Facebook ugasio dvije milijarde profila

Problem koji Facebook ima s lažnim profilima sve je veći i veći.

Informacione tehnologije 28.05.2019 | 09:53
Facebook ugasio dvije milijarde profila
Kompanija uklanja nikad veći broj lažnih profila, a kako je objavljeno u njihovom novom izveštaju o transparentnosti, samo ove godine ugasili su više od dve milijarde profila.

Uprava Facebooka tvrdi da je ove godine došlo do naglog porasta broja lažnih profila na toj mreži.

Tokom prvog tromesečja 2019. godine ugašeno je 2,19 milijardi profila, što je skoro duplo više od broja uklonjenih u poslednjoj četvrtini 2018, kada je ugašeno 1,2 milijarde profila.

Facebookov potpredsednik odeljenja za integritet Gaj Rosen na blogu je za drastičan porast broja lažnih profila okrivio spamere i ostale koji pokušavaju odjednom da otvore veći broj profila. Dodao je i da Facebook može automatski da ukloni mnoge od tih lažnih naloga onog trenutka kad su kreirani.

"Ovi nalozi uglavnom su zatvoreni automatski. Većina ih je blokirana samo nekoliko minuta nakon kreiranja", rekao je u razgovoru sa novinarima.

Iz kompanije tvrde da su 99,8 odsto ovih profila uklonili i pre nego što su korisnici stigli da ih prijave.

Brzina kojom uklanjaju lažne profile im je važna jer oni koji se automatski uklone se ne uključuju u podatke o broju korisnika Facebooka. Priznaju da im poveći broj lažnih profila promakne, a procenjuje se da je reč o pet odsto korisnika.

U prvoj četvrtini 2019. Facebook je imao 2,375 milijardi aktivnih korisnika, što znači da je 118 miliona profila lažno.

Potpredsednik odseka za analitiku Aleks Šulc upozorio je da veći broj lažnih profila ne znači i veći rizik za korisnike ove društvene mreže.

"I dalje smo uvereni da je velika većina ljudi i aktivnosti na mreži autentična", napisao je on na blogu.

Komentari / 0

Ostavite komentar