FPO se zalaže za rušenje Vlade

Lider desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer najavio je danas da će poslanička grupa te stranke u parlamentu podržati zahtev Socijaldemokratske partije (SPO) za izglasavanje nepoverenja Vladi kancelara Sebastijana Kurca.

Svijet 27.05.2019 | 10:17
FPO se zalaže za rušenje Vlade
Hofer je kazao da će konačnu odluku doneti klub poslanika FPO, ali da polazi od toga da će podržati zahtev SPO, sa kojom su u toku neformalni razgovori.

SPO je sinoć najavila da će na današnjoj vanrednoj sednici parlamenta podneti zahtev za izglasavanje nepoverenja prelaznoj vladi Sebastijana Kurca.

Za razliku od liste "Ject", koja je još pre par dana najavila podnošenje zahteva, ali samo protiv kancelara, SPO želi izglasavanje nepoverenja celoj vladi.

SPO zajedno sa FPO može, s obzirom da imaju većinu glasova, srušiti prelaznu vladu kancelara Kurca, koja bi tako bila na funkciji svega par dana.

Naime, Kurc je sredinom prošle nedelje, nakon raskidanja koalicije sa FPO usled "afere Ibica“, na mesto slobodarskih ministara uveo eksperte koji su trebalo do prevremenih izbora vode državu.

Nakon pada nove vlade, Hofer kaže da bi želeo da na mesto kancelara dođe osoba koja je opšte prihvaćena i koja reflektuje mir, a članovi vlade treba da budu eksperti.

FPO je, od odluke Kurca da raspiše prevremene izbore, nakon "afere Ibica", ljuta na kancelara i bilo je gotovo sigurno da će se pridružiti izglasavanju nepoverenja vladi.

Na drugoj strani, i SPO želi da oslabi Kurca i njegovu Narodnu partiju (OVP) do izbora, u čemu nije uspela ni od objavljivanja video snimaka koji su doveli do kraha vlade, jer su narodnjaci jasno pobedili na jučerašnjim izborima za Evropski parlament.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar