Priča: To se čekalo - srpski Drim tim!

Pa, neka se spreme Ameri. . . ! Đorđević na slatkim mukama – Srbija ima dva vrhunska tima za Kinu! Posle odluke Nikole Jokića da nastupa u Kini, jasno je da će reprezentacija Srbije na Svetskom prvenstvu biti u najjačem sastavu.

Košarka 24.05.2019 | 23:50
Priča: To se čekalo - srpski Drim tim!
Na žalost po većinu momaka koji su izneli teret kvalifikacija, selektor Aleksandar Đorđević tri meseca pre početka Mundobasketa može da računa na sve naše najveće zvezde.

Naglasimo samo da su tu jedan od najboljih plejmejkera današnjice Teodosić, NBA bek sa prosekom od 14 poena Bogdanović, bivši MVP Evrolige Bjelica, najbolji centar NBA Jokić, najbolji centar Evrope Milutinov, plej vicešampiona Evrope Micić...

Udarna snaga tima biće Miloš Teodosić, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Nikola Jokić i Nikola Milutinov, koji bi mogli da čine prvu petorku ukoliko se selektor odluči za dvojicu centara sa Jokićem na "četvorci".

Ono što posebno raduje je što će Đorđević uvek moći da računa i na još najmanje 5-6 vrhunskih alternativa na klupi za rezerve koji svakako mogu lako biti i starteri, a to su Vasilije Micić, Nemanja Nedović, Marko Gudurić, Dragan Milosavljević, Vladimir Lučić, Nikola Kalinić, Boban Marjanović...

U konkurenciji za mesto u timu za Kinu su i Stefan Jović, Marko Simonović, Dejan Todorović, Stefan Jelovac, Milan Mačvan, Miroslav Raduljica...

Naravno, ne treba otpisati ni dodatna imena poput Boriše Simanića, Vanje Marinkovića, Dejana Kravića i sličnih igrača koji su imali solidne sezone, a koje će selektor Đorđević sigurno testirati i izabrati bar na širi spisak.

Ko zna, možda pozove i najboljeg juniora Evrope Marija Nakića, ako ništa, bar na okupljanje, kako bi se upoznao sa budućim saigračima.

REKAO JE - DA!                                                                                                   

Strepela je košarkaška Srbija, treptela kao migavac, pričala o tome koliko je Nikola Jokić dobar, da mu treba dati vremena, da ga treba sačekati, razumeti, da će odgovor biti pozitivan, nadali smo se svi, verovali, neko  manje, neko više... I na kraju smo dobili pozitivan odgovor koji nas je sve obradovao. Jutro  24. maja odnelo je najveću dilemu - Nikola Jokić će igrati za reprezentaciju Srbije na Svetskom prenstvu! A najbolje od svega je što je to samo početak...

Imamo mnogo razloga za zadovoljstvo. Ne samo zbog toga što će Srbija na prvenstvu Sveta računati na najboljeg centra na svetu, člana prve  petorke NBA lige, nego  zato što će se mnogima ispuniti vlažni sni o tome da u Kini gledaju srpski Drim tim na delu, koji bez Jokića ne bi bio to. I bez njega bi to bio vrlo jak tim. Ovako... Pa, ovako neka se spreme svi, pa i ti nepobedivi Ameri.

Teo, Bogdan, Kalina, Beli, Bobi, Joka, Milutinov, Vasa, Gudurić, Jović, Nedović, Lučić, Radulja, Birča, Simon, Gagi, Mačvan da nije imao problema sa povredama, Kuzmić, mada je i njega mučilo zdravlje, da nekog ne zaboravimo... Biće selektor Đorđević na ogromnom ispitu koga da pozove, koga da izostavi. Jedno je sigurno, imaćemo ekipu jaku kao crna zemlja. Naravno, samo da nas povrede zaobiđu i da se svi ostali odazovu pozivu, a izvesno je da hoće.

Već mesecima, možemo da kažemo i godinama, ovo Svetsko prvenstvo se najavljuje kao kruna generacije. Nekako su svi nosioci dovoljno sazreli i ovo je “pik“ celog tima, mesto gde Srbija ide u najjačem  mogućem sastavu, po zlato. Dva puta smo gubili u finalu od SAD-a, u finalu Svetskog prvenstva i Olimpijskih igara, i možda je sada šansa da se proba nešto više u finalu ako do njega dođe.

Međutim, bez Jokićevog odazivanja šanse bi nam bile daleko manje. Zato, šta Srbija dobija sa Nikolom?

NIKOLA JOKIĆ

Dobija najboljeg na svetu pod košem. To što je izabran ispred Džoela Embida u prvu petorku nam to govori. Dovoljno je samo pogledati njegove brojke, pa to  je da se smrzneš. Niko ni  u Evropi ni u Americi nije mogao da pretpostavi da će dežmekasti momak iz Sombora ovako napredovati. Već je dogurao do ol-stara, do prve petorke NBA, do činjenice da ga na svakom koraku porede  sa najboljima u istoriji ove  igre, a pošto je centar najčešće je to Vilt Čejmberlen.

Jokić je ove sezone imao u proseku 20,1 poen što mu je rekord karijere, kao uostalom to mu je sezona bola rekordna i u skokovima (10,8) i u asistencijama (7,3). Igrao je u proseku 31 minut. Postao je prvi centar od Vilta Čejmberlena i sezone 1967/1968 koji je imao najmanje 20 poena, 10 skokova i sedam asistencija u sezoni i prvi igrač u istoriji koji je to uradio sa manje od 35 minuta u igri.

Jokić je ove sezone dva puta biran za najboljeg igrača sedmice u Zapadnoj konferenciji, završio je sezonu sa 12 tripl-dablova, što je drugi najbolji rezultat u istoriji Nagetsa. Imao je i 56 dabl-dablova, što je najbolji rezultat u istoriji franšize, čime je zauzeo mesto odmah iza Dikembea Mutomba i njegovih 58 dabl-dablova u sezoni 1992/1993.

Takva snalažljivost ispod koša, okretnost, znanje, prirodan osećaj za asistenciju... Pa još  kada se sve to poveće sa znanjem Teodosića ili Bogdanovića, mogli bi Orlovi da raznose protivnike po parketu u Kini. Imaćemo dakle minimum dva plejmejkera na parketu, bez problema može  Teo da konstruiše igru, ili Micić kada njega  nema u igri,  ili Jović, ili Jokić. Date centru loptu i vidite kako se događa magija. Blok na vrhu kapice,  uručenje ili šut za tri poena, ili prodor do koša.

Nikola radi sve. Zato je ol-star igrač. Zato se njegova odluka toliko čekala. Zato će Srbija biti jedna od  najjačih ekipa na šampionatu sveta.

ODMORNI TEO I BOGDAN

Reprezentacija naravno nije  samo jedan igrač  i to nikada ne sme ni da bude. Nikola ima prilično  dobar odnos sa saigračima sa kojima je pre tri godine osvojio srebrnu  medalju na Olimpijskim  igrama. Nema sumnje da njih nisu toliko dotakle priče i spekulacije oko toga ko će igrati, a za sve će biti zaslužan Aleksandar Đorđević koji zna da napravi pobedničku atmosferu u timu, o čemu  nam  govore i njegovi uspesi i srebra  sa Svetskog prvenstva, Olimpijskih igara i Evropskog prvenstva.

Neće samo Aleksandar Đorđević imati muku oko toga kojih 12 da izabere na listu putnika, kvalitet je nesumnjivo ogroman, već će uzročno-posledično imati problem  i za prvu petorku. O tom potom, ali sama pomisao da je na startu ove  sezone Srbija imala petoricu NBA igrača govori o kakvom  se kvalitetu radi - Miloš Teodosić, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Nikola  Jokić i Boban Marjanović. Teško da će zaigrati baš u ovoj petorci, ali smo sa ovim timom favoriti  za medalju.

“Ako ta petorica igrača dođu, budu zdravi, potpomognuti Lučićem, Jovićem, Milutinovim… igračima iz Evrolige, Boga mi, pa hajde da kažemo, u najmanju ruku finale sa Amerikancima. Ja sam večiti optimista. Smatram da smo pored Amerikanaca mi tu po kvalitetu. I nema govora, svi igraju košarku, ali poznavajući naše momke finale s Amerima je neizbežno”, rekao je Milan Gurović nedavno  u razgovoru za naš sajt. Ako iko zna kako se pobeđuju Ameri na Svetskom prvenstvu, onda je to on. I zato treba pratiti njegov optimizam.

Pored Nikole Jokića, očekuje se da nosioci budu još  Miloš Teodosić  i Bogdan Bogdanović. Prvo što pada na pamet je da su to igrači koji su odmorni. Teo nije igrao od februara, nije  mu drago  zbog toga, ali je posle dugo vremena mogao malo da predahne  i napuni baterije  kako  bi za Svetsko prvenstvo  bio  spreman u punom sjaju. Možda to neće biti Teo sa pika njegove karijere, ali to  je čovek  koji je personifikacija  ove reprezentacije, njen  lider van terena i  u svlačionici i nema sumnje da će takvu ulogu  imati u Kini.

Njegova želja da igra za nacionalni tim nikada nije  bila upitna, propustio je Evrobasket  zbog povrede, ali Teo znači za tim daleko više od poena i asistencija. Sećamo se kako  je  zagalamio na jednom od tajm-auta: “Hoćemo da igramo  ili da idemo  kući?“. I ostalo je istorija. Zato je Teo selektor broj  dva.

Ako on i Joka krenu da plešu po parketu i dele asistencije iza glave, kroz  noge i ostalo, to će da bude  spektakl.

Pritom, tu ne smemo da zaboravimo Bogdana. I njemu ovaj šampionat u septembru  dolazi u prvom  času. Imao je dovoljno vremena da se navikne na NBA, prošao je škole Duška Vujoševića i ŽeljkaObradovića, stasao u najjačoj ligi sveta, preboleo povrede, imao vremena da se odmori, napuni baterije i bude spreman kao zapeta puška.

Kada god  bude Orlovima zatrebala trojka na Mundobasketu, svi pored malih ekrana će povikati „Daj je Bogdanu“. Ne Jokiću. Ne Teu. Nego Bogdanu. Zna se ko je prvi Saletov mitraljez.

I Bogdan će je ubaciti. Budite sigurni. Taj  ne greši.

DOBRO DOŠAO NAZAD, NEMANJA

Ako su Joka i Teo mozak ekipe, ako je Bogdan Srce, Bobi telo tima,  onda je Nemanja Bjelica njegova duša. I mnogo je nedostajao na Olimpijskim igrama i na Evrobasketu u Istanbulu. Povrede su bile jače. Majice igrača sa njegovim imenom tokom turnira samo su pokazivale privrženost i povezanost.

On je taj koji je dugo u nacionalnom timu, pre 10 godina je osvojio srebro na EP u Poljskoj, saigrači ga vole i poštuju i na kraju svega toga - radi se o vrhunskom igraču. Jeste se vratio kratko za kvalifikacije,  svaka mu  čst na tome, ali na Mundobasketu će biti njegov pravi povratak.

Tako je važno da imamo Nemanju na pozicijama tri  i četiri, može da preuzima u odbrani praktično  koga želite, radio je dosta na telu, poboljšao ga u NBA ligi, a prijalo mu je i to što se prebacio u Sakramento, “srpski“ Sakramento i možemo da kažemo da i on dočekuje Mundobasket u dobroj  formi.

“Mi smo, igrački gledano na papiru, posle američke, najbolja reprezentacija na planeti. Svidelo se to nekome ili ne, ali ja mislim da je to tako. Imamo lepu priliku u Kini da napravimo uspeh. Najvažnije je da svi budemo na okupu. Žreb nisam gledao, ali računica je jasna - pobediš sve i igraš sa Amerikancima u finalu. Mislim da je naša generacija zaslužila da osvoji jednu zlatnu medalju. E sad, da li će to da bude svetska, evropska ili olimpijska, videćemo“,  rekao je Bjelica za Alternativnu TV.

Priču o NBA igračima na koje selektor Đorđević može da računa završavamo sa Bobanom Marjanovićem. Ne treba da objašnjavamo zašto je bitno da imate u ekipi džina od preko 220 centimetara koji zna košarke. I neće tu privilegiju imati mnogi. Srbija hoće.

Prešao je tokom sezone Bobi u Filadelfiju, dobio je tu  određenu minutažu, možda ne kakvu zaslužuje, ali nije ni to lako pored Džoela Embida. Bio je Marjanović uz Bogdana jedan od najzaslužnijih što je Srbija došla do  srebra na prošlom Evropskom prvenstvu, uklopio se u Đorđevićev sistem i može da bude  dragocen.

Naravno, jesu lateralne kretnje problem, branjenje pika i tako dalje, ali kada je muka neće biti teško “zabunariti“ loptu u reket jer će tamo čekati naš Bobi i onako je zakucati bez skoka kako samo on to zna.

MNOGO SMO, BRE, JAKI

I sada ako neko sa strane, iz drugih reprezentacija,  bude gledao ovo što smo do sada naveli, malo će da mu skoči šećer. Ali, tek kada se vidi dubina srpske reprezentacije i opusa igrača koje imamo, tada se shvata prava snaga. Pomenuta petorica igrača iz NBA su samo podloga oko koje će se graditi ceo tim. Srbija ima i te kako mnogo igrača koji mogu da uskoče i pokažu da nisu daleko ni oni od NBA kvaliteta.

Tu najpre gledamo u Evroligu, kao  drugo  najjače takmičenje na svetu posle NBA. Evo krenimo prvo od Fajnal fora ove sezone. Briljirao je Vasa Micić  i pokazao da je posle Jokića verovatno igrač  koji u Kinu dolazi sa najboljom sezonom i formom. Neverovatno je koliko je napredovao do te mere da je ubacio 25 poena u polufinalu Evrolige. Ako Teu ne bude išlo, ima na koga da se osloni jer je Micić postao baš ono što mu se i predviđalo.

“Sve to na papiru izgleda odlično, ako se svi odazovemo biće još veča očekivanja. Naš kvalitet je uvek bio što smo igrali timski, ma koji sastav bio, i zato su i rezultati bili ogromni. Ukoliko se svi odazovu kvalitet će biti maksimalan, ali može možda da bude i mač sa dve oštrice - da timska igra zakaže, a ona je po mom mišljenju najvažnija. Ako se sve slegne i bude kako treba, imamo šansu da odemo do najvećeg mogućeg rezultata”, istakao je Micić u razgovoru za naš sajt važnu stvar, a to je: hemija mora da bude iznad imena. I to treba svim igračima da bude na umu.

U redovima Fenerbahčea gledali smo Marka Gudurića i Nikolu Kalinića. Kalinić je i ove sezone pokazao da je čovek od poverenja Željka Obradovića, da je uvek tu da pruži sve što se od njega traži, osim naravno kada nije povređen. Imao je problem sa ramenom, ali ostaje da se nadamo da mu to neće praviti problem da se odazove. Mnogo bi značio u rotaciji sa Bjelicom, posebno što Nikola pegla opasnu odbranu.

O Guduriću smo pisali još  tokom Fajnal fora u Beogradu. To je igrač  koji se razvija sličnim putem kojim je išao Bogdan Bogdanović. I dalje mu treba da bude konstantniji, ali kada ga krene Gudura može da zatrpa koševima svakog protivnika. Suštiniski, nikada nije bio bolji igrač nego što je to danas, tako da ga Srbija za predstojeći Mundobasket ima onakvog kakav joj je potreban. Ima tu ludu žicu da pogodi nemoguće šuteve kada je važno, pa neka tako bude u Kini. Od srpskih igrača na Fajnal foru tu je bio i Ognjen Kuzmić,  ali s ozbzirom da je ove sezone odigrao samo 12 utakmica, da su ga povrede “ubijale“, pa i s obzirom na to kakva je konkurencija na centarskim pozicijama - jako ćemo teško gledati Kuzmu u Kini. Vladimir Štimac, koji igra  jako dobro u Turk Telekomu, još ranije se oprostio od reprezentacije, kao i Stefan Marković.

Kada smo kod centara, odmah na pamet pada Nikola Milutinov. Imao  je fenomenalnu sezonu u Evroligi, bio je ponajbolji igrač Olimpijakosa, brutalno je napredovao, San Antonio vaga i gleda da li da ga uzme u NBA ligu. Imao je utakmice  gde je beležio i dabl-dablove sa skoro 20 zabeleženih  skokova.

Milutinov je za decimalu ostao bez zvanja igrača sa najboljim  indeksom korisnosti u Evroligi (imao u proseku 20,00, a Majk Džejms 20,02). Bio je i drugi skakač Evrolige.

Naravno, tu su i srpski igrači iz Bajerna predvođeni momcima koji su mnogo dali reprezentaciji Srbije  kao  što su Stefan Jović i Vladimir Lučić, a da nije bilo povrede u opticaju bi verovatno bio  i MilanMačvan. Ne zaboravimo i Nemanju Nedovića koji se takođe mučio sa povredama u Armaniju, MiroslavaRaduljicu, koji je “trejdmark“ Orlova godinama unazad i  koji je dolazio iz Kine da igra kvalifikacije, a isto se odnosi i na Marka Simonovića. Bio je redovan. On ne postavlja pitanja. On se uvek odazove. Lojalnost mu je jača strana, kao i Stefanu Birčeviću koji je dolazio da igra za reprezentaciju i kada nije imao klub, a pride smo na četvorci možda i najtanji.

Na kraju, dolazimo i do selektora Đorđevića. Neće moći da se oduži svima koji su izneli kvalifikacije i doveli Srbiju do Mundobasketa, neće moći da im kaže dovoljno veliko „Hvala“, ali takav mu je posao. Moraće da vodi najbolje i tu “nema ljutiš“.

I on dolazi na Mundobasket posle uspeha na klupskom planu gde  je posle dugo vremena odveo Virtus iz Bolonje do evropskog trofeja. Podigao je trofej namenjen pobedniku FIBA Lige šampiona. Sa ovakvom gomilom majstora koje ima na raspolaganju, nadajmo se svi da će uspeti u septembru da podigne još  jedan pehar.

Onaj namenjen šampionu sveta!

Svetsko prvenstvo počinje 31. avgusta, a Srbija će igrati u Grupi D u Fušanu sa Angolom, Filipinima i Italijom u prvoj fazi.

Bekovi: Miloš Teodosić (bez kluba), Vasilije Micić (Anadolu Efes), Stefan Jović (Bajern Minhen), Dragan Milosavljević (Unikaha Malaga), Bogdan Bogdanović (Sakramento Kings), Nemanja Nedović (Armani Milano), Marko Gudurić (Fenerbahče);

Krila: Marko Simonović (Zenit St Peterburg), Vladimir Lučić (Bajern Minhen), Dejan Todorović (Mursija), Nikola Kalinić (Fenerbahče), Milan Mačvan (Bajern Minhen), Nemanja Bjelica (Sakramento Kings), Stefan Jelovac (Gazijantep);

Centri: Nikola Jokić (Denver Nagets), Boban Marjanović (Filadelfija 76ers), Nikola Milutinov (Olimpijakos), Miroslav Raduljica (Đangsu Dragons).

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar