvenstvo u Japanu koje je na programu od 30. novembra do 15. decembra ove godine obezbedila su polufinalisti Evropskog prvenstva, šampion Francuska, Rusija, Holandija i Rumunija.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar