Svjetska premijera: Ferrari SF90 Stradale

Novi model ima plug-in hibridni pogon i važi za najsnažniji Ferrari svih vremena koji može da se vozi po javnim putevima.

Zanimljivosti 30.05.2019 | 11:35
Svjetska premijera: Ferrari SF90 Stradale
Italijanski proizvođač predstavio je u sredu svoj drugi hibridni model, nakon LaFerrarija iz 2013. godine.

Ipak, za razliku od prethodnika, Ferrari SF90 Stradale ima mogućnost dopune pogonskih baterija putem strujnog priključka (plug-in hybrid), kao i pogon na sva 4 točka.

Još jedan kuriozitet je da je ovo najjači serijski Ferrari koji nije napravljen isključivo za trkačku stazu – ukupna snaga hibridnog sistema iznosi ravno 1.000 “konja”.

U srcu SF90 Stradale nalazi se turbopunjeni 4.0 V8 sa 780 ks (573 kW) i 800 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Već bi samo ovaj motor bio dovoljan da ljubitelje supersportskih automobila ostavi bez daha. Međutim, Ferrari je dodao još tri elektromotora, koji zajedno proizvode 220 ks (162 kW), pa je ukupna snaga dostigla pomenutih 1.000 ks (735 kW).

Dva elektromotora pokreću prednju, a treći zadnju osovinu. Električni agregati napajaju se strujom iz litijum-jonskih baterija kapaciteta 7,9 kWh.

Snaga se na sva 4 točka prenosi putem 8-brzinskog automatizovanog menjača sa duplim kvačilom.

Prevedeno u brojeve, performanse su sledeće: automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,5 s, a 0-200 km/h stiže za samo 6,7 s.
Ferrari navodi da SF90 Stradale može da se vozi i samo uz pomoć baterija.Ukoliko se oslanja isključivo na snagu elektromotora, automobil je u stanju da pređe do 25 km.

Iako su modeli sa hibirdnim pogonskim sistemom zbog baterija značajno teži od onih konvencionalnih, Ferrari SF90 Stradale je relativno lagan sa masom od svega 1.570 kg. To je za 30 kg manje od mase prvog Ferrarijevog modela sa hibridninm pogonom – LaFerrarija.

I pored toga, konstrukcija SF90 Stradale je za 20% kruća u odnosu na LaFerrari.

Automobil ima veoma moderan dizajn, kako spolja, tako i iznutra. Izgled kokpita inspirisan je Formulom 1, a komandna tabla je maksimalno digitalizovana sa velikim 16-inčnim HD ekranom na mestu instrumenata.

Vozaču su na raspolaganju 4 predefinisana refima vožnje: eDrive, Hybrid, Performance i Qualify. Prva dva, kao što sugerišu i njihovi nazivi, namenjena su ekonomičnoj i ekološkoj vožnji.

U eDrive modu V8 je potpuno isključen, pa se pogonski sistem oslanja isključivo na snagu elektromotora. U Hybrid režimu kompjuter po potrebi uključuje V8 agregat i dozira snagu benzinca u zavisnosti od jačine pritiska na papučicu gasa i uslova u vožnji.

Prilikom odabira Performance i Qualify režima, V8 motor je non-stop uključen i sistem je uvek spreman da isporuči maksimalnih 1.000 “konja”.

Ferrari za sada nije objavio informacije o datumu početka prodaje kao ni cenu SF90 Stradale, a očekuje se da će ovaj model u prodajne salone stići do kraja godine.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar