Šarović i Ljajić o taksama Kosova

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se danas u Sarajevu sa potpredsjednikom Vlade Republike Srbije i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem, sa kojim je razgovarao o daljim koracima po pitanju diskriminatorskih taksi koje za robu iz dvije države i dalje primjenjuju prištinske vlasti.

Bosna i Hercegovina 27.05.2019 | 16:02
Šarović i Ljajić o taksama Kosova
Šarović je istakao da je za posljednjih šest meseci Bosna i Hercegovina isporučila 27 miliona evra robe manje na Kosovo* nego u istom periodu prošle godine, što je pad od 97 odsto. Primjera radi,  u prva četiri mjeseca ove godine plasirano je robe u  vrijednosti od svega 500 hiljada evra. 

Ministar Ljajić je ovom prilikom istakao da je od 21. novembra, kada su takse uvedene, do 21. maja, Srbija na Kosovo* isporučila za 189,5 miliona evra manje robe u odnosu na isti period prošle godine, što predstavlja pad od čak 80 odsto. To praktično, znači ukazao je Ljajić, da je šteta nešto veća od milion evra dnevno.  

Šarović i Ljajić su zaključili i da građani na Kosovu* takođe trpe štetu zbog uvedenih taksi, jer su cijene na malo povećane za 5,3 odsto, spoljnotrgovinski deficit je povećan za 5,4 odsto, a uvoz robe za 6,4 odsto.

Takođe, na sastanku je konstatovano da su zbog taksi gotovo zaustavljene sve regionalne inicijative, čime je prouzrokovana politička šteta za normalizaciju odnosa u regionu. Tako na primer, Dodatni protokol 5 (olakšavanje trgovie u okviru CEFTA) jedino još kosovska skupština nije ratifikovala, Protokol 6 (trgovina uslugama) iako usaglašen, nije potpisan zbog problema koji su izazvani uvođenjem taksi a za Protokol 7 (rešavanje sporova) nisu ni započeti pregovori iz istog razloga.

Zbog svega toga, Šarović i Ljajić su se složili da bi dvije države trebalo da zajednički nastupaju i sprovode koordinisane aktivnosti, čiji bi cilj bio povećanje pritiska za ukidanje taksi.   

Ukoliko takse ne budu ukinute do samita lidera Zapadnog Balkana u Parizu 1. jula, dvije zemlje će razmotriti uvođenje različitih modela kontramjera, svjesne da to nije najbolja, ali svakako jeste iznuđena mjera.  

S druge strane, od Evropske komisije će se zatražiti veći angažman na hitnoj reformi CEFTA sporazuma. Zbog uvedenih taksi prema dvije države od strane institucija u Prištini, CEFTA de facto ne postoji u onom obliku u kome je formirana prije 13 godina, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


Dvojica ministara su se založila za veći stepen ekonomske integracije na Balkanu, koji podrazumijeva stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora bez barijera i komplikovanih procedura, koje otežavaju slobodan protok roba, ljudi, usluga i kapitala. Uslov za to je bezuslovno ukidanje taksi od strane Prištine. Ukoliko se to ne dogodi, EU će dodatno narušiti vlastiti kredibilitet, a zemlje ovog prostora propustiti još jednu šansu za privredni oporavak i normalizaciju političkih prilika.



BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar