LN: Srbija bez najboljih protiv branioca krune...

Evropske i svetske šampionke otputovale u Koneljano bez Tijane Bošković, Brankice Mihajlović i Stefane Veljković, a nema još u Ligi nacije ni Maje Ognjenović, Milene Rašić, Silvije Popović, Jovane Stevanović. . . Ni Amerikanke nisu igrale u najjačem sastavu prvog vikenda. Italijanke predvodi Paola Egonu.

Ostali sportovi 28.05.2019 | 14:01
LN: Srbija bez najboljih protiv branioca krune...
Posle prvog vikenda Lige nacija za odbojkašice u Beogradu Srbija ima šest od devet bodova, a evropske i svetske šampionke u naredna tri dana igraće u Koneljanu, a rivali će biti SAD, domaćin Italija i Dominikanska Republika.

Selektor evropskih i svetskih šampionki Zoran Terzić odlučio je da put Apenina krene bez tri najbolje odbojkašice koje su bile u sastavu prošle nedelje u Beogradu - Tijane Bošković, Brankice Mihajlović i Stefane Veljković. Još za reprezentaciju u ovom takmičenju ove sezone nisu zaigrale ni zlatne sa SP u Japanu prošle godine – Maja Ognjenović, Jovana Stevanović, Milena Rašić, Silvija Popović i Bojana Milenković.

Jasno je da je Srbija oslabljena u Italiji. Očigledno u ovom takmičenju Srbiji nije imperativ da juri prvih pet mesta koje vode na završni turniru u kineskom Nanđingu početkom jula. Plan je da što više odbojkašica osete kako je igrati u najboljoj selekciji.

„U Italiju ćemo igrati bez tri veoma važne igračice. Ovo je potpuno nov tim u odnosu na prošlu godinu, mnoge koje nikada nisu igrale za reprezentaciju. Cilj je da vidimo koliko su devojke spremne da se ukluče u seniorsku reprezentaciju, ali i rezultat nije zanemarljiv. Imamo pristojnu ekipu koja može da napravi dobar rezultat, ali će to zavisiti i od sastava rivala. Potrudićemo se da odigramo najbolje što možemo“, rekao je Terzić za sajt Odbojkaškog saveza Srbije.

Očekuje se da nosioci reprezentacije u Italiji budu one najiskusnije koje su osvajale zlato na EP i SP poslednje dve godine – Ana Bjelica, Jelena Blagojević, Bjanka Buša i libero Teodora Pušić. Tehničar će biti Slađana Mirković.

Prvi rival je branilac krune SAD. Amerikanke su prvog vikenda Lige nacija igrale takođe bez najboljih odbojkašica, Džordan Larson, Kimberli Hil i Mišel-Barč Hekli, ali i pored toga u Bugarskoj je osvojeno maksimalnih devet bodova uz samo jedan izgubljeni set.

Prošle godine su ove dve selekcije odigrale dva meča u Ligi nacija. U prvom je naša selekcija slavila sa 3:1, ali su se izabranice Kirča Kiraljija revanširale na završnog turniru u Kini kada je bilo ubedljivih 3:0. S obzirom na to u kom sastavu igra naše selekcije, Amerikanke imaju ulogu favorita.

SPISAK SRBIJE ZA KONELJANO

Na spisku selektora Srbije Zorana Terzića za turniru u Koneljanu su – 
tehničari: Slađana Mirković i Emilija Antanasijević; 
korektori: Ana Bjelica i Milica Kubura; 
libera: Teodora Pušić i Bojana Gočanin; 
blokeri: Mina Popović, Maja Aleksić, Maja Savić i Jovana Kocić; 
primači servisa: Jelena Blagojević, Bjanka Buša, Sara Lozo i Katarina Lazović.

Italijanke su prvog vikenda igrale bez igračica koje brane boje finalista Lige šampiona, Novare i Koneljana, ali će domaćin drugog vikenda pred svojim navijačima da igra u najjačoj postavi. U odnosu na mečeve u Poljskoj u reprezentaciji svetskih vicešampionki vraćaju se najbolje, predvođene sa jednom od najboljih igračica današnjice Paolom Egonu, a biće tu i Mirjam Sila, Ana Danezi, Katarina Boseti, Rafaela Foli, Kristina Kirikela...

Dominikanke su prvog vikenda iznenadile odbojkaške velesile Brazil i Rusiju, ali čini se da sada nemaju šanse protiv jakih Italijanki na njihovom terenu u Koneljanu.

Turska je jedina selekcija koja je prvog vikenda Lige nacija igrala u najjačem sastavu, a četa italijanskog stručnjaka Đovanija Gvidetija sada igra pred domaćom publikom u Ankari. Japanke ne bi trebalo da budu težak rival za vicešampiona ovog takmičenja.

Kina kao domaćin F6 u Nanđingu je osigurala plasman, a najboljih pet posle 15 kola će izboriti vizu za napad na drugi trofej ovog takmičenja pod okriljem Svetske odbojkaške federacije (FIVB).

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar